שתף קטע נבחר

אלמונים השחיתו הלילה את הגן הלאומי עבדת

באתר המורשת העולמית שבנגב נופצו מאות פריטים ארכיאולוגיים, קירות וגת עתיקה נצבעו צהוב וחום ונגרם נזק כבד לערכי מורשת בני אלפי שנים. מנהל מחוז דרום ברשות הטבע והגנים: "באנו בבוקר ומצאנו עיר הרוסה". המשטרה חוקרת קשר להריסת מבנים של בדואים באזור אתמול

אלמונים השחיתו לפנות בוקר (יום ב') את העיר הנבטית העתיקה עבדת שבהר הנגב, מזרחית לכביש מס' 40. מנהלי האתר גילו בבוקר כי מאות פריטים ארכיאולוגיים נופצו, קירות נצבעו בצהוב ובחום וצוירו ציורי שמן על הגת העתיקה. נגרם נזק כבד לערכי מורשת בני מאות ואלפי שנים. ב-2005 הכריז אונסק"ו (ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם) כי עבדת היא אתר מורשת עולמית תרבותי.

 

  

נוסף על ההשחתה החמורה בגן הלאומי נגרמו נזקים לחוות "שפת מדבר" באזור מצפה רמון. כוחות גדולים של משטרת דימונה הגיעו למקום ופתחו בחקירה. אחר הצהריים נמסר כי הגן שב ונפתח לקהל המבקרים.

 

צילום: הרצל יוסף

 

גלריית תמונות מהונדליזם בגן הלאומי עבדת (צילום: הרצל יוסף)

 

יצוין כי מינהל מקרקעי ישראל הרס אתמול 23 מבנים של בדואים באזור. המשטרה חוקרת בכל הכיוונים האפשריים, ובכלל זה גם ייחקרו האם יש קשר בין האירועים.

 

מנכ"ל רשות הטבע והגנים, אלי אמיתי, אמר ל-ynet: "הלילה קיבל אתר מורשת לאומי ועולמי מכה קשה. הרשות, כמי שהופקדה לשמור על נכס היסטורי זה, תפעל באופן מיידי לשיקום ושימור האתר והחזרתו לקדמותו - כמתבקש מהסטנדרטים הבינלאומיים". 

 

הנבטים ייסדו את עבדת במאה ה-3 לפני ספירת הנוצרים. היישוב נמצא על "דרך הבשמים" שהובילה מפטרה שבירדן לעיר עזה. המקום נקרא על שמו של מלך הנבטים, עבדת, שקבור במקום ואף חידש ושיפץ את היישוב העיר כשאלכסנדר ינאי, המלך החשמונאי, כבש את עזה ב-100 לפנה"ס.

 

"שתי הכנסיות העתיקות בארץ - נהרסו"

בשיחה עם ynet אמר רביב שפירא, מנהל מחוז דרום ברשות הטבע והגנים, שהמראה מחריד. "באנו בבוקר, ומצאנו עיר הרוסה", תיאר שפירא. "שברו מדרגות, הרסו קירות, צבעו קירות בצבע. הכי חמור הוא ששתי הכנסיות העתיקות ביותר בארץ נהרסו. ניפצו עמודים בגובה 4 מטרים עם פטישים וגם קירות של 3 מטר. הפגיעה חמורה במיוחד במזבח השיש האותנטי והמקורי בלב הכנסייה, שהוא החשוב בעיר.


מריחות צבע חום והרס מזבח (צילום: אורית בורטניק, רשות הטבע והגנים)

 

"מדובר כאן בממצאים אותנטיים ומקוריים כמו מזבח, כתובות שיש, עמודים, הגת העתיקה וספי הכניסה. לכל דבר יש ערך שלא יסולא בפז - וכעת הכל הרוס".

 

לדברי שפירא, עבדת היא העיר ההיסטורית הכי חשובה על דרך הבשמים, אחרי פטרה מהמאה ה-1 לפנה"ס ועד המאה ה-7 לספירה, ובה התגוררו, הנבטים, הרומים וביזנטיים.

 

ערן רז, בעל החווה, סיפר כי שבילי גפן יין נרמסו ושברו לו את מערכת החיבור למים. "דרסו את כלבת שמירה שלי והרסו את החלקה שלי. צריך לטפל במי שעשה את זה".

 

יש לציין כי בעל החווה אינו מורשה להתגורר בחוות הבודדים, ולכן אינו יכול לשמור על השטח שלו. "כבר שמונה שנים אני מנסה לקבל אישורים, אבל מינהל מקרקעי ישראל מטרטר אותי", אמר רז ל-ynet.  

 

אנשי הרשות גילו פגיעה נוספת במטעים שנהרסו, חבלה בקו מים וניפוץ מכוניות של מטיילים.

 

רשות הטבע והגנים מתגברת את פקחי השמורות שלה בתקופת חול המועד, ואף מסתייעת במטוס שיפקח מהאוויר על פעילות המטיילים והתנהגותם, ואולם הפעם לא עלה בידם למנוע את החורבן.


פורסם לראשונה 05/10/2009 11:11

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מריחות צבע על רצפה בגן
צילום: אורית בורטניק , רשות הטבע והגנים
עבדת
מומלצים