שתף קטע נבחר

לגלוש ברשת האלחוטית שני קילומטר מהבית

האינטרנט האלחוטי הסטנדרטי מוגבל לטווח של 100 מטר בלבד. אבל פיתוח ישראלי חדש נותן לו זריקת מרץ: אפשר לגלוש באמצעות חיבור WiFi רגיל, גם במרחק של שני קילומטרים מהבית. נקודה חמה? הרבה יותר מזה

כשפרץ לחיינו לפני כמה שנים, האינטרנט האלחוטי טמן בחובו הבטחה לחבר אותנו לרשת מכל מקום, ורצוי בחינם כמובן. היומרה לא ידעה גבול: עיריות ניסו לרשת ערים שלמות, חברות מסחריות התחרו על מכרזים והבטיחו כיסוי של אזורים נרחבים, ותמיד נשארה האפשרות של נדידה מ"נקודה חמה" אחת לשנייה - בית קפה, מסעדה או גן ציבורי שמציעים חיבור אלחוטי.

 

המציאות, כרגיל, נראית אחרת. החיבור הסטנדרטי ה‭,WiFi-‬ מוגבל לטווח, של כ‭100-‬ מטר בלבד, כך שכדי לכסות שטח גדול צריך לפרוס אלפי אנטנות. אבל כיסוי של עיר שלמה עדיין לא מאפשר מעבר חלק בין אזורים שונים שכן בניגוד לרשת סלולרית, WiFi אינו תומך במעבר אוטומטי מאנטנה אחת לשנייה. מכיוון שמדובר בציוד פשוט יחסית, כל בית עסק יכול להציע חיבור ללקוחות שלו - ובשטח עירוני צפוף יכולות לפעול כמה עשרות רשתות שעלולות להפריע זו לזו.

 

ויש גם את עניין המחיר. הציוד אמנם זול, אבל צריך לתחזק אותו ללא הרף. בעל בית קפה שפותח את הרשת שלו בחינם עלול לגלות כי הלקוחות שממלאים את השולחנות מקבלים חיבור רעוע, איטי ולא אמין - בגלל שעוברי אורח תופסים טרמפ על החיבור האלחוטי ויוצרים עומס על הרשת.

 

במהלך השנים פותחו טכנולוגיות משלימות שנועדו להציע פס רחב גם בגישה אלחוטית וכיסוי של אזורים גדולים יותר, כמו טכנולוגיית ה‭.WiMAX–‬ הבעיה היא שבחלק מהרשתות האלה אי אפשר להשתמש בציוד הקיים, אלא צריך להחליף את כרטיסי הרשת או לרכוש מתאמים חדשים.

 

בשנים האחרונות הוצגה WiMAX בתור הדור הרביעי של רשתות הסלולר, אבל כמעט שאין מכשירים ניידים שעובדים עם הטכנולוגיה, וגם במחשבים ניידים אין עדיין שבב מתאים.

 

למתוח את הטווח  

בחברת אינספייר ‭(Inspiair)‬ הישראלית מציגים פתרון מקיף לרוב הבעיות הללו: אינטרנט אלחוטי מבוסס WiFi סטנדרטי, שמכסה שטח רחב בעזרת מספר נמוך יחסית של אנטנות ומאפשר תנועה חופשית בתוך השטח.

 

הרעיון המקורי נולד אצל המנהל הטכנולוגי של החברה, אילן שטרק, ואחיו ארז ז"ל. "אחי היה קצין קשר ששירת בלבנון‭,"‬ מספר שטרק, "וחשבנו שצריך למצוא דרך ליצור חיבור תקשורת טוב ואמין בין מוצבים שנמצאים ברצועת הביטחון לבין המפקדות בישראל‭."‬ שני האחים התחילו לפתח מערכת שכזו, אולם ארז לא זכה לראות את המוצר המוגמר: בליל ה‭4-‬ בפברואר 1997 הוא נהרג באסון המסוקים. שטרק החליט להנציח את אחיו וקרא למשדר שפיתחה החברה על שמו, עם משחק מילים באנגלית: ‭.AirEz‬ "אני רוצה להגיע למצב בו בכל מקום בעולם יהיה 'ארז‭,"'‬ הוא מסביר.

 

איך זה עובד? באינספייר פיתחו אלגוריתם מיוחד, שבעזרתו מתגבר המשדר של החברה על הפרעות של רשתות אלחוט שנמצאות בסביבה ומשדר בתדר פנוי. המנכ"ל איציק עומר מסביר כי גם במרחק של שני קילומטרים מהמשדר של אינספייר, עדיין אפשר לגלוש באינטרנט באמצעות חיבור WiFi רגיל. עד כה, כאמור, טווח הקליטה של WiFi היה מוגבל ל‭100-‬ מטר בלבד.

 

המעבר נעשה מאחורי הקלעים

"בהתחלה אמרו לנו שאנחנו משקרים‭,"‬ נזכר עומר בחיוך. "שלא יכול להיות שהמשדר עובד בשיטת WiFi רגילה ושאנחנו בטח משדרים בעוצמה גבוהה יותר מהתקן. התשובה שלנו הייתה: 'אוקיי, נניח שאנחנו באמת משדרים בעוצמה חזקה. עובדה שמחשב עם ציוד WiFi סטנדרטי מצליח לשדר בחזרה עד למשדר שלנו ממרחק של שני קילומטרים‭."'‬

 

עומר מסביר כי התקן של WiFi קובע ששידור יתבצע בעוצמה של 100 מילי- וואט, פחות מהעוצמה של טלפון סלולרי פשוט, ובתדר ‭2.4‬ ג'יגה-הרץ הזהה לזה שבו משתמשים, בין היתר, טלפונים אלחוטיים בבית. מדובר באתגר לא פשוט: שידור בעוצמה נמוכה לטווח ארוך ובתדר רווי בהפרעות.

 

אם תטיילו, למשל, בשדרות רוטשילד בתל-אביב יזהה המחשב שלכם את ה"נקודות חמות" שבאזור. כל רשת כזו (והמשדר שלה) מוגבלת לטווח קצר, והמחשב לא יכול לעבור ביניהן בצורה אוטומטית. בשיטה של אינספייר לא צריך בעצם לעבור בין רשתות שונות, כי כל המשדרים יוצרים רשת אחת. המעבר בין המשדרים נעשה "מאחורי הקלעים‭,"‬ מבלי שהמשתמש מרגיש בו.

 

חיבור שכזה הופך את הרשת האלחוטית לתשתית שיכולה לספק שירותים רבים. בעזרת טלפונים תומכים אפשר להתחבר לרשת ה‭WiFi-‬ ולנהל שיחות, אפשר להציע חיבור אלחוטי באזורים כמו פארקים עירוניים, להקים רשת וירטואלית ‭(VPN)‬ שתתפרס על שטח גדול, לחבר בתי ספר לאינטרנט, לקרוא נתונים של מוני מים ועוד.

 

האם המערכת של אינספייר תוכל להחליף בסופו של דבר את הרשתות המסחריות הגדולות? ייתכן שכן. החברה הישראלית עומדת לרשת בקרוב את נאסאו, עיר הבירה של איי הבהאמה. המערכת שתוקם שם תספק הכל: אינטרנט, העברת וידיאו ושירותי שיחות.

 

חיבור אמין ואיכותי  

אינספייר פועלת לא רק באיי הבהאמה. בהלסינקי שבפינלנד היא עבדה עם ספק אינטרנט מקומי כדי לרשת אזורים במרכז העיר. היא אף זכתה במכרז לתקשורת אלחוטית בנמל אנטוורפן הבלגי, כולל שידור אל אוניות שמגיעות ויוצאות ממנו עד לטווח של כשני קילומטרים.

 

ומה עם ישראל? החברה עדיין לא נכנסה בצורה מאסיבית לשוק המקומי והסתפקה בינתיים בהתקנות בודדות, ביניהן חיבור אלחוטי של מוקד בקרה למצלמות אבטחה שפרוסות בכפר יונה וברמלה. חברת טופ סקיי ליין ביצעה את הפרויקט כולו ברמלה, ובחדר הבקרה של העירייה העסק נראה מרשים: ברחבי העיר פרוסות למעלה מ‭60-‬ מצלמות, כולן מחוברות באלחוט בלבד. חלק מהמצלמות ניתנות לשליטה מרחוק. החיבור שמספקת החברה נותן תגובה מהירה מאוד, במיוחד כשמדובר בחיבור אלחוטי וכאשר חלק מהמצלמות מחוברות למוקד דרך כמה משדרים ואנטנות. תזוזה קלה של העכבר במרכז הבקרה, והמצלמה בשטח מגיבה מיד ופונה אל הכיוון הרצוי.

 

מרשתים את מצלמות האבטחה

אינספייר היא כמובן לא החברה הישראלית היחידה שפועלת בתחום האלחוט. אלווריון היא אחת החלוצות העולמיות בתחום ה‭WiMAX-‬ ורדווין פועלת עם טכנולוגיה משלה.

 

החברות פועלות בתחום של רישות ערים או אזורים ספציפיים ונכנסות גם לתחום האבטחה. רדווין הציגה לאחרונה מספר פרויקטים שביצעה, שבמסגרתם חוברו מצלמות אבטחה למוקדי בקרה בחיבור אלחוטי. ברדווין הסבירו כי הדרישות בתחום האבטחה עולות: המצלמות חייבות להיות זמינות תמיד, לספק תמונות טובות יותר ולשם כך צריך חיבור אמין ואיכותי.

 

חיבור אלחוטי כזה כולל כמובן גם הצפנה של מידע כדי למנוע גניבת שיחות וכדי לוודא שמי שאינו מורשה לא יוכל להתחבר אל מצלמות האבטחה, לשלוט בתנועתן ולהשיג תמונות.

 

החיבור האלחוטי חשוב עוד יותר באזורים פחות מפותחים. במקום להקים תשתית תקשורת קווית בעלויות גבוהות, אפשר לפרוס כמה אנטנות ומשדרים כדי לכסות תאי שטח גדולים - וכך לספק שירותי טלפוניה ואינטרנט למשל. בנוסף, חיבור אלחוטי חסין מפני תקלת תקשורת נפוצה שחוזרת אחת לכמה חודשים: מדי פעם מדווחים בחדשות על טרקטור שחתך בטעות כבל או סיב אופטי של בזק, הוט או חברה אחרת - והביא בכך לשיבושים בקנה מידה עצום. כשהחיבור הוא אלחוטי, פשוט אין כבל שאפשר לחתוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לא צריך להיות קרוב
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים