שתף קטע נבחר

לאן נטייל היום? תנו לטבע הזדמנות נוספת

בימים של סליחות ותיקון, יש לנו הזדמנות לראות את התיקונים שנעשו בטבע בשנה שחלפה. נחל קישון ונחל נעמן הם שניים מן המקומות הללו, שפעם נחשבו למזוהמים שבנחלים - אבל כיום מהווים נקודה מצוינת למסלולי רכיבה והליכה נהדרים

המחשבה הראשונה שעלתה בראשי כשהקלדתי את המילים נחל הקישון ונחל נעמן, הייתה כמות הטוקבקים המתלהמים שתחגוג על שני אתרי טבע אלה. דקה למחשבה לפני שאתם מסתערים. הטבע לא מזהם את עצמו לבד הוא דווקא יודע לשמור על עצמו.

 

האדם הוא זה שאחראי על השפכים, הפסולת התעשייתית וערימות האשפה. נחלי הקישון והנעמן זוהמו כשהוזרמה אליהם פסולת תעשייתית, ועל מי אנחנו כועסים? את מי אנחנו מענישים? לא את המזהמים אלא את הטבע.

 

איזכור האתרים האלה מעורר בנו דחייה ואנחנו מדירים את רגלינו מהמקום בשאת נפש. בימים של סליחות ותיקון יש לנו הזדמנות לראות את התיקונים שנעשו בטבע, לבוא לבקר ולראות את השינויים שחלו בו בשנה האחרונה.


נחל נעמן. זוהם כשהוזרמה אליו פסולת תעשייתית (צילום: אתי אזולאי)

 

שביל נחל נעמן בשמורת כרי נעמן

נחל נעמן, החוצה את עמק עכו זכה לטיפול של קק”ל, רשות ניקוז גליל מערבי, המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים שעוסקים בפיתוחו ובשיקומו. הקטע הראשון ששוקם לאורך 1.6 קילומטר ממוקם בשולי שכונת צור שלום בקריית ביאליק.

 

זהו שביל אספלט המתאים להליכה נינוחה ברגל, לרכיבה על אופניים, לטיול עם עגלות ילדים ונגישות לנכים. השביל עובר בלב חורשת איקליפטוסים, לאורך מים זורמים ובתוך שמורת טבע כרי נעמן. לאורך הגדה הוקמה מרפסת עץ (דק) שמשמשת רחבת התכנסות למנוחה ולישיבה בסמוך למי הנחל. בשלב הפיתוח העתידי יוצבו במקום משטחי עץ נוספים וספסלי עץ למנוחה, כמו גם שני גשרוני עץ שיאפשרו מעבר אל חורשת העצים וצפייה בבריכות הדגים.


נחל נעמן שוקם לאורך 1.6 קילומטר (צילום: חוה בראון, קק"ל)

 

איך מגיעים: כביש עכו-חיפה (כביש 4). בקצהו הצפוני של אזור התעשייה של קריית ביאליק פונים מזרחה (ימינה לבאים מחיפה, שמאלה לבאים מעכו) אל דרך סלולה (ללא מספר במפה) ובה כיכר, שלאחריה מפעל לייצור קומפוסט.

 

ממשיכים לנסוע כ-500 מטרים עד לנקודה שבה יש שילוט ומחסום. בנקודה זו יש להחנות את הרכב בצדי הדרך. אפשרות נוספת מפאתי שכונת צור שלום בקריית ביאליק, לאורך שדרות חן עד לכיכר האחרונה, המשמשת גם רחבה לשוק המתקיים במקום.

 

כפר יהושע

מסלול הטיול לאורך נחל הקישון מתאים לרכיבה על אופניים. תחילתו במושב כפר יהושע שנוסד ב-1927 על תוואי הדרך של רכבת העמק ונקרא על שמו של גואל האדמות, יהושע חנקין.

 

המושב תוכנן על ידי האדריכל ריכרד קאופמן, שהונצח בפסיפס הנמצא במגדל המים בלב שדרת העצים המרכזית. קאופמן שאחראי בין השאר על תכנון נהלל, עין חרוד וחדר האוכל של גניגר, תכנן את שדרת הברושים והרחבה שבמרכז כפר יהושע.


נחל הקישון. מסלול שמתאים לרכיבה על אופניים (צילומים: יעקב שקולניק)

 

אתר נוסף הוא פסל הלוחמים שפוסל על ידי בתיה לישנסקי ומשמש כגן זיכרון לבני הכפר שנפלו במערכות ישראל. האטרקציה המרכזית היא תחנת רכבת העמק שנקראת תחנת תל שמאם ובה מרכז מבקרים (הכניסה בתשלום).

 

מיקום התחנה נקבע בזמנו דווקא כאן בשל הצורך במילוי מים חמים בקטרים. בנייני התחנה, שנבנו בשנת 1904, בנויים מאבני גזית רבועות וקימורים מעל הפתחים (בסגנון טמפלרי), והם חבויים בין עצי איקליפטוס שניטעו במקביל למסילה.

 

במקום, מבנה משאבת המים לקטרים, הבאר ממנו נשאבו המים והבניין הראשי הדו-קומתי של התחנה. בקומה הראשונה היו משרדי התחנה וחדר המתנה לנוסעים ובקומה השנייה מגורי המנהל. התחנה עברה תהליך של שימור ושיקום.

 

איך מגיעים: נוסעים בכביש 722, אחרי צומת התשבי פונים ימינה(מזרחה) אל כביש פנימי המוביל אל כפר יהושע שמספרו 7213. סמוך לכניסה לכפר ניצב מבנה דו קומתי של תחנת הרכבת הישנה. באתר, חנייה ושולחנות לפיקניק שם ניתן להיערך ליציאה לרכיבה. ניתן להיעזר בשלט עם הסברים ומפה שהוצב במקום.

 

נחל קישון עליון

לאחר הביקור בכפר יהושע ניתן לצאת למסלול רכוב בשדרות עמק יזרעאל, לאורך גדות מעלה נחל הקישון. במבצע אקולוגי משולב שנערך בשנים האחרונות על ידי קק"ל, רשות ניקוז ירדן דרומי, משרד להגנת הסביבה והמועצה אזורית עמק יזרעאל, נוקו קטעים מהנחל והוכשרו שבילי רכיבה על אופניים בשטחים שבין החלקות החקלאיות.


החניון סמוך לנחל הקישון

 

כמו כן, הועתקו 45 עצי אלון עתיקים שנאלצו "לנדוד" מתוואי הכביש החדש בצומת המוביל ונטעו על גדות נחל הקישון. אורכו של מסלול הרכיבה כ-8 קילומטרים והוא מגיע עד לנקודת פיצול בין שתי דרכים. האחת (שמאלה לכיוון צפון) אל כפר ברוך, חורשת סלובניה וחניון הבונקרים שבפאתי קיבוץ יפעת שאורכה 15 קילומטרים, והשנייה דרומה (ימינה), אל מושב היוגב לאורך 13 קילומטרים.

 

תוואי נחל הקישון עובר בלב העמק, בין שדות חקלאים שבעונה זו של השנה ממתינים לגשם. לאורך הדרך תצפיות נוף אל הרי הגלבוע, הרי נצרת, גבעת המורה והכרמל. אתרים שהיו בעבר מצבורי אשפה הפכו לראות ירוקות עם עצים ושיחים ביניהם עצי דולב, ברוש הביצות, מילה סורית, עצי צפצפה, בוסתנים של רימונים, תאנים, תותים וכרמי זיתים.

 

המסלול מגיע אל חורשת הבונקרים, שקיבלה את שמה משלושה בונקרים בריטים שנמצאים במקום ובהם אחסנו הבריטים תחמושת. סביב הבונקרים נטעו הבריטים חורשה שמשמשת היום כחניון ואתר פיקניק למטיילים. יש במקום שולחנות פיקניק ובמה להופעות ואירועים של תושבי האזור.

 

נחל טבת, נחל עדשים ושמורת בלפוריה

מסלול נוסף לרכיבה או להליכה רגלית כ-3 ק"מ, שמשלב את נופי עמק יזרעאל ותוואי נחלים הוא לאורך דרך הנוף המתחילה בגבעת המורה וממשיכה אל שמורת בלפוריה. ראשיתו של המסלול בשכונת "עפולה הצעירה" בגבעת המורה, המשכו בנחל טבת במפגש עם נחל עדשים וסיומו בכביש עפולה-נצרת.


עמק יזרעאל. מסלול לרכיבה או להליכה של 3 ק"מ (צילום: אלעד גרשגורן)

 

אזור גבעת המורה בשיפולי שכונת "עפולה הצעירה" הפך עם השנים למזבלה. נוף העמק כוסה בערמות של אשפה שנשאו איתם ריחות של צחנה. עם שיקום ה”חצר האחורית” של גבעת המורה חוסלה המזבלה והוכשר שביל טיול משולט העובר לאורך גדות הנחלים מורה, טבת ועדשים, שדות חקלאיים וחורשות עצי איקליפטוס. בשיפולי השכונה ניטעו עצי בוסתן, עצים רחבי נוף, צמחי מים והועתקו עצי אלון בוגרים.

 

בדרך חולפים על פני חורשות עצי אקליפטוסים, עוברים אל אתר ההנצחה לנופלי בלפוריה (חוצים אל כביש 60). האנדרטה עוצבה מסלע טבעי עצום ועליו הוטבעו דמויות של אנשים העוסקים בחקלאות. ממשיכים אל ברכת הג'מוסים בשמורת בלפוריה, שהוקמה כדי לשמר את החי והצומח במקום.

 

ג'מוסים אמנם לא תמצאו שם אבל יש בריכת דגים, חלזונות, סרטנים וחיפושיות מים. מסביב תוכלו לצפות בעופות מים ובעלי חיים יבשתיים שונים. כיוון שהבריכה היא שריד של ביצה קטנה היא מוקפת בצמחי מים מסוג קנה מצוי, לוטוס הביצות ואגמון ימי. בין צמחי הביצה מקננות ודוגרות ציפורי שיר, ברכיות וסופיות.

 

כיצד מגיעים: מכביש עפולה-צומת גולני (כביש 65) אל צומת גבעת המורה. לבאים מצפון פונים ברמזור השני ימינה אל גבעת המורה. מאחורי הבתים האחרונים של השכונה, מתחילה הדרך הנופית. חנייה בשולי השכונה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נחל נעמן
צילום: מירה זר, קק"ל
נחל הקישון
צילום: אחיה ראב"ד
תחנת רכבת העמק בכפר יהושע
מומלצים