שתף קטע נבחר

 

מחקר: יחס הפוך בתקצוב משני צדי הקו הירוק

מחקר העוסק בהתפתחות ההתיישבות ביהודה ושומרון מאז 1967, טוען כי 57% מתקציב ההתנחלויות מגיע מכספי הממשלה לעומת 34% ברשויות שבתחומי ישראל. בסוף 2007 חיו בהתנחלויות 276 אלף בני אדם. גילם החציוני - 20

ההתנחלויות זוכות לסיוע ממשלתי נדיב בהרבה מרשויות מקומיות הנמצאות בתחומי הקו הירוק - כך עולה ממחקר חדש שפרסם היום (ג') "מרכז מאקרו" לכלכלה פוליטית. מהמחקר עולה עוד כי נכון לסוף 2007 הסתכמה האוכלוסיה היהודית ביהודה ושומרון ב-276 אלף בני אדם.

 

המחקר, שעוסק בהתפתחות הבנייה וההתיישבות ביהודה ושומרון מאז מלחמת ששת הימים, קובע כי בעוד תקציבן של הרשויות המקומיות בישראל בנוי מ-34.7% סיוע ממשלתי ו-63% הכנסות עצמאיות, המצב בהתנחלויות כמעט הפוך. 57% מתקציבן מגיע מהממשלה לעומת 42.8% מהכנסותיהן. 

 

עוד עולה מהמחקר כי הממשלה מייעדת 4.1% מתקציבה לטובת ההתנחלויות, למרות שנתח האוכלוסיה המתגוררת בהן הוא 3.1% מסך אוכלוסיית ישראל. ערך הנכסים הכולל ביהודה ושומרון נאמד בכ-18 מיליארד דולר.

 

"לא רק שההתנחלויות מעוותות את סדר העדיפויות של מקבלי ההחלטות בסוגייות כלכליות, פוליטיות וחברתיות - ממשלת ישראל מממנת באופן ישיר יותר ממחצית מהכספים הדרושים לקיומן", אמר ראש מרכז מאקרו, רובי נתנזון.

 

לדבריו, התנופה הגדולה ביותר בבניית ההתנחלויות הייתה בין 1977-1983 בתקופתו של מנחם בגין כראש ממשלה. בתקופה זו נבנו יותר מ-56% מההתנחלויות. "הפעילות בהתנחלויות ירדה באופן משמעותי אחרי 1985", הוסיף נתנזון. "בעשור הראשון, אחרי 1967, הבנייה היתה מוגבלת לאזורים דלילים באוכלוסיה פלסטינית. לאחר מכן, היא התפשטה לאזורים צפופים יותר".

 

גילם החציוני של המתנחלים הוא 20 (הנמוך מבין קבוצות האוכלוסיה בישראל) וקצב הריבוי הטבעי שלהם גבוה פי שלושה מביישובים אחרים בארץ. עוד עולה מהמחקר כי מרבית הבנייה בהתנחלויות היא למגורים ומרבית הדירות והבתים הם של שלושה או ארבעה חדרים.

 

"ב-20 השנים האחרונות, למרות המשאים ומתנים לשלום, אוכלוסיית המתנחלים בגדה המערבית הוכפלה ויותר. קצב הריבוי הטבעי גבוה בהרבה מבאוכלוסייה הכללית. לא היה ניתן להשיג גידול כזה ללא תמיכה אקטיבית של ממשלות ישראל לדורותיהן", סיכם נתנזון.

 

"מרכז מאקרו לכלכלה מדינית" מתל-אביב מגדיר עצמו כגוף בלתי תלוי המתמחה בניתוחים כלכליים וחברתיים של סוגיות עכשוויות ועתידיות העומדות על סדר היום הציבורי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בונים במעלה אדומים (ארכיון)
צילום: AP
מאחז חוות גלעד (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים