שתף קטע נבחר
צילום: jupiter

קטנות בצלחת: מסטיק

לועסים אותו כבר אלפי שנים, אבל רק במאה ה-19 הוא הפך למוצר מסחרי. אז ממה מייצרים אותו, למה סינגפור מחרימה אותו, האם הוא באמת לא מתעכל בגוף ואיך מנפחים בלון ענק? הנה כמה עובדות דביקות במיוחד על המסטיק

טרום עידן הבזוקה: ממצאים ארכיאולוגיים של חתיכות לעוסות של שרף עצים, מוכיחים שאבותינו הקדמונים לא חיכו לבזוקה כדי ללעוס להנאתם. היוונים הקדמונים מימשו את הפוטנציאל אפילו יותר, כשנהגו ללעוס שרף של שיח אלת המסטיק. גם בתרבות המאיה ובקרב האינדיאנים של צפון אמריקה לעסו שרף עצים, וכך למעשה התוודעו המתיישבים החדשים של אמריקה לגומי הלעיסה.

 

מסטיק להמונים: בשנת 1848 הפך ג'ון קרטיס ממיין, ארה"ב, לאדם הראשון שמוכר מסטיקים באופן מסחרי. בהתחלה הכין קרטיס את המסטיקים שלו משרף של עץ האשוחית, אבל כנראה שטעמם לא היה מוצלח במיוחד, כי שנתיים מאוחר עבר קרטיס לייצר מסטיקים מפרפין, שכבר הפכו למוצר מבוקש מאוד.


אלפי שנות לעיסה (צילום: index open)

 

לעיסה לוחמנית: החל ממלחמת העולם הראשונה סיפקה ארצות הברית לחייליה שבחזית אספקה קבועה של מסטיקים, שתאפשר להם לשפר את יכולות הריכוז ולפרוק מתחים. פיתוחים אחרונים של הצבא האמריקני יצרו מסטיק מועשר בקפאין, שיאפשר לחיילים להיות עירניים במשך זמן רב יותר, וכיום עובדים על מסטיק עם חומרים אנטיבקטרליים שיוכל להחליף את השימוש במשחת שיניים ושאר המוצרים שאחראים להיגניית הפה של החיילים בשדה הקרב.

 

שוק ריכוזי: יש יותר מאלף סוגים שונים של מסטיק המיוצרים רק בארה"ב, אבל על שוק המסטיקים העולמי חולשות כיום רק שתי חברות בינלאומיות המחזיקות בשישים אחוז מהמכירות. חברת קדבורי (Cadbury) הבריטית, המייצרת, בין היתר, את מותג טריידנט, וריגלי (Wrigley), המייצרת את ג'וסי-פרוט, אורביט, הובה-בובה ואחרים.


שומר על הריכוז (צילום: גבי מנשה)

 

פס ייצור: במקור המסטיק הוכן משרף המגיע מעצים ושיחים שונים, אולם היום רוב המסטיקים עשויים בעיקר מחומר המבוסס על נפט. אל התערובת הבסיסית מוסיפים מרככים, שאחראים על המרקם וחומרי טעם וריח. אחרי שנוצרת עיסה הומוגנית וחלקה, מחלקים אותה לגושים גדולים, אותם משטחים ומרדדים כדי ליצור מן המסטיק את צורתו הסופית הרצויה.

 

אביזר אלתור: הגיבור של סדרת הטלוויזיה הטובה בכל הזמנים חייב לא מעט לגומי לעיסה, שהרי ברור שבלי המסטיק התמידי שמצוי בכיסו, מקגייוור לא היה זוכה לחצי מהתהילה שלו. במהלך הסדרה השתמש מקגייוור במסטיקים כדי לסתום חורים ודליפות, ובעטיפות האלומיניום של המסטיקים השתמש כמוליך לתיקון פיוזים ופירוק פצצות. וכדי לענות לכל הספקנים, הנה סרטון המוכיח שיכולות האלתור ה""מקגייווריות", עובדות גם במציאות.

 

עד גיל 21 תגיע לירח: ה"באבל גאם" (Bubble Gum) הומצא בשנת 1928, על ידי האמריקני ולטר דימר (Walter Diemer), שהוסיף לתערובת הבסיסית של המסטיק מרכיבים שהפכו אותו לאלסטי יותר, וקל יותר לניפוח נאה של בלונים. ישנם סוגים רבים של "באבל גאם", בינהם המסטיק העגול, אבל אחד המותגים הידועים ביותר הוא מסטיק הבזוקה, שמשיך להיות אהוב מאוד מאז שנות ה-40, אז החלו לייצר אותו בארה"ב. הקומיקס, בראשות בזוקה ג'ו, התווסף רק בשנות החמישים, ומאז העיצוב לא השתנה.


קל יותר לניפוח. "באבל גאם" (צילום: ablestock)

 

"או גירל": בשנות החמישים של המאה הקודמת החלה חברת "ליבר" לייצר את מסטיק "עלמה" בישראל, לפי רשיון של חברה אמריקנית. השם עלמה היה סוג של תרגום לשם המקורי, "o girl", ולכן אמורים היו להגות אותו במלרע. אבל ההגייה המוטעית לא פגמה בפופולריות של עלמה, ובמיוחד בטעם המנטה שאריזתו היתה צהובה. באמצע שנות השישים רכשה "עלית" את המותג, והיא ממשיכה לייצר אותו גם היום - אחרי מספר שנים של הפסקה בתחילת שנות האלפיים, שבסופן חזרה אלינו עלמה בגרסה ללא סוכר.


בגרסה המחודשץ. מסטיק עלמה (צילום: יח"צ)

 

תענוג למנוע עששת: בשנות החמישים של המאה הקודמת הגיח לראשונה מסטיק נטול סוכר, וכמה שנים מאוחר יותר פותח מסטיק עם ממתיק מלאכותי – שהוא המסטיק הנצרך ביותר היום בעולם. מסטיק נטול סוכר (מכל סוג) מעורר את הפרשת הרוק ומסייע למנוע עששת על ידי ניקוי שיירי מזון מהשיניים. בשנים האחרונות פותחו גם מסטיקים עם גרגרים שאמורים להחליף את מברשת השיניים, ומסטיקים להלבנת שיניים, אבל לא בטוח שמאחורי ההבטחות עומדות גם תוצאות של ממש.

 

זיהום דביק: לעיסת מסטיק נחשבת במקומות רבים כפעולה בלתי מנומסת, אבל הבעיה האמיתית היא דווקא במה שקורה אחרי הלעיסה. השלכת מסטיקים או הדבקתם באופן אקראי במקומות ציבוריים ובטבע הפכו להיות בעיה סביבתית של ממש. מדינות רבות מנסות להלחם בתופעה על ידי הגברת המודעות, קנסות והקמת חברות נקיון מיוחדות המסירות מסטיקים. סינגפור אף הגדילה לעשות והטילה איסור כולל על יבוא מסטיקים לתחומה, ואזרחים שנתפסים בלעיסה נדרשים לקנס כספי גבוה. אגב, אם נדבק לכם מסטיק לתיק או לבגד, כדאי להכניס אותם למקפיא שיסייע בהסרת המסטיק הסורר.


כאלה לא תראו בסינגפור. מכונות מסטיקים (צילום: jupiter)

 

בלון נפוח: תמיד שאלתם את עצמכם כמה גדול יכול להיות בלון ממסטיק? סוזן מונטגומרי מקליפורניה שבארה"ב זכתה בשיא גינס, אחרי שניפחה בלון מסטיק בגודל 58 סנטימטרים בשנת 1994, ומאז היא עדיין מחזיקה בשיא. כדי לנפח בלון ראוי, מומלץ ללעוס יחד 4-5 פיסות מסטיק ולהוסיף קצת חמאת בוטנים שתעזור למסטיקים להישאר בעיסה אחת. לועסים כחמש דקות, עד שהסוכר שבמסטיקים נמס (הסוכר גורם לבלון להתפוצץ לפני הזמן) ומנפחים בעדינות.

 

כיווץ שרירים: בניגוד לאגדות האורבניות למינהן, למסטיק לא לוקח שנים להתעכל - הגוף פשוט פולט אותו החוצה, והוא גם לא גורם נזקים למערכת העיכול. אבל לעיסת מסטיק באופן קבוע וממושך כן עלולה להגביר את רמת החומציות בקיבה, ולגרום להתכווצות שרירי הלסת.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אספקה צבאית שוטפת
צילום: גבי מנשה
דביק כמו מסטיק
צילום: index open
לא השתנה מאז שנות החמישים. בזוקה ג'ו
עוד מותג מוצלח של ריגלי. מסטיק אורביט
מומלצים