שתף קטע נבחר

מדריך: אילו סלולריים פולטים הכי הרבה קרינה?

בעקבות המחקר של ארגון הבריאות העולמי, בדקנו עבורכם אילו מכשירים פולטים הכי הרבה קרינה - ואילו הכי מעט. ומה זה בכלל SAR? כל מה שרציתם לדעת על קרינה מהסלולרי

מחקר חדש של ארגון הבריאות העולמית מראה על קשר מסוים בין דיבור בסלולרי במהלך תקופה של 10 שנים לבין הסכנה ללקות בגידול סרטני במוח . האם קיימת סכנה מיידית למדברים במכשיר הסלולרי? כלל לא בטוח.

 

אספנו עבורכם מידע הנוגע לקרינה, אופן מדידתה בסלולרים ואילו מכשירים נכון לרגע כתיבת שורות אילו הם המכשירים הכי פחות קורנים בישראל, ומהם המכשירים שאינם "חוסכים" בקרינה הנפלטת. יש לציין שגם המכשירים הקורנים ביותר, עומדים עדיין בתקן והם עדיין עומדים על פחות מ-2 וואט לק"ג בסולם SAR. השנה ניתן להשוות בין שלוש

החברות הגדולות בשל המעבר של פלאפון לרשת ה-GSM החדשה.

 

ראשית, העובדה שמכשירי הסלולר פולטים קרינה אינה נתונה במחלוקת - השאלה היא רק מה מידת ההשפעה שלה. הקרינה נמדדת באמצעות ערך שנקרא SAR (ראשי תיבות של Specific Absorption Rate), והוא נמדד ביחידות של וואט לק"ג (W/kg). ליקטנו מטה את המכשירים בעלי הקרינה הגבוהה, והמכשירים בעלי הקרינה הנמוכה הנמכרים בישראל.

 

כיצד יודעים מהי רמת ה-SAR המותר?

מדובר במדידה מעבדתית סבוכה ויקרה, שבמסגרתה מפעילים טלפון סלולרי בהספק מירבי ובצורה מבוקרת ליד דגם המדמה במדויק ראש של אדם (Phantom).

 

באמצעות מדי קרינה זעירים, מבצעים סריקה בתוך הראש המלאכותי, ומודדים את העוצמה בכל נקודה ונקודה בו. המדידה צריכה להתבצע על פי תקנים בינלאומיים קפדניים. קיימים כיום שני תקנים כאלה, אמריקני ואירופי, הנותנים תוצאות שונות זו מזו. שיטה פחות מקובלת לקביעת רמות ה-SAR הינה באמצעות סימולציות מחשב מורכבות.

 

תקן FCC האמריקאי משנת 1996, דורש שההספק הנבלע בכל יחידה של רקמה בראש, שמשקלה גרם אחד, לא יעלה על 1.6 mW , כלומר, 1.6 וואט לקילוגרם. המלצות האגודה הבין לאומית להגנה מקרינה (IRPA/ICNIRP) משנת 1998 דורשות שההספק הנבלע בכל יחידה של רקמה בראש, שמשקלה עשרה גרם, לא יעלה על 20 mW, כלומר שני וואט לקילוגרם.

 

לא רמת קרינה של יומיום

רמה זו מגדירה בעצם את עוצמת אנרגית הרדיו המירבית המותרת לכלל האוכלוסייה בארץ וגם בעולם. הסטנדרטים האלה כוללים גם מקדמי בטחון משמעותיים שנועדו להבטיח

את בטיחות כלל האנשים, ללא קשר לגילם או מצבם הבריאותי.

 

יש לקחת בחשבון כי עוצמת השידור שנמדדת במכוני התקנים היא ע"י תוכנה שבה מאלצים את הטלפון לשדר במקסימום עוצמה שאותו מכשיר פולט. וברוב היום כשלא נבצע שיחות, המכשיר לא יפלוט קרינה בעוצמה הגבוהה שנבדקה.

 

עוצמת השידור של הסלולרי (לה אנו נחשפים בעת שיחה ובכל זמן נתון) תלויה בעיקר במקום המצאנו. אם אנו נהיה קרובים יותר לתחנת שידור, "נספוג" פחות קרינה, באם רחוקים - עוצמת השידור של המכשיר תעלה עד למקסימום של רמת ה-SAR שנבדקה.

 

איפה המידע אצל הספקיות?

יש לציין שאף אחת משלוש המפעילות הסלולריות לא מחזיקה משום מה נתוני קרינה באתר שלהם, למרות שהם מאפשרות רכישת המכשיר. היחידה שמחזיקה ארכיון ערכי SAR מעודכן היא חברת מירס. ממפעילות הסלולר שלחו אותנו לדלות את הפרטים בפורום החברות הסלולריות - שהוא ארגון גג של הספקיות עצמן. אנשים שמכשירם לא מופיע ברשימה, ורוצים לברר את ערך ה-SAR יכול להיכנס לקישור הבא או להתקשר ל-9797*.

 

המכשירים בישראל: עומדים בתקן

אמנם, רמת הקרינה של כל המכשירים המשווקים בישראל על ידי חברות הסלולר נמצאת מתחת לרף המקסימלי המותר של האגודה הבינלאומית להגנה מקרינה, אך אולי כדאי לשקול אלטרנטיבות בעלות קרינה נמוכה יותר.

  


המכשירים הסלולריים הקורנים ביותר

המכשירים הסלולריים הקורנים ביותר
דגם רשת קרינה (SAR ביחידות W/KG)
מוטורולה i880 מירס 1.57
סוני אריקסון T700 אורנג' 1.55
סוני אריקסון W902 סלקום 1.49
נוקיה E51

אורנג'

1.4
נוקיה E66 פלאפון 1.37
סוני אריקסון C510/ נוקיה E71 פלאפון, סלקום, אורנג' 1.33

 

אם אתם תוהים איפה ה-iPhone 3GS שצפוי לנחות בישראל מסתתר - אז מדובר על מקום טוב באמצע ברמה של 1.10.

 


המכשירים הסלולריים הקורנים הכי מעט

המכשירים הסלולריים הקורנים הכי מעט
דגם רשת קרינה (SAR ביחידות W/KG)
סאמסונג s3600 אורנג' 0.216
סאמסונג M310 אורנג' 0.379
סאמסונג L760 סלקום 0.487
סאמסונג S6703 פלאפון 0.503
סוני אריקסון W760 אורנג' 0.53
סאמסונג S8300 פלאפון, אורנג', סלקום

0.548

 

כיצד להיזהר?

לאלה שבכל זאת לא רוצים לוותר על הסלולרי, יש לנו כמה טיפים:

  • שימוש ברמקול (ספיקר) או בדיבורית, מרחיקה את רמת הקרינה מאזורי הראש והגוף.
  • באזורים בהם הקליטה חלשה מומלץ למעט בשיחות מכיוון שככל שהקליטה חלשה כמות הקרינה שנפלטת מהמכשיר גדולה יותר.
  • מומלץ להקפיד על כללי זהירות יתרה בקרבת ילדים, שהינם באופן כללי, רגישים יותר לחשיפה לגורמים מסרטנים.

 

בשורה התחתונה

המחקר האחרון עדיין לא מוכיח בצורה חד משמעית את הנזק הנגרם משימוש במכשירי הסלולר. למרות זאת כדאי לנהוג במשנה זהירות, במטרה לנסות ולהקטין את הפגיעה - באם היא קיימת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
SAR - מדד קרינה לסלולרים
צילום: dtown
מומלצים