שתף קטע נבחר

לראשונה מאז 1949: קשר רשמי בין סין לטיוואן

אחרי נתק של 60 שנה, זכה היום נשיא טיוואן לקבל מברק ברכה מעמיתו הסיני, על כך שנבחר לראשות מפלגת השלטון הלאומנית. פרשם: זה רמז לכך שהמנהיג הסיני רוצה להפגש

נשיא סין הו ג'ינטאו שיגר היום (ב') לעמיתו הטיוואני, מה יינג-ז'או, מברק שבו בירך אותו על היבחרו למנהיג מפלגתו. הייתה זו הפעם הראשונה שמנהיגי שתי המדינות תיקשרו מאז סוף מלחמת האזרחים ב-1949, שהביאה לפילוג טיוואן מסין.  

 

המפלגה הלאומנית של טיוואן (KMT) בחרה אתמול במה

כמנהיגה, ובכך העניקה לו שליטה רחבה יותר על ענייני המדיניות של האי כלפי סין, על רקע התחממות ביחסים ביניהן. "אני מקווה ששתי המפלגות שלנו יוכלו להמשיך לקדם את הפיתוח בין המיצרים, להעמיק את האמון ההדדי ולהביא חדשות טובות לאזרחים ולהחיות את הגזע הסיני הגדול", כתב הו, השמש גם כיושב ראש המפלגה הקומוניסטית של סין, בהודעה בת 73 המלים.

 

סין טוענת לריבונות על טיוואן, שבה מתקיים שלטון עצמי מאז ניצחו הקומוניסטים בהנהגת מאו זדונג במלחמת האזרחים הסינית ב-1949. המלחמה הסתיימה כשהלאומנים בהנהגת צ'נג קאי-שק נמלטו אל האי. בייג'ינג הבטיחה להשיב את טיוואן למרותה, גם אם תידרש להפעל כוח לשם כך.

 

מה נבחר במאי 2008, בין היתר על סמך הבטחתו לשפר

 את קשרי המסחר עם סין. מאז נרשמה התחממות ניכרת ביחסי המדינות, שחתמו על הסכם מסחר ותחבורה. נציגי שתי המדינות קיימו פגישות לא רשמיות בשנים האחרונות, אך מה נמנע עד עתה מלהשתתף בהן. עם זאת, עד עתה נמנעו הצדדים מלעסוק בנושאים פוליטיים. מה השיב היום להו, והסכים עמו שיש "לשים בצד את המחלוקות".

 

יש מי שסבור שהמברק מרמז לכך שהמנהיג הסיני מעוניין בפגישה עם עמיתו הטיוואני. "זה די צפוי", אמר לין צ'ונג-פין, פרופסור ללימודי אסטרטגיה באוניברסיטת טמקנג בטייפה. "זה יהיה לטובתו של הו ג'ינטאו להיפגש. זה יהיה הישג אישי. הוא צפוי לפרוש ב-2012, וכך יוכל אולי לקבל פרס נובל לשלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הו ג'ינטאו. שיגר מברק ברכה
צילום: AFP
מה יינג-ז'או. ירצה להיפגש?
צילום: רויטרס
מומלצים