שתף קטע נבחר

אובמה עיטר באותות את הוקינג, רובינסון ומילק

16 אישים קיבלו מהנשיא את מדליית החירות, העיטור האזרחי האמריקני הגבוה ביותר. בין הזוכים: יו"ר ועידת דרבן לשעבר מארי רובינסון, הפיזיקאי סטיבן הוקינג, הסנאטור טד קנדי, וההומו הראשון שנבחר למועצת עיר בארה"ב - הארווי מילק

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, העניק הערב (יום ד') את מדליית החירות - העיטור האזרחי הגבוה ביותר - ל-16 אנשים בולטים בתחומם. הפיזיקאי סטיבן הוקינג והארווי מילק, שהיה ההומו המוצהר הראשון שנבחר למועצה של עיר גדולה, סן פרנסיסקו, בשנת 1977, ונרצח. למרות מכתבי התנגדות שהגיעו לשולחנו של הנשיא ברק אובמה מעשרות חברי בית הנבחרים, ארגונים יהודיים וידידי ישראל, זכתה גם מארי רובינסון לעיטור.  


אות לסטיבן הוקינג (צילום: AFP)

 

עד הרגע האחרון נעשו מאמצים למנוע מרובינסון לקבל את העיטור. רובינסון, שכיהנה כנשיאת אירלנד במשך שבע שנים, ולאחר מכן מונתה למפקחת העליונה על זכויות האדם מטעם האו"ם (1997-2002), שימשה כיושבת ראש ועידת דרבן נגד הגזענות מטעם האו"ם בשנת 2001, שהפכה לבמה לאנטישמיות ואנטי-ישראליות חסרת תקדים.

 

"עבור מארי רובינסון, המאבק נגד האפליה והסבל הוא חובה מוסרית דחופה. היא היתה לוחמת בולטת למען זכויות הנשים באירלנד וסניגורית רבת עוצמה של השוויון וזכויות האדם מסביב לעולם, והיא ממשיכה את עבודתה החשובה הזו גם היום", נימק הבית הלבן את מתן העיטור לנשיאה האירית לשעבר.


אות להיסטוריון האינדיאני ג'וזף מדיסן קרואו היי בירד (צילום: AFP)

 

הערב התייצבה רובינסון לאירוע לצד הזוכים האחרים או נציגיהם. מדליית החופש היא העיטור האזרחי הגבוה ביותר בארה"ב. היא מוענקת למי שתרם תרומה יוצאת דופן לביטחון או לאינטרסים הלאומיים של ארה"ב, לשלום העולם, לתרבות או לתחומים ציבוריים ופרטים אחרים. מאז החלה חלוקת המדלייה בשנת 1963, קיבלו אותה 588 אישים, מהם רק 28 לא אמריקנים ובהם נתן שרנסקי ועכשיו גם מארי רובינסון.

 

גם תרומתו הגדולה של סטיבן הוקינג הודגשה במהלך הטקס. "סטיבן הוקינג היה עקשן במרדף שלו אחר הידע, פתח נתיבי תגלית חדשים, ושימש מקור השראה לאנשים מסביב לעולם. הוא הקדיש את חייו לחקר החוקים הבסיסיים שעל פיהם מתנהל היקום, ותרם לכמה מהתגליות המדעיות הגדולות ביותר של זמננו", נאמר לפני הענקת המדליה.


מארי רובינסון מעוטרת (צילום: רויטרס)

  

ברשימת מקבלי העיטור גם השחקן השחור פורץ הדרך

סידני פואטיה, הטניסאית בילי ג'ין קינג, הארכיבישוף דזמונט טוטו, ושופטת בית המשפט העליון לשעבר סנדרה דיי אוקונור.

 

גם הסנאטור טד קנדי נמנה על מקבלי העיטור, אך הוא היה חולה מדי מכדי להשתתף. דיווחים על הידרדרות במצב בריאותו של קנדי הסובל מסרטן המוח, נפוצו עוד לפני מותה השבוע של אחותו, יוניס שרייבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טד קנדי. דיווחים על הידרדרות במצבו
צילום: AFP
הארכיבישוף דזמונד טוטו
צילום: AP
מומלצים