שתף קטע נבחר

שר הפנים יוכל לפצל את מאגר טביעות האצבע

בפשרה שהושגה ברגע האחרון, מאגר טביעות האצבעות ותמונות הפנים של תושבי ישראל יפוצל בין משרד הפנים והמשפטים על מנת להגן עליו, בכפוף להחלטת שר הפנים. חוק תעודות הזהות והמאגר יובא ככל הנראה מחר (ד') לאישור סופי של הכנסת

מאגר טביעות האצבעות ותמונות הפנים של תושבי ישראל (המאגר הביומטרי) יפוצל בין משרד המשפטים למשרד הפנים, על פי התקנות שיקבע שר הפנים. כך הוחלט היום (ג') בדיון בוועדת המדע של הכנסת. החוק יובא ככל הנראה להצבעה מחר במליאת הכנסת בקריאה שניה ושלישית.

 

הצעת החוק המקורית בנושא, שמקדמת את הנפקת תעודות הזהות והדרכונים החכמים (שיחליפו את תעודות הנייר הנוכחיות), קבעה כי מאגר ובו כל הנתונים הללו יוקם במשרד הפנים. זאת במקביל לשילוב הנתונים בתעודות זהות. גופים ממשלתיים והמשטרה יוכלו להשוות בין הנתונים על התעודה לבין הנתונים הפיזיים של האדם שמציג אותה, ובמגבלות מסויימות להשוות אותם מול המאגר. כך ניתן יהיה למנוע התחזות או זיוף תעודות.

 

שר הפנים, אלי ישי, שהשתתף בדיון, הבטיח שהמאגר יישמר, וימונה אחראי אבטחת מידע שיהיה אמון על העניין הזה. ישי הבטיח כי ילמד את הנושא בחודשים הקרובים ויחליט אם לפצל את המאגר.

 

השר מיכאל איתן אמר בתגובה כי שמע באופן אישי את הדברים שאמר ישי בועדה, אך ציין כי "עדיף היה שהמאגר הביומטרי לא יוקם כלל. וטוב היה אילו כל האמצעים עליהם מדבר השר היו באים לידי ביטוי בחקיקה, כפי שהסכים לכך אתמול.

 

"הרע במיעוטו אלה הבטחות בעל פה שניתנו לפיהן ייערך הדיון מחודש בזמן התקנת התקנות. החקיקה אינה מהלך בלתי הפיך. המאבק לא הסתיים".

 

 

תוצאה של פשרה

המתנגדים להקמת מאגר כזה טענו כי אין שני לו בעולם, מכיוון שהוא מהווה חדירה בלתי מידתית לפרטיות של אזרחי המדינה, וכי ישנה סכנה שידלוף. זאת לאור דליפתו של מאגר מרשם האוכלוסין לאינטרנט - אירוע שהבוקר התקיים עליו דיון בוועדה לביקורת המדינה בכנסת עם נציגי משרד הפנים. שטרית, מנגד, השיב למתנגדים כי ינקטו כל האמצעים להגנה על המאגר, וכי ממילא יש מאגרים רגישים יותר שאינם דולפים - כמו תיקים רפואיים.

  

על פי החלטת שר הפנים, משרד המשפטים יוכל להקים מאגר שיהיה מנותק מכל רשת או מאגר אחרים, ובו נתונים ביומטריים (טביעות אצבע ותווי פנים) גולמיים מוצפנים - כאשר לצידם קוד מזהה לכל נתון. במשרד הפנים יהיה מאגר ובו יקושר לכל קוד כזה מספר זהות. על מנת לקשר בין נתונים ביומטריים לאדם ספציפי יהיה צריך להצליב בין המאגרים בשני המשרדים. הדרכים בהם יועבר המידע ממשרד למשרד ייקבעו בתקנות על ידי שר המשפטים ושר הפנים.

 

שטרית הסביר כי משרד ראש הממשלה ואנשי המקצוע הסבירו לו שדווקא הפרדת המאגר מסכנת אותו יותר, מכיוון שליותר אנשים תהיה גישה עליו, ושעדיף לו יוקם במקום אחד – שם ניתן להגן עליו.

 

שינוי של הרגע האחרון

הצעת החוק אושרה בוועדת המדע כבר ביום חמישי לקריאה שניה ושלישית. במהלך הדיונים עליה, ההצעה המחודשת עלתה בישיבת שרים כפשרה, לאחר התערבותו של השר מיכאל איתן שהביע אף הוא התנגדות להקמת מאגר.

 

השינוי הגיע ברגע האחרון לאחר שהצעת החוק כבר אושרה בוועדה, בעקבות בקשת רוויזיה (דיון מחדש) שהגיש אברהם מיכאלי מש"ס. דיון ראשון ברוויזיה התקיים אתמול, אז אמר יושב ראש ועדת המדע, מאיר שטרית, כי ידון עליו עם הממשלה ויכנס את הוועדה מחדש. 

 

מיכאלי, כמו גם חברי הוועדה האחרים, נעדרו ממרבית הדיונים על החוק - בשל התנגשות בלוח הזמנים עם ועדות אחרות, וכשהגיעו - לא נשארו להצבעות. חבר הכנסת שטרית, שהיה ממקדמי החוק כאשר היה שר הפנים בממשלה הקודמת, הצביע על סעיפי החוק לבדו, לאחר שקיים דיונים עם נציגי משרד ממשלה וארגונים שונים שהגיעו לכנסת להשמיע את חוות דעתם.

 

ידע שהוא חבר ועדה רק בעקבות פניות העיתונות

חבר הוועדה חמד עמאר שהגיע לראשונה לדיונים טען כי לא ידע שהוא חבר ועדה, עד לפניה מהעיתונות. שטרית ומנהלת הוועדה אמרו בתגובה כי הזימונים נשלחו לכל החברים, בהתאם להחלטת ועדת הכנסת למנות את חברי הוועדה.

 

חבר הכנסת דב חנין, שאינו חבר הוועדה ביקש לחזור להסתייגות המקורית של מיכאלי, לפיה בכל מקרה יוקמו שני מאגרים נפרדים, והדבר לא יהיה נתון להחלטת השרים. חנין הסביר כי הוא מתנגד למאגר, אך ההסתייגות הזאת מוסיפה מנגנוני בקרה ואיזון.

 

שטרית ביקש להודות לעו"ד יהונתן קלינגר, ולעו"ד אבנר פינצ'וק מהאגודה לזכויות האזרח שהגיעו לכל הדיונים והוסיפו תיקונים לחוק.


פורסם לראשונה 28/07/2009 13:29

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יקבע בתקנות. שר הפנים אלי ישי (מימין) עם מאיר שטרית
צילום: ליאור מזרחי
מומלצים