שתף קטע נבחר

נדידת הסתיו: כ-135 אלף חסידות חלפו בישראל

מאז תחילת אוגוסט עברו מעל ישראל כ-135,000 חסידות לבנות בדרכן הארוכה לאפריקה. בתום מנוחה ותדלוק קצר, הן ממשיכות במסען. "זו תקופה נפלאה לכל אוהבי הציפורים", אומר יהונתן מירב, מנהל סקר הנדידה בחברה להגנת הטבע. "כ-170 אלף חסידות נוספות אמורות לחלוף בשבועיים הקרובים"

אם שכחתם להעיף מבט אל עבר השמיים בשבועות האחרונים, יתכן ופיספסתם עשרות אלפי ציפורים החולפות כעת מעל ישראל. נדידת הסתיו כבר החלה ולמעלה מ-135 אלף חסידות לבנות, שהגיעו מהגוש היורו-אסיאתי, כבר עברו באזור ישראל בדרכן הארוכה לאפריקה, כך מעריכים בחברה להגנת הטבע.

 

"הנדידה החלה בדיוק בזמן, כמו שעון גנטי. מה שמתחיל בטיפטוף קטן בתחילת אוגוסט של מאות חסידות, ציפורי שיר עופות מים ודורסים, הולך ומתגבר עם הזמן. עשרת הימים של האחרונים של אוגוסט מסמנים את בואם של מאות אלפי בעלי כנף נודדים", אומר ל-ynet יהונתן מירב, מנהל סקר הנדידה של החברה להגנת הטבע.

 

כ-600 אלף חסידות נודדות בדרכן לאפריקה, מרביתן חולפות מעל וממזרח לישראל. אתמול (ד') נחתה להקה עצומה של כ-11 אלף חסידות לבנות בעמק בית-שאן ומבחינת חובבי הצפרות, מדובר באחת התקופות המרגשות בעונה, בה ניתן לראות להקות עצומות נעות כגושי ענק מרהיבים בשמיים לאורך קילומטרים ומיני ציפורים רבים.

 



צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע

להקת חסידות לבנות באזור טירת-צבי (צילומים: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע)

 

דואגים לשלום המטוסים והציפורים

החסידות מגיעות לתחנת התדלוק בישראל לאחר אלפי קילומטרים של תעופה, בעיקר כדי לנוח מספר שעות, לשתות מים, לאכול מעט מזון ולהמשיך בדרכן. תנאי מזג האוויר של עונת המעבר, מאפשרים להן ליהנות משפע של תרמיקות, המסייעות להן לעלות לגבהים, לדאות ולחצות את האזור בקלות רבה.

 

לסקר הנדידה השנתי של החברה להגנת הטבע, בשיתוף עם חיל האוויר יש חשיבות בטיחותית ומחקרית רבה. "מאות מליוני ציפורים שחולפות מעל ישראל עשויות גם להוות סכנה לכלי טיס פעילים ולכן הדיווחים שמתקבלים מהסוקרים שלנו הפזורים ברחבי הארץ, מועברים אל חיל האוויר", הוא מגלה. "כל ציפור שמזוהה, נספרת ונרשמת וזאת כדי להמשיך ולקיים את המעקבים ארוכי השנים על אוכלוסיות של ציפורים נודדות".

 

השנה לוקחים חלק כ-15 אנשי מקצוע בסקר, ביניהם שניים שהגיעו מאנגליה ושלושה מהולנד, הפזורים ב-14 עמדות ברחבי הארץ, בין היתר באזור ים המלח, ערד ועמק בית-שאן. מלבד ספירת הציפורים, הסוקרים יכולים להוות קרש הצלה לבעלי כנף שטעו בניווט.

 

אחד החששות הגדולים הוא מטעות ניווט של חסידות. בסוף אוגוסט אשתקד להקה גדולה המונה מאות חסידות, שחלפה מעל ים המלח, נחתה בתוך בריכות המלח הדרומיות בשטח מפעלי ים המלח בחושבן שמדובר במים מתוקים. החסידות לגמו מהמים המלוחים, התייבשו וכמאה מהן מתו.

 

באוגוסט 2004, כ-200 חסידות מתו כאשר הלהקה שלהן נחתה בטעות באזור בריכות החומצה של מפעל "רותם אמפרט" במישור רותם. החסידות הצמאות שנחתו באזור הבריכה שתו את המים הרעילים ורק בודדות שרדו.

 

הראל בן-שחר, פקח אזור דרום ים-המלח והערבה הצפונית ברשות הטבע והגנים, בשיתוף פעולה עם סוקרי הנדידה ונציגי המפעלים הפזורים באזור, ערוכים לאתר ולגרש להקות של חסידות המתקרבות לאזורים של בריכות מלח וחומצה, במטרה למנוע נחיתות של להקות במקומות המסוכנים להן.

 


צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע  


צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע

נחות וממשיכות הלאה (צילומים: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע)

 

חגיגה נפלאה: כ-170 אלף חסידות נוספות בדרך

גם למצבו העגום של ים המלח שהולך ומצטמצם יש השפעה על הציפורים הנודדות. "בשנים האחרונות גילינו כי החסידות משנות את נתיב הנדידה שלהן. מאחר שים המלח התייבש, הן יכולות למעשה לנחות באזורים היבשים בים המלח כדי לנוח או שהן חוצות את ישראל ממזרח עד למרכז ים המלח וממשיכות בנדידה לאפריקה", מסביר מירב.

 

לא כל החסידות הנודדות תסיימנה את המסע המתיש בשלום. "עיקר התמותה היא בקרב ציפורים צעירות שמתות מדי שנה במהלך הנדידה. הן יכולות למות מחולשה פיזית, מחלות, התחשמלות וגם איום הציד תמיד קיים", הוא מציין. "השנה למרבה השמחה, עדיין לא נתקלנו בתמותה של חסידות רבות, אבל זו דרכו של הטבע, מי שחזק שורד".

 

ברשות הטבע והגנים דיווחו כי מאז תחילת נדידת החסידות, נאספו בשטח 29 פרטים שנפגעו על קווי מתח ומרביתם התחשמלו, אך לפחות חמש חסידות נפגעו עקב התנגשות בקווי מתח בעמק בית-שאן, אזור ים המלח ובאתר דודאים. ברשות מציינים כי החסידות הפצועות הובאו לטיפול בבית החולים לחיות בר והם פועלים מול חברת החשמל וגופים אחרים בכדי לפתור בעיות התחשמלות נקודתיות. 

 

"זו תקופה נפלאה שבה אפשר לראות ביום אחד כמויות בלתי נתפסות של ציפורים. השבוע עברה להקת חסידות שמנתה כ-32 אלף פרטים תוך שעה וחצי מעל כפר אדומים, זו כמות חסידות של מדינה שלמה", מסכם מירב ומעריך כי צפויות לחלוף עוד כ-170 אלף חסידות לבנות מעל ישראל בשבועיים הקרובים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להקת חסידות אתמול (ד') בטירת צבי
צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע
עוצרות לתדלוק קצר וממשיכות במסע לאפריקה
צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע
מאות חסידות בלינת לילה במישור עמיעז בתחילת החודש
צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע
מומלצים