שתף קטע נבחר

מהבוקר: שביתה איטלקית ברכבת

ל-ynet נודע כי 35 נהגי קטר ברכבת ישראל הודיעו הבוקר כי הם חולים, ולכן לא יגיעו לעבודה. מקורות ברכבת: מדובר במאבקים על שיפור תנאי עבודה. הנהלת הרכבת: מדובר ב-15 נהגי רכבות נוסעים, ולא צפויים שיבושים

מחלה משותפת - ללא הודעה מוקדמת: 35 נהגי רכבת הודיעו הבוקר (ד') כי הם חולים, ולכן לא יגיעו לעבודה. ל-ynet נודע כי בשעות הבוקר הודיעו 35 נהגים ברכבת ישראל על היעדרות, בגלל מחלה פתאומית. מקורות ברכבת ישראל אומרים כי הסיבה להיעדרות הנהגים - המשתייכים לחטיבות הנוסעים והמטענים - היא מאבק ועדי העובדים מול הנהלת הרכבת, לקראת חתימת חוזה קיבוצי חדש. בחוזה זה מעוניינים הנהגים לקצר את המשמרת משמונה שעות לחמש וחצי שעות בלבד. בין היתר מנסים הוועדים למנוע מהנהלת החברה להכניס לחוזה העתידי יותר מ-100 עובדים חדשים, שהחלו לעבוד בתקופת כהונתו של המנכ"ל הנוכחי, יצחק הראל.

 

מרכבת ישראל נמסר בתגובה כי "כ-15 נהגים בחטיבת הנוסעים ברכבת ישראל 'חלו' באופן מתואם. חשוב להדגיש כי תנועת הרכבות פועלת כסדרה. מדובר ככל הנראה בקנוניה ונבדק חשד כי שותפים לה גורמים בהנהלת החטיבה ובקרב העובדים". מקורות ברכבת אומרים ל-ynet כי בשעות הבוקר נמנעה הפרעה חמורה בלוחות הזמנים, בזכות "גיוס" נהגים מכל הארץ. עם זאת, מזהירים המקורות, בהמשך היום עלול המצב להחמיר, ואף לגרום לביטול רכבות, וזאת אם לא יינקטו צעדים מיידיים להשבת הנהגים לעבודה.


השביתה הקודמת ברכבת, בחודש פברואר האחרון (צילום: הרצל יוסף)

 

"החלטה שפוגעת בכל העובדים"

בקרב עובדי הרכבת נמתחת היום ביקורת חריפה על החלטת הנהגים לפתוח בשביתה לא-רשמית. "זו החלטה שפוגעת בכל העובדים, ובתדמית של הרכבת כולה", אומר ל-ynet מקור בכיר. יש מי שמאשים את בכירי הוועדים באחריות לשביתה: "לעובדים אין אמון בבכירים המנהלים עבורם את המשא ומתן עם ההנהלה", אומרים שם. יש גם מי שמפנה אצבע מאשימה אל מנכ"ל הרכבת, שלטענת מקורות גורם במכוון למלחמה פנימית בתוך החברה.

 

ממסמך פנימי של ועד העובדים הארצי של הרכבת, שהגיע לידי ynet, עולה כי אחת הדרישות שמתכוונים העובדים להציג היא קיצור משך משמרת עבודת הנהגים משמונה שעות לחמש שעות וחצי בלבד. החלטה זו, כך מבהירים מקורות, תפגע בנהגים - ולא תביא לכל שיפור בתנאי העסקתם. עוד החליט הוועד - פה אחד - שלא לקיים כל מגע ישיר עם מנכ"ל החברה ועם גורמים בהסתדרות.

 

ראוי להזכיר כי אין זו הפעם הראשונה השנה, שבה מחליטים עובדים ברכבת לנקוט עיצומים: בתחילת פברואר, הודיע ועד העובדים הצפוני של החברה על שביתה, וזאת על-רקע חילוקי דעות עם מנכ"ל החברה. בוועד התרעמו אז על החלטה לפטר עשרות עובדים - ולהחליפם בעובדים חדשים המקורבים להנהלה - מבלי להתייעץ עם הוועדים. צעדי העובדים גרמו לשיבושים קשים בתנועת הרכבות בכל הארץ, ורק לאחר דיון בבית המשפט לעבודה הסתיימה השביתה. מאוחר יותר, הדיח יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, את חברי הוועד שארגנו את השביתה.  

 

הוועדים נאבקים ברפורמות

בתגובה לעיצומי הנהגים, מפנים היום בהנהלת הרכבת אצבע מאשימה כלפי הוועדים. "מדובר במאבק על דרך אותה מוביל מנכ"ל החברה לשינוי מהותי בתרבות הארגונית אשר היתה קיימת בחברה. תרבות של העדפת מקורבים, קומבינות והתנהלות של עובדים בחברה ממשלתית אשר עשו בה כבשלהם". 

 

בעקבות היעדרות הנהגים, הורה המנכ"ל לפתוח בחקירה, והנחה את סמנכ"ל חטיבת הנוסעים לפעול להשבתם של הנהגים לעבודה. בעקבות האירוע גם פנה מנכ"ל הרכבת להסתדרות העובדים החדשה אשר לדברי החברה "הגיבה בחריפות וגינתה כל פעילות המנוגדת לסדר והדגישה כי תינקט יד קשה כנגד מפירי סדר".

 

מוועד עובדי הרכבת נמסר כי "מספר נהגים הודיעו הבוקר, כי הם אינם חשים בטוב ואין ביכולתם לעבוד. יו"ר ועד עובדי רכבת ישראל הורה למנהלי משמרת ולחברי ועד להפעיל את הרכבות עפ"י לוח הזמנים המתוכנן, בכדי להימנע מפגיעה מיותרת בנוסעים. בוועד עובדי הרכבת מאמינים שאת חילוקי הדעות עם המנכ"ל, ניתן לפתור בחדר הדיונים מבלי לפגוע בציבור הנוסעים ובעובדי הרכבת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקורות: בעקבות השביתה, צפויים שיבושים בתנועת הרכבות
צילום: דורון גולן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים