שתף קטע נבחר

שנה אחרי המלחמה: 30 אלף עקורים בקווקז

דו"ח של ארגון אמנסטי מציג תמונה עגומה במיוחד: רבים מעקורי המלחמה בין גאורגיה ורוסיה אינם יכולים לשוב לבתיהם, בשל סימון מחדש של גבולות האזור. מרביתם חיים במחנות פליטים, ללא שירותים בסיסיים

ללא שינוי: כ-30 אלף בני אדם נחשבים עדיין לעקורים, שנה לאחר המלחמה שפרצה בין רוסיה וגאורגיה ואילצה רבים להימלט מבתיהם. כך עולה מדו"ח של ארגון זכויות האדם הבינלאומי "אמנסטי" המתפרסם היום (יום ו').

 

על פי הדו"ח, מרבית העקורים חיים ללא שירותים בסיסיים, והם אינם יכולים לשוב לאדמותיהם ולבתיהם בשל חלוקת הגבול החדשה שנעשה דה-פקטו באזור. זאת, לאחר הכרתה של רוסיה בעצמאות דרום-אוסטיה והשתלטות הכוחות הרוסים על מעברי הגבול בין גאורגיה לחבלים הבדלנים אבחזיה ודרום-אוסטיה.

 

"לרבים מהעקורים אין כיום גישה לשדותיהם בשל חלוקת הגבול ובשל העובדה כי השטח טרם פונה מנפלי פגזים ופצצות", נטען בדו"ח, שציין כי רבבות מהעקורים הפכו לנזקקים לסיוע הומניטרי.

 

המלחמה בקווקז פרצה ב-8 באוגוסט אשתקד, כשגאורגיה פתחה במבצע צבאי בניסיון להשיב את השליטה בדרום אוסטיה. רוסיה מיהרה לשגר אלפי חיילים וטנקים, שהדפו את הצבא הגאורגי ופלשו אל שטח גאורגיה. הפסקת אש הושגה בתיווך האיחוד האירופי אחרי חמישה ימים של לחימה עזה. לאחר מכן, הכירה רוסיה בעצמאות דרום אוסטיה ואבחזיה, מחוז בדלני נוסף בגאורגיה, והציבה שם אלפי חיילים.

 

לרגל יום השנה, חלה עלייה במפלס המתיחות באזור על רקע חילופי האשמות בין גאורגיה לרוסיה בדבר פעולות התגרות וכוונה לחדש את הלחימה. בתחילת השבוע האשימה גאורגיה כי רוסיה מנסה לתפוס עוד מאדמותיה באזור המחוז הבדלני הפורש דרום אוסטיה. זאת, לאחר שכוחות רוסים נכנסו לכפר קוושי באזור דרום אוסטיה, והקימו במקום עמדות בניסיון לסמן גבול חדש.

 

מנגד, האשימו הרשויות בדרום אוסטיה את גאורגיה באחריות לשתי תקריות ירי

שאירעו בשבוע שעבר באזור הבירה צחינוואלי, שבהן איש לא נפגע. גאורגיה טענה שבדלנים הם שירו שם לעבר גאורגים.

 

משרד ההגנה הרוסי הזהיר בשבוע שעברשבת את גאורגיה כי מוסקבה "שומרת לעצמה את הזכות להשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותה כדי להגן על אזרחי דרום אוסטיה והחיילים הרוסים", אם גאורגיה תמשיך ב"פרובוקציות". גורמים גאורגים הגיבו כי ההודעה משקפת את כוונותיה העוינות של מוסקבה. השר הגאורגי טמורי יעקובשווילי הדגיש היום שלגאורגיה אין כוונה להפעיל כוח. לדבריו, "אין כל פתרון צבאי לסכסוך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחנה פליטים בדרום אוסטיה
צילום: AP
מומלצים