שתף קטע נבחר

פרס על ז'בוטינסקי: הוא גם טעה בגדול

בטקס לציון 69 שנים לפטירת מנהיג הרוויזיוניסטים בהר הרצל אמר הנשיא על חלום המדינה משני עברי הירדן: "גם מנהיגים גדולים טועים בגדול ואין זו סיבה להמעיט בערכם"

נשיא המדינה, שמעון פרס, אמר הערב (יום ג') בטקס בהר הרצל לציון 69 שנים לפטירתו של זאב ז'בוטינסקי כי חלומו של ז'בוטינסקי על "שתי גדות לירדן", "היה גדול מדי עבורו ובוודאי שגדול מדי עבורנו". עם זאת, ציין פרס כי גם מנהיגים גדולים טועים ואין זו סיבה להמעיט בערכו של ז'בוטינסקי. בטקס נכחו בין היתר ראש הממשלה בנימין נתניהו, ויו"ר הכנסת ראובן ריבלין. 

  

"הוא חלם על מדינה יהודית על מלוא שטחה של ארץ ישראל משתי גדות הירדן. החלום, בעיני, היה גדול מדי עבורו, בוודאי שגדול מדי עבורנו. ואולי מנהיגים גדולים, גם טועים בגדול. זו אינה סיבה להמעיט בחלקו של ז'בוטינסקי. בשני נושאים גדולים הוא צדק: האחד - הצורך באחדות במדינת ישראל וכאן התרחש המפגש החד-פעמי והמרטיט בינו לבין בן-גוריון. אבל גם ההסכמה בין שניהם, לא יצרה אז את הרוב הדרוש. השני - ביחסו לגֵר, לזולת, לחַלש.

 

פרס שטח את ההיסטוריה של ז'בוטינסקי כאיש ספר, כליברל וכאידאולוג של התנועה הרוויזיוניסטית. "משחר ימיו נועד ז'בוטינסקי לחיות בגבהים. בגבהים אינטלקטואלים ובגבהים ציבוריים. ממעוף הנשר שלו – הוא צפה לאופקים רחבים, זיהה תהומות מאיימים. הגבהים הם גם אלה שהעניקו לו שיעור קומה של מנהיג טבעי הנושא אי שקט יוצר.

 האסון שעליו התריע ז'בוטינסקי בפני יהדות-אירופה (השואה) התקרב כצונמי, והוא חזה נכונה את העומד להתרחש".

   

בהתייחס לתנועת החירות, אשר הפכה לימים לליכוד, אמר הנשיא: "הוא הקים מחנה נלהב, תנועה שסחפה המונים, שהלכו אחריו למרחקים אין סופיים. הציונות לא הייתה קמה ללא התלהבות וזו עוררה מדרך הטבע גם התנגדות נלהבת, אבל גם מתנגדיו לא הטילו ספק במניעיו. הוא עצמו שם סייג להתלהבות הזו, כאשר קרא לנהוג ב'הדר'. הרי כולנו באותו הנהר. גם היום בראותי את דרכי הפולמוס שלנו, את קורבנות תאונות הדרכים, את חוסר הסובלנות לגבי שוני עדתי או לאומי - לבי יוצא למושג החשוב הזה ששמו 'הדר'".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס. לנהוג בהדר
צילום: בריאן הנדלר
חלום גדול. ז'בוטינסקי
צילום: לע"מ
מומלצים