שתף קטע נבחר

כלכלת ארה"ב התכווצה ב-1% בלבד ברבעון

הכלכלה הגדולה בעולם סגרה ארבעה רבעונים רצופים של ירידה בצמיחה, אך קצב הירידה התמתן, והיה טוב מתחזיות האנליסטים, שצפו התכווצות של 1.5%. ברבעון הראשון של השנה התכווצה כלכלת ארה"ב ב-6.4%

כלכלת ארה"ב התכווצה בקצב של 1% בלבד ברבעון השני של 2009. על כך דיווח היום (ו') משרד המסחר האמריקני. הנתון היה טוב מהצפוי, ומהווה את הסימן החזק ביותר להמתנות המיתון החריף. ברבעון הראשון של השנה התכווצה הכלכלה האמריקנית ב-6.4%.

 

 

המיתון החל בדצמבר 2007, והכלכלה הגדולה בעולם התכווצה ארבעה רבעונים רצופים, בפעם הראשונה ברישומים, שהחלו ב-1947. כלכלנים צפו כי הכלכלה תתכווץ ב-1.5% בשיעור שנתי.

 

מאחורי הנתון החיובי עומדים התמתנות בקיצוץ ההוצאות של עסקים, חידוש ההוצאות על ידי הממשלות הפדרלית והמקומיות, ושיפר בסחר. בצריכה הפרטית, לעומת זאת, נרשמה ירידה. תחום נוסף שבו נרשמה התמתנות בקיצוצים הוא מלאים של עסקים, שנמצאים כיום בשפל. דבר זה עשוי להשפיע השפעה חיובית בעתיד הלא רחוק, מאחר והעסקים ייאלצו להגביר את הייצור כדי לעמוד בביקושים.

 

משרד המסחר דיווח היום כי המיתון גרם ליותר נזק לכלכלה בשנה שעברה ממה שהוערך קודם לכן. לפי נתונים מתוקנים, הכלכלה האמריקנית צמחה ב-0.4% בלבד ב-2008, לעומת הערכה קודמת לצמיחה של 1.1%.

 

עוד דווח היום כי עלות העבודה של עובדים אמריקנים גדלה ב-12 החודשים האחרונים בשיעור הקטן ביותר ברישומים, נתון שמשקף את המיתון החמור.

 

יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי, אמר כי הוא מעריך שהמיתון יסתיים בהמשך השנה הנוכחית. כלכלנים רבים סוברים כי הכלכלה האמריקנית תחזור לצמיחה, אם כי בשיעור נמוך של 1.5%,  כבר ברבעון השלישי.

 

התמריצים והגדלת ההוצאה הממשלתית השפיעו לטובה

לדברי כלכלנים, חבילת התמריצים של אובמה והגדלת ההוצאה הממשלתית סיפקו תמיכה לפעילות הכלכלית ברבעון השני, אך הם צפויים להשפיע יותר במחצית השניה של השנה, ואף יותר ב-2010.

 

אפילו אם המיתון יסתיים בהמשך השנה, שוק התעסוקה צפוי להמשיך לרשום חולשה, והחברות צפויות להמשיך ולקצץ עובדים, אם כי לדברי אנליסטים, בשיעור מתון יותר. האבטלה בארה"ב, שנמצאת היום בשיא של 26 שנה ועומדת על 9.5%, תמשיך לעלות בחודשים הקרובים, והפדרל ריזרב צופה כי תגיע ליותר מ-10% עד סוף השנה. אבטלה נחשבת למדד שמפגר בקצב השינוי שלו אחרי מדדים אחרים, כמו צמיחה.

 

מנתוני משרד המסחר עולה כי עסקים המשיכו לקצץ בכל סוגי ההוצאות ברבעון השני, אך לא בשיעורים שבהם קיצצו קודם לכן. למשל, עסקים קיצצו ב-9% את ההוצאות על ציוד ותוכנה, לעומת קיצוץ של 36.4% ברבעון הראשון. בנוסף, ההוצאות על מפעלים, בנייני משרדים ובניה מסחרית אחרת ירדו ב-8.9% ברבעון השני, לעומת צניחה של 43.6% ברבעון הראשון.

 

מגזר הנדל"ן, שגרם למיתון, המשיך להעיק על הכלכלה. הקבלנים קיצצו הוצאות בשיעור של 29.3% ברבעון, אם כי גם נתון זה מהווה שיפור לעומת קיצוץ של 38.2% ברבעון הראשון.

 

הצריכה הפרטית ירדה ב-1.2% ברבעון השני, לעומת עלייה של 0.6% ברבעון הראשון. נתון זה מהווה נקודת חולשה, מאחר והצריכה הפרטית אחראית על כשני שלישים מהפעילות הכלכלית בארה"ב. לצד הקיצוץ בצריכה הפרטית, שיעור החיסכון של האמריקנים עלה בחדות ל-5.2% ברבעון השני, השיעור הגבוה ביותר מאז 1998.  הממשלות, לעומת זאת, הגדילו את ההוצאות ותמכו בפעילות הכלכלית באביב - הממשלה הפדרלית הגדילה את ההוצאות ב-10.9% ברבעון השני, והממשלות המקומיות הגדילו את הוצאותיהן ב-2.4%.

 

עוד דווח כי תמונת הסחר השתפרה - הייצוא ירד, אך הייבוא ירד אף יותר, וצמצם את הגירעון המסחרי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים