שתף קטע נבחר

"הרבנים רוצים שיתרמו? שיפיצו את הבשורה"

"זה לא מספיק. אם הם באמת מתכוונים לשינוי - שיסבירו את זה גם בבתי הכנסת", אומר פרופ' ג'יי לביא, נשיא החברה הישראלית להשתלות, בעקבות הכרת הרבנות במוות מוחי כמוות, שלאחריו ניתן יהיה לתרום אברים. המרכז הלאומי להשתלות: נכשיר רבנים ש'יחרשו את הארץ' ויסבירו לציבור שלהם את השלכות ההחלטה

"החלטת מועצת הרבנות אינה מספיקה": כך אומר היום (ד') ל-ynet פרופ' יעקב (ג'יי) לביא, מנהל היחידה להשתלות לב בשיבא ונשיא החברה הישראלית להשתלות, בתגובה להכרה של מועצת הרבנות הראשית במוות המוחי כקריטריון לקביעת המוות, לאחריו ניתן יהיה לתרום אברים. פרופ' לביא הוסיף כי הוא "מצפה מהרבנות לצאת גם בהנחיה לציבור ולהזכיר את הנושא בדרשות בבתי הכנסת, להפיץ את המסר ולומר שזו מצווה".

 

במרכז הלאומי להשתלות הביעו שביעות רצון מהחלת מועצת הרבנות, והגדירו אותה כ"מהפכנית". שם מבטיחים "להכשיר רבנים ש'יחרשו את הארץ' ויגיעו לישיבות ולאולפנות ולקהלים שונים על מנת להפיץ את הידע אודות החוק והשלכותיו, ויגבירו את המודעות ואת המוכנות לתרום איברים." בקרוב, אומרים במרכז, ייפתח קורס לרבנים בו ילמדו על קביעת מוות המוח ועל תרומות איברים לפי ההלכה, במטרה לסייע למשפחות בבית החולים, המבקשות לשמוע דעת רבנים בנושא תרומת איברים.

 

"מי שלא מוכן לתרום - שלא ידרוש אחר כך תרומה"

"זה דבר אחד להגיד שמותר לתרום איברים וזה דבר אחר לעודד תרומת איברים", מסביר לביא. "זה צריך להיות מתורגם לקמפיין. אם הם יהפכו את זה לנושא מרכזי השנה, אז נוכל לראות שינוי בשטח. את הציבור האולטרה חרדי זה לא ישנה, אבל זה צעד ראשון של שינוי עמדות רדיקלי". 

 

דבריו של לביא נאמרים בעבקות הסכמתה של הרבנות הראשית מאמש (ג') כי הקריטריון לקביעת מותו של אדם הוא מותו המוחי וכי הוא תואם את ההלכה. זאת בהמשך לחוק תרומות האברים שעבר לפני כשנה וחצי. משמעותה של ההחלטה התקדימית היא שהרבנות תומכת בתרומת אברים לאחר המוות המוחי, זאת אף שבכיר הפוסקים החרדים, הרב יוסף שלום אלישיב, עדיין נותר בהתנגדותו וסובר שהמוות נקבע רק עם הפסקת פעולת הלב. 

 

פרופ' לביא מציין שחקיקת חוק שנלר, העוסק בסוגיית קביעת זמן המוות של תורם ושבהליך חקיקתו נועצו חברי הכנסת עם

 רבנים - לא הביא לישנוי המיוחל. "בעקבות החוק לא היה שינוי בעמדות. הציבור הדתי חיכה להחלטת הרבנות ולכן עד היום לא ראינו שינוי. גם עכשיו זה לא 'זבנג וגמרנו'".

 

הדבר שעשוי להביא את השינוי בהיענות משפחות נפטרים לתרומת איברים, טוען לביא, הוא חוק חדש, שייתן עדיפות בתור להשתלה למי שהיה בעצמו חתום על כרטיס תורם איברים. "צדק חברתי יהיה בכך שמי שלא יהיה חתום יירד לתחתית הרשימה", אומר פרופ' לביא, שפעל לגיבוש החוק, לאחר שראה שחלק מחוליו מתחננים למציאת תרומה, אך מודים כי בעצמם היו מסרבים לתרום.

 

"לא יכולתי לסבול את העובדה שיש מי שזקוקים לתרומה אך מסרבים לתרום בעצמם. זה דבר שהוא בלתי נתפס, מקומם ובלתי נסבל, הן ברמה המוסרית ובפרט ברמה היהודית. אדם שלא מאמין במושג של מוות מוחי, אבל אומר 'תן לי איבר ממישהו שמת מוות מוחי'. אם אתם לא מקבלים את המושג מוות מוחי, אז תגידו שאתם לא מוכנים להחטיא את האחר. זה המינימום המוסרי הנדרש".

 

ח"כ עתניאל שנלר, שיזם את חוק "מוות מוחי-נשימתי" בירך על החלטת מועצת הרבנות הראשית לפיה הוא תואם את ההלכה, ואמר כי היא תגרום להצלת נפשות של עשרות חולים הממתינים להשתלת איברים בישראל. לדבריו, "משמעות ההחלטה היא שתרומת איברים לצורכי השתלה לא רק אפשרית כי אם מצווה".

 

שנלר הוסיף כי "אין מועד טוב יותר מערב יום כיפור כדי לבטא את חשיבות הכלל 'כל ישראל ערבים זה לזה'",ואיחל: "גמר חתימה טובה - גם על כרטיס אדי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
"שהרבנים יפיצו את הבשורה". לביא
צילום: עופר מאיר
"חוק שמי שלא תורם - לא יתרמו לו"
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים