שתף קטע נבחר
 

דו"ח: 353 מיני בע"ח וצמחים התגלו בהימלאיה

אייל גמדי ומסתורי, צפרדע עצים המסוגלת לדאות באוויר, קופי מקוק נדירים ומאובן של שממית בן 100 מיליון שנה. קבלו דגימה מתוך מאות מיני בע"ח וצמחים שהתגלו בעשור האחרון במזרח הרי ההימלאיה. "מדובר באזור מרהיב, אך שברירי", מדווחים אנשי "קרן הטבע העולמית" ומזהירים מפני השפעות ההתחממות הגלובלית על החי והצומח

הרי ההימלאיה המשתרעים לאורך של אלפי קילומטרים ובעלי הפסגות הגבוהות בעולם, ביניהן המפורסמת שבחבורה השייכת להר האוורסט, נחשבים לאחד מהמקומות המרהיבים והפראיים בתבל, ולמרות התנאים הפיזים הקשים, מתקיימת בהם מערכת אקולוגית עשירה בחי וצומח.

 

קרן הטבע העולמית (WWF) פירסמה הבוקר (ב') דו"ח מקיף, שזכה לכותרת "מזרח הרי ההימלאיה - המקום בו העולמות מתנגשים", המסכם עשור של תגליות מופלאות. הדו"ח סוקר למעלה מ-350 מיני בעלי חיים וצמחים שהוגדרו כחדשים למדע והתגלו בין השנים 1998 ל-2008. בין התגליות: 244 מיני צמחים, 16 מיני דו-חיים ו-16 מיני זוחלים, 14 מיני דגים, שני מיני ציפורים, שני מיני יונקים ולפחות כ-60 מינים של חסרי חוליות.

 

במזרח הרי ההימלאיה ידוע עד כה למדע על קיומם של מספר עצום של 10,000 מיני צמחים, 300 מיני יונקים, 977 מיני ציפורים, 176 מיני זוחלים, 105 מיני דו-חיים ו-269 סוגים של דגי מים מתוקים. האזור גם נחשב לאחד הצפופים בעולם מבחינת אוכלוסיה של טיגריס בנגלי שעדין רועמת בו, למרות איומי הציד והוא נחשב למעוז האחרון בו עדיין חיים קרנפים חדי-קרן גדולים וכן ואוכלוסיה גדולה למדי של נמרי שלג נדירים.

 

צילום: WWF Nepal

 

 

35 מינים חדשים מתגלים בממוצע מדי שנה

אחת ממטרות פרסום הדו"ח של הקרן היא לשמר את אותם אזורים טבעיים, המכילים להערכתם אלפי מינים של בעלי חיים וצמחים שעדיין לא התגלו. לדברי החוקרים, מדי שנה מתגלים בממוצע 35 מינים במזרח ההימלאיה ורק בעזרת התמודדות משותפת של הממשלות באזור, ניתן יהיה להתגבר על איומי השינויים האקלימיים, כריתת היערות המאסיבית, ציד בלתי חוקי של חיות בר בכדי לפתח תשתיות בר-קיימא לתושבים ולהבטיח אספקת מים ופרנסה למיליוני התושבים באזור. 

 

כך למשל, שני מיני יונקים חדשים למדע התגלו בעשור האחרון. אייל עלים גמדי (Muntiacus putaoensis) שהתגלה בשנת 1999 בצפון מיאנמר, נחשב לקטן ביותר במיני האיילים וגובהו נע בין 60-80 סנטימטר ומשקלו כ-11 קילוגרם בקירוב.

 

חוקרים גילו גולגולות של היונק הזעיר בכפרים באזור הודו, שניצודו על ידי התושבים.

 

מספר התצפיות המתועדות של האייל בטבע הן ספורות בלבד. החוקרים מעריכים כי מדובר בחייה חמקמקה ומסתורית ולכן לא ידוע מה גודל האוכלוסיה ושטחי המחייה המשוערים שלה בטבע.

 

קופי מקוק ארונצ'אל (Macaca munzala) הוגדרו לראשונה כמין חדש בשנת 2005. המקוק המדובר הוא פרימט בעל גוף גדול יחסית, בעל פרווה חומה וזנב קצר ונחשב לאחת התגליות החשובות באזור הרי מזרח ההימלאיה.

 

מקוקי ארונצ'אל הם הקופים השוכנים באזורים הגבוהים ביותר בעולם בקרב הפרימטים ובמיוחד מבין מיני קופי המקוק הקיימים כיום.

 

הם מצליחים לשרוד, להתרבות ולמצוא את מזונם באזורים מיוערים והרריים בגבהים של 1,600-3,500 מטר מעל פני הים. לדברי החוקרים, דרושים סקרי שטח נוספים כדי לקבוע את גודל האוכלוסיה וכיום ידוע למדע על קיומם של כ-569 פרטים בלבד ומרחפת מעליהם סכנת ציד ביערות.

 

צפרדע עצים מעופפת ושממית בת 100 מיליון שנה

מבין 16 מיני דו-חיים שהתגלו בעשור האחרון, הצפרדע המעופפת (Rhacophorus suffry) היא אחת הדוגמאות הבולטות והמיוחדות שהתגלו בשנת 2007.

 

מדובר למעשה בצפרדע עצים בגוון ירוק בהיר עם קרומי שחייה ברגליים בצבע אדום. הקרומים הרחבים מסייעים לה לא רק לשחות במים, אלא שהיא מנתרת ונופלת בין העצים, הדבר מאפשר לה לדאות קלות באוויר ולנחות בשלום על הקרקע.

 


(צילום: WWF Nepal)

 

בעולם בעלי הכנף, ניתן לציין את התגלית של זנבן אסיאתי (Bugun liochicla) ציפור שיר שניחנה בנוצות צבעוניות בגוון אדום, כתום, צהוב ושחור. היא התגלתה לראשונה באזור הודו וחיה באזורים בגובה של כשני קילומטר. אוכלוסיתה המשוערת היא כ-250 פרטים בלבד בטבע. 

 


(צילום: WWF Nepal)

 

מבין מאות המינים החדשים שהתגלו למדע, ישנה גם תגלית מאובקת מעט, אך מדהימה בנדירותה. מאובן של שממית בן 100 מיליון שנה (Cretacegekko burmae) הנחשב למאובן העתיק בעולם של לטאה הידוע למדע. המאובן נמצא משומר בתוך ענבר גירי במכרה באחד העמקים, צפונית למיאנמר והתגלו בו שרידים של צמח, פטריה, טרמיט וקרצית. רק לפני שנה הכריזו החוקרים כי אכן מדובר במין חדש של שממית והדבר שופך אור על מוצאן של השממיות.
 

צילום: WWF Nepal 

(צילום: WWF Nepal)

 

אוצר ביולוגי שברירי

אך האוצר הביולוגי המרהיב, עומד לטענת אנשי הארגון בפני איום חמור של שינויי אקלים. במשך העשור האחרון התקיימו פעולות מחקר רבות על ידי מדענים באזורי ההרים, המצויים  לדבריהם בסכנה עקב עליית הטמפרטורה בעולם. 

 

טארק עזיז, מנהל שלוחת קרן הטבע העולמית בנפאל, אמר בהודעת הארגון כי "המגוון הביולוגי והתרבותי העצום מדגיש את שברירותו של הטבע, הסביבה שעשויה להיעלם לעד, אם לא נשיב לאחור את השפעות השינויים באקלים".  

 

עזיז ציין כי מדובר באזור העשיר ביותר מבחינת ביולוגית על פני כדור הארץ, אך גם הפגיע ביותר בפני שינויים באקלים העולמי.

 

הדו"ח של הקרן התפרסם לקראת כינוס של מנהיגי העולם בדצמבר הקרוב בקופנהגן ומטרתו לדון ביצירת הסכם אקלימי חדש, שאמור להחליף את הסכם אמנת קיוטו. 

 

תנאי השטח הקשים באזור מזרח ההימלאיה מנעו עד כה מהחוקרים לקיים סקרים ביולוגיים רבים באזור וכתוצאה מכך, ישנם אזורים נרחבים השופעים בחיות בר שעדיין לא נבדקו לעומק. המדענים מציינים כי אלפי מינים של בעלי חיים וצמחים חדשים עדיין ממתינים לגילוי.

 

 

צילומים: WWF-Nepal
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צפרדע עצים מעופפת
צילום: WWF Nepal
חיפושית טורפת נמצאה בגובה של 5,100 מטר בטיבט
צילום: WWF Nepal
מין חדש של פרג בטיבט. Meconopsis tibetica
צילום: WWF Nepal
"טבע שברירי". טארק עזיז
צילום: WWF-Canon
מאובן של טרמיט
צילום: WWF Nepal
העקרב הארסי הראשון שהתגלה בנפאל. אורכו 8 ס"מ
צילום: WWF Nepal
מומלצים