שתף קטע נבחר

מי שולט במידע? על עתיד הספר האלקטרוני

פחות משנתיים אחרי שהושק, קורא הספרים האלקטרוני של אמזון, "קינדל‭,"‬ נחטף מהמדפים בארה"ב, אבל מעורר חרדות. המו"לים חוששים שהוא ודומיו יהרגו את ספרי הנייר; הקוראים חרדים מאמזון, שלא מהססת למחוק בו תכנים. תמונת מצב

בנובמבר 2007 שינה ג'ף בזוס, מייסד ומנכ"ל אמזון, את עולם הספרות. כמו מנכ"ל אפל לפניו, גם בזוס זיהה נישה ריקה והשכיל להשתלט עליה. בניגוד לאייפון, הקינדל‭,(Kindle) ‬ קורא הספרים האלקטרוני שחשף, אמנם לא הפך לפריט חובה בתיקיהם של מיליונים, אבל לפי הערכות של אנליסטים, שלוש הגירסאות שלו מכרו עד כה כמיליון יחידות.

 

את זריקת העידוד המשמעותית קיבל הקינדל מהטלוויזיה: אופרה ווינפרי, שהמלצות הקריאה שלה הופכות ספרים לרבי-מכר, המליצה על הגאדג'ט וסייעה לו לחדור לתודעת המיינסטרים האמריקני.

 

כיום מציעה החברה שני דגמים: ‭2 Kindle‬ ו‭,Kindle DX-‬ שנבדלים זה מזה במספר תכונות. החשוב שבהם הוא גודל המסך שישה אינץ' סטנדרטי בקינדל 2 ו‭9.7-‬ אינץ' בקינדל ‭.DX‬ הגירסה החדשה והיקרה ‭489)‬ דולר לעומת 299 דולר) מיועדת בעיקר לסטודנטים, ותכליתה לאפשר לאמזון להיכנס לשוק ספרי הלימוד ולהציג בצורה טובה יותר קובצי PDF.

 

במהלך אירוע ההשקה דיווח בזוס, שחברתו חתמה על הסכמים עם שלושה מו"לים של ספרי לימוד, והשאיפה שלה היא להפוך את המכשיר למובן מאליו בכל ילקוט.

 

רוצים ספר? קנו מכשיר 

הדמיון לאפל לא מסתיים כאן: ממש כיצרנית האייפוד והאייפון, גם אמזון רוצה לשלוט בהזרמת התכנים למכשיריה (ולגרוף מכך רווחים‭.(‬ אם iTunes של אפל היא ברירת המחדל לרכישת סרטים ושירים, הרי שאמזון, שלפני 15 שנה החלה את דרכה כחנות ספרים מקוונת, משקיעה בביסוס מעמדה כמכה של עולם הספרים האלקטרוניים: בבעלותה נמצאים חברת ‭,Stanza‬ יצרנית ‭,LexCycle‬ תוכנת הקריאה הפופולרית ביותר לאייפון (שיש לה גם גירסאות למחשב‭,(‬ וחנות הספרים הקוליים המובילה ‭.Audible.com‬

 

כל אלה, לצד מנויים מוזלים שהיא מציעה לבעלי הקינדל למהדורות דיגיטליות של מגזינים ועיתונים בולטים כמו ניו- יורק טיימס ווושינגטון פוסט, מקנים לאמזון עוצמה עיסקית המאפשרת לה להכתיב את הכללים.

 

את הקינדל אפשר להטעין מ‭16-‬ מקורות תוכן חינמיים או בתשלום. אבל מאחר שהוא פועל בפורמט קנייני סגור ומוגן ב- DRM (מנגנון למניעת העתקה, שהמו"לים לא מוותרים עליו) ומכיוון שאמזון מפיצה את הכותרים גם לאייפון ולבלקברי, היא מקיימת מאזן אימה כפול: למו"לים היא אומרת: "רוצים גישה לקוראים? חיתמו עימנו על הסכמי רישוי בתנאים שקבענו‭."‬ לקוראים היא אומרת: "רוצים תוכן? קנו את המכשיר שאנחנו מוכרים‭."‬

 

המו"לים האמריקניים כבר מתחילים להתקומם. חלקם חוששים מפיראטיות דומה לזו הקיימת בתעשיית המוזיקה והקולנוע: בעותק דיגיטלי פוטנציאל ההפצה הלא-חוקית עולה; אחרים חוששים מהכחדת הספרים המודפסים, שנמכרים לעיתים במחיר גבוה בהרבה מעותקים דיגיטליים; וחוששים מן השליטה המונופוליסטית של אמזון בתחום ‭80 -‬ אחוז משוק הספרים האלקטרוניים בארה"ב.

 

ומצד שני, קשה למו"לים לעמוד בפני הפיתוי הכספי המיידי. בטווח הקצר שולי הרווח שלהם גבוהים - ההערכות מדברות על ‭2.15‬ דולר לספר דיגיטלי לעומת 26 סנט לעותק מודפס: אמזון משלמת בינתיים למו"לים על כל ספר יותר מן המחיר שהיא גובה עליו. אבל הם מבינים שהסכומים האלה יצטמצמו בעתיד. הם מביטים כל העת מעבר לרחוב, על תעשיית המוזיקה, שלא השכילה להציע לצרכנים חלופה חוקית זולה ונוחה, ובמו ידיה השרישה את הרעיון שמוזיקה זמינה חינם.

 

הקרב על התוכן

אמזון לא לבד. הספרים האלקטרוניים, שמנסים להפוך מבדיון למציאות מזה כעשור, מעוררים עניין בקרב יצרנים ומשווקים נוספים, וברחבי העולם מוצעים כמה עשרות גאדג'טים דומים. גם מקומם של החקיינים והזייפנים לא נפקד, ולאחרונה פורסם כי בסין יושק בקרוב חיקוי מוזל של קינדל ‭.2‬ המתחרה העיקרית, אגב, היא אפל, שהאייפון והאייפוד רחבי המסך שלה הפכו לקוראים אלקטרוניים פופולריים (הספרים האלקטרוניים הם להיט בחנות האפליקציות שלה‭.(‬

 

מתחרה נוספת היא סוני, שהשיקה את Librie כבר ב‭,2005-‬ אבל הגירסה החדשה שלו, ‭,505-PRS‬ מתקשה לצבור תאוצה. בניגוד לקינדל, הקורא של סוני אינו כולל תקשורת אלחוטית או סלולרית ואי אפשר לעדכנו מכל מקום. מצד שני, הוא תומך בכרטיסי זיכרון ומחירו נמוך יותר. מבחינת תוכן, ענקית האלקטרוניקה מציעה רכישת כותרים בחנות המקוונת שלה או דרך ‭,Google Books‬ שם ניתן למצוא מאות-אלפי ספרים דיגיטליים להורדה חינם.

 

לבד מאלה קיימים יצרנים עצמאיים קטנים יותר, כמו ‭,Plastic Logic‬ שמשתפת פעולה עם "בארנס אנד נובל‭,"‬ היריבה המרה של אמזון מצד התוכן; רשת חנויות הספרים האמריקאית הכריזה על חזרתה לחיים של חנות הספרים האלקטרוניים שלה, ובעוד כחצי שנה תשיק גם מכשיר עצמאי משלה.

 

"בארנס אנד נובל‭,"‬ לצד גוגל ושירות סריקת הספרים שלה, מתחרה באמזון בעיקר בתחום התוכן. הקינדל 2 למשל, לא תומך באופן מובנה בפורמט הקבצים הפופולרי ‭,PDF‬ ויש לבצע המרה של קבצים לפורמט AZW של אמזון. גוגל, כמו גם מיזמים אחרים (פרויקט גוטנברג למשל‭,(‬ מציעה קבצים ב‭,PDF-‬ שניתנים להעתקה ולקריאה בכל מכשיר. "בארנס אנד נובל" עושה שימוש בתוכנה המותאמת לחלונות, מקינטוש, אייפוד, אייפון ובלקברי, וכן תומכת בפורמט הפתוח ‭,ePub‬ שאומץ על-ידי מו"לים כתקן תעשייתי. בנוסף, הרשת רכשה לפני מספר חודשים את ‭,Fictionwise.com‬ מאתרי הספרים המובילים בתחום, שישלים את ההיצע האדיר שהיא מתעתדת להעלות לרשת: כ‭700-‬ אלף כותרים (לעומת כ‭300-‬ אלף "בלבד" באמזון‭.(‬

 

את הזווית המקומית לסיפור מספקת חברת Bookware הישראלית, שפיתחה קורא ספרים תומך עברית. המכשיר, שתומך בקבצי ‭MOBI HTML, TXT, PDF,‬ ו‭ePub-‬ הנפוצים, מנגן קבצי אודיו ב‭MP3-‬ ומציג איורים וטבלאות. בחברה מוסרים שהוא יימכר בבוא הזמן תמורת ‭1,300‬ שקל.

 

מחקו את 1984

לאמזון יש אומנם את יתרון הראשוניות, אבל היא מעוררת עוינות בקרב הצרכנים בשל ההתנהלות והעוצמה המאיימות שלה. לפני שבועות ספורים, למשל, פורסם כי החברה רשמה פטנטים על הצגת פרסומות בספרים אלקטרוניים, כך שתוכל לשווק כותרים בחינם או בתשלום מוזל תמורת צפייה בפרסומות. נשמע מגוחך? לא לאמזון. וכאילו לא מספיק שהיא "נועלת" את לקוחותיה בהתחייבות לרשת סלולרית מיושנת אחת, לפני שבועיים קיבלנו המחשה לבעיה האמיתית של הקינדל: אמזון מחקה מהקינדלים של לקוחותיה - מרחוק - שני ספרים, משום שהמו"ל שהציע אותם להורדה אינו מחזיק בזכויות היוצרים עליהם לפי החוק האמריקאי.

 

מתברר, כי על-פי הסכם תנאי השימוש של הקינדל (ושל סוני‭,(‬ הלקוחות אינם רוכשים ספר, אלא רק רשיון לקרוא אותו במכשיר. הקבצים אינם בבעלותם, אסור להעתיק אותם למכשיר אחר, ויתרה מכך - אמזון רשאית למחוק מרחוק, וללא כל התרעה מוקדמת, כל זכר לעותק שתמורתו שילמו הקוראים. קבוצה של משפטנים מאוניברסיטת קולומביה התריעה על ההסכם הדרקוני הזה לפני למעלה משנה, אך לא זכתה להתעניינות נאותה. כעת קמה זעקה ציבורית, אולי בזכות האירוניה: שני הספרים שמחקה אמזון מהקינדלים הם "חוות החיות" ו- ‭,"1984"‬ הקלאסיקות של הסופר ג'ורג' אורוול, שמתארות עולם שבו מנהיגים ותאגידים מדכאים את הציבור, מכתיבים לו מה ואיך לחשוב ולחיות, ומשגיחים על כל צעד שלו.

 

אמזון אמנם פעלה בהתאם לחוק, אך כבר התנצלה והבטיחה לשנות את שיטות הפעולה שלה (זו אינה הפעם הראשונה‭.(‬ לזכותה ייאמר גם, שהיא מאפשרת לטעון את הקינדל בכותרי-חינם ממקורות שונים. אולם העובדה שהיא מתירה לעצמה לפלוש אל פרטיותם של לקוחותיה ולדרוס ברגל גסה את זכות הקניין באופן חד-צדדי וללא התרעה מוקדמת מאששת את הנבואות של משפטנים כמו יוחאי בנקלר או ג'ונתן זיטרין, שהזהירו בעבר מפני עולם שבו התרבות האנושית נשלטת על-ידי תאגידים ומחוקקים.

 

ומה אם אמזון תוכל לא רק לגזור את גורלם של כותרים לשבט או לחסד מסחרי בזכות גודלה, אלא גם להזרים לקורא האישי שלכם עותק "מעודכן" של ספר שתוכנו צונזר ושוכתב? איך מונעים מתרחיש כזה להתממש? "אם אנשים רוצים ספרים שלא יתאדו בפקודת ביורוקרטים עלומים, אם הם רוצים ספריות שיחזיקו מעמד, אם הם רוצים לקרוא בפרטיות או לשאול ספרים - עליהם להימנע מרכישת ספרים עם מנגנון מניעת העתקה או קורא אלקטרוני שכולל אפשרות 'מחיקה מרחוק‭,"'‬ טוענים אנשי ארגון זכויות האזרח ‭.EFF‬

 

אז כן, קורא ספרים דיגיטלי הוא גאדג'ט נהדר, נוח לשימוש ומסמל את עתיד הספרות, אבל כדי שהעתיד הזה לא ידמה לימי הביניים, כדאי לחשוב פעמיים לפני שמשליכים את ספרי הנייר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים