שתף קטע נבחר

הארכת חופשת לידה? עבדו עליכן

הצעת החוק שמתהדרת בכותרת "הארכת חופשת הלידה" לא מביאה שום בשורה לרוב נשות ישראל

שוב אני מוצאת את עצמי מקלקלת מסיבות. במקום לקפוץ באושר על כך שמאריכים את חופשת הלידה לנשים לחצי שנה, שאמהות יוכלו לשהות בנחת תקופה רבה יותר עם ילדיהן הרכים, כי כך קובע החוק; במקום לרשום לעצמנו, הנשים העובדות, עוד הצלחה בדרך למימוש אמהותינו לצד הקריירה, זו בצד זו; במקום לקרוא בסיפוק שיש מי שדואג לנו, הנשים, בבית המחוקקים ובממשלה - שוב עולה סימן שאלה: האומנם זה מה שנכון וטוב לנשים העובדות? האם זה הפתרון "למיתון המתח שבין הקריירה למשפחה", כדברי חברת הכנסת ציפי חוטובלי, מיוזמות השינוי?

 

אפשר להירגע. איש לא האריך את חופשת הלידה. מה שיש בהצעת החוק זה דבר אחד: כל עובדת שילדה, גם זו שעבדה במקום עבודה פחות משנה, זכאית לחופשה ללא תשלום בת 12 שבועות לאחר חופשת הלידה.

 

כיום אם עובדת יכולה לצאת לחופשת לידה בת 14 שבועות, שבהם היא מקבלת דמי לידה מהמוסד לביטוח לאומי. אם עבדה במשך 12 חודשים במקום העבודה עד הלידה, היא יכולה ליהנות מהזכות לצאת לחופשה ללא תשלום שאורכה רבע ממספר החודשים שבהם עבודה, ולא יותר משנה. משמע: אם עבדה במשך שנה אחת, היא יכולה לשהות בחופשה ללא תשלום שלושה חודשים.

 

ויש עוד זכות לאשה, כמו תחנת יציאה. אם עובדת מחליטה לצאת לחופשה בת 12 חודש ובאמצע היא מתחרטת ומודיעה למעביד שהיא בעצם רוצה לחזור, תהא הסיבה אשר תהא, עליו לקבלה לא יאוחר מארבעה שבועות מהיום שבו הודיעה על כך.

 

כך שמה שיש בהצעה הזאת חוץ מכותרת, היא בסך הכול החלת הזכות לצאת לחופשה ללא תשלום לכל עובדת שילדה, ללא קשר לוותק. אם בעבר רק עובדת שעבדה שנה ומעלה היתה יכולה לצאת לשלושה חודשי חופשה ללא תשלום, מעכשיו זה חל על כולן. לפי ההצעה, עובדת תוכל לבחור אם לנצל את החופשה בת 26 השבועות במלואה או לצאת ל-14 שבועות בלבד.

 

 

אם כך, למה בכלל מדברים על הארכת חופשת לידה ולא על הארכת הזכות לחופשה ללא תשלום? אולי כי זה נשמע יותר מהפכני. כנראה הקרדיט על "הארכת חופשת לידה" גדול מזה שניתן על הארכת חופשה ללא תשלום. זה פשוט נשמע יותר טוב.

 

ההסבר להצעת החוק פופוליסטי לא פחות: "בשל משכה הקצר של חופשת הלידה, נשים רבות מבקשות להאריכה, אולם חלק גדול מהן אינן זכאיות לכך על פי חוק; כמו כן, העובדה כי על פי החוק חופשת הלידה הינה 14 שבועות בלבד מביאה לכך שגם כאשר אשה זכאית להאריך את חופשת הלידה, היא נתונה תחת לחץ מהמעסיק שלא לעשות כן".

 

היחידות שלא יכולות להאריך כיום את חופשת הלידה, הן אלו שעבדו פחות משנה במקום העבודה, ולא מדובר ברוב הנשים. מכל מקום, מי שייהנה מהשינוי הן אלו שעבדו פחות משנה, ושידן משגת.

 

נשים רבות מנצלות את זכותן לצאת לחופשה ללא תשלום. נכון שהמעבידים לא תמיד אוהבים את זה, כי זמן ההיעדרות ממושך, הוא דורש התארגנות וגם חייבים לשמור לעובדת את מקום העבודה לפחות 60 יום לאחר חזרתה. אבל היציאה לחופשה ללא תשלום אינה מקרה נדיר כמו שמנסים להציג בהצעת החוק. ישנן נשים שלא יוצאות לחופשה ללא תשלום, בין אם מצבן הכלכלי לא מאפשר זאת (ובהצעת החוק הזו אין שום פתרון לכך); בין אם הן פשוט רוצות לחזור לעבודה; ובין אם הדבר נעשה בתיאום עם המעביד, לעיתים תוך התחשבות בצרכי העבודה וגם, מה לעשות, כי הן רוצות לשמור על מקום העבודה וההיעדרות הממושכת לא מתקבלת בעין יפה, למרות כל החוקים וכל ההגנות.

 

מכל מקום, לשינוי הזה, שכל כולו נועד לנשים צעירות בעבודה, שממילא לא יכולות להרשות לעצמן להישאר שלושה חודשים נוספים ללא תשלום, אין דבר וחצי דבר עם מיתון המתח בין קריירה לבין משפחה.

 

עו"ד מיה צחור, מנהלת הקליניקה לזכויות נשים בעבודה בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוזרות לעבודה?
צילום: יהונתן צור
מיה צחור
מומלצים