שתף קטע נבחר

אל-חרירי: לא הצלחתי להרכיב ממשלה, אני מוותר

אחרי שכבר הוכתר כראש הממשלה המיועד של לבנון, הבין סעד אל-חרירי כי הוא אינו מסוגל להגיע להסכמה עם האופוזיציה, ובראשה חיזבאללה, על הרכב ממשלת האחדות. כעת יצטרך הנשיא סולימאן לבחור מועמד חדש שינסה להרכיב ממשלה

הזוכה הגדול בבחירות הכלליות בלבנון, סעד אל-חרירי, הכריז אחר הצהריים (יום ה') כי הוא אינו מסוגל לגבש ממשלת אחדות. לכן אין בכוונתו להמשיך במשא ומתן הקואליציוני שנמשך זה יותר מחודשיים. כעת יצטרך הנשיא מישל סולימאן להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על מועמד אחר.

 

"אני מודיע לכל הלבנונים כי בישרתי לנשיא סולימאן שאני פורש מהמאמצים לגבש ממשלה חדשה. כולי תקווה שהחלטה זו תקדם את לבנון", אמר אל-חרירי. בדבריו הסביר הפוליטיקאי הצעיר כי הוא אינו מסוגל להרכיב ממשלת אחדות, מאחר שהוא מסרב לקבל את תנאי האופוזיציה - ובראשה חיזבאללה - בעוד שהאופוזיציה אינה מסוגלת לקבל את עמדותיו.

 

בדברים קצרים שנשא אל-חרירי לאחר שהודיע על החלטתו לנשיא סולימאן, אמר: "התחייבתי בפני הלבנונים להרכיב ממשלת אחדות לאומית

שתבטא את תוצאות הבחירות, ועמלתי במשך 73 ימים להשיג זאת, מתוך שכנוע שממשלת אחדות לאומית היא הכרח בשלב הזה. הסכמנו להושיט יד של שיתוף פעולה לכולם... קיימנו התייעצויות שהסתיימו בתנאים שמטרתם לבטל את תוצאות הבחירות.

 

"הגשתי לנשיא את מבנה הממשלה המוצע – בו אני רואה כפתיחת דף חדש של סולידריות בין הלבנונים. זוהי הזדמנות אמיתית שאבדה בשל התנאים שהוצבו. לא תיארתי לעצמי שמאמציי לא יצלחו, שהנשיא יהפוך לתא דואר ולא יותר ושהתחייבותי להקים ממשלת אחדות תתנגש בחומה. לפיכך, הודעתי לנשיא על כי אני חדל ממאמציי להקים ממשלה ואני מקווה שהדבר יסייע להתניע את הדיאלוג ולקיים התייעצויות שיסתיימו בהקמת ממשלה שתוכל להנהיג את המדינה", הוסיף.

 

כעת יאלץ הנשיא סולימאן לקיים התייעצויות מחודשות בדבר המועמד הבא שיינסה להרכיב את הממשלה. למרות הודעתו של אל-חרירי, לא מן הנמנע כי יוטל עליו שוב להקים ממשלה. אולם, אם במגעים יסרב אל-חרירי לרעיון זו, ישובו ויועלו שמות חדשים. בין המועמדים האפשריים: איש העסקים מטריפולי וראש ממשלת לבנון לשעבר, נג'יב מיקאתי, או איש המחנה הפרו-סורי וראש ממשלת לבנון לשעבר, עומר כראמה, אף הוא מטריפולי, אם כי סיכוייו נמוכים משמעותית.  

 

המאמצים הכושלים

אל-חרירי הגיש השבוע לנשיא סולימאן את הרכב ממשלת האחדות שגיבש. הוא נועד עם סולימאן במעון הקיץ שלו בלבנון ובתום הפגישה אמר כי הרכב הממשלה "יבטא את האיזון במדינה ויכבד את תוצאות הבחירות לפרלמנט". לפי

אותו מבנה שהציע בזמנו אמורה היתה הממשלה לכלול שלושים שרים: 15 ממחנהו, עשרה מן המחנה היריב בראשות חיזבאללה וחמישה מקרב אנשיו של סולימאן. למרות זאת, היה ברור כבר אז כי טרם נפתרו כל המחלוקות בין שני המחנות.

 

יממה לאחר מכן הודיעו מפלגות האופוזיציה כי הן דוחות באופן רשמי את הרכב

ממשלת האחדות של אל-חרירי. נציגי המחנה בראשות חיזבאללה הודיעו לנשיא מישל סולימאן כי הצעתו אינה מקובלת עליהם.

 

שר התקשורת של לבנון, ג'ובראן באסיל, נפגש עם סולימאן כדי לדון בהצעת אל-חרירי. באסיל, שהגיע בראש משלחת של האופוזיציה הלבנונית, ובה יועצו הפוליטי של מזכ"ל חיזבאללה, חוסיין אל-חליל, הודיע בשמה של האופוזיציה על התנגדותם הנחרצת. זאת בעקבות "מבנה הממשלה שנכפה על ידי אל-חרירי", כהגדרתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נכשל. אל חרירי
צילום: רויטרס
נסראללה. אין הסכמה
צילום: AFP
צילום: AP
יבחר מועמד. סולימאן
צילום: AP
מומלצים