שתף קטע נבחר

יפן מחכה לאובמה: האם יבקר בהירושימה?

רבים ביפן נושאים את עיניהם אל ברק אובמה בתקווה שיהיה הנשיא האמריקני הראשון לבקר בהירושימה ובנגסקי במהלך כהונתו. הנשיא צפוי לבקר בטוקיו בחודש הבא ופרשנים מעריכים שהוא לא יסכן את ההון הפוליטי שלו בצעד סמלי מסוג זה

נאומו של ברק אובמה, שבו קרא לנקות את העולם מנשק גרעיני, עורר ציפיות למהלך סמלי מצדו כלפי המדינה היחידה בהיסטוריה שהותקפה בפצצות אטום. זכייתו בפרס נובל לשלום רק החדירה עוד תקווה. ביקורו המתוכנן ביפן הצית התלהבות בקרב רבים שקוראים לאובמה להיות המנהיג האמריקני הראשון לבקר בהירושימה ובנגסקי במהלך כהונתו. 

 

"בעבר היו זוכים רבים בפרס נובל לשלום שהגיעו לבקר כאן. אנו מפצירים בו לראות את המקום בעצמו כדי להדגיש את מחויבותו לעולם ללא גרעין", נכתב במאמר המערכת של העיתון צ'וגוקו, היוצא לאור בהירושימה.

 

אף גורם אמריקני לא דן בנושא באופן רשמי, אך כלי התקשורת ביפן עוסקים בנושא בהרחבה: מאמרי דעה, עצומות ומכתבים מסטודנטים לבית

הלבן מתפרסמים מדי יום. ראשי הערים נגסקי והירושימה אף הגיעו הבוקר (יום ג') לשגרירות האמריקנית בטוקיו כדי להזמין את אובמה לביקור.

 

הסוגייה לא נעלמת גם מעיני האמריקנים. מעצב האופנה היפני הנודע איסי מיאקי חשף באחרונה במאמר דעה ב"ניו יורק טיימס" שהוא בעצמו ניצול התקיפה בהירושימה. מכיוון ששרד את פצצת האטום ואת הנזק שהיא גרמה, הוא פנה לאובמה באופן אישי וביקש ממנו לראות את העיר במו עיניו.

 

אובמה חושש מהרפובליקנים

ניצול נוסף, סונאו טסובוי (84), אמר שהוא מאוד יישמח לראות את אובמה בעירו. טסובוי היה בן 20 כשהפצצה היכתה בהירושימה והוא סבל מכוויות קשות. רק אחרי שנה של טיפולים הוא הצליח לשוב ללכת על רגליו. "הרבה דברים קרו לשתי המדינות, אך הצלחנו להתגבר על כך", אמר.


הריסות בנגסקי, אוגוסט 1945 (צילום ארכיון: AP)

 

טסובוי, העומד בראש האגודה היפנית הלאומית לניצולי פצצות האטום, הוסיף: "איננו מעוניינים להתמקד בעבר. אנחנו רוצים להביט קדימה. אנחנו רוצים להצטרף לנשיא ברק אובמה כדי ליצור עולם טוב יותר, עולם של שלום".

 

אולם מומחים מעריכים היא שביקור מסוג זה עלול לפגוע במעמדו הפוליטי של

אובמה בארה"ב. לכן הם לא מצפים שהוא יעשה את הצעד הסמלי במסגרת ביקורו המתוכנן בחודש הבא. הנשיא אמור להגיע למדינה לביקור בן-יומיים ולפי לוח הזמנים הנוכחי, אין בכוונתו לצאת מטוקיו.

 

הנשיא פועל בימים אלה לשנות את מדיניות מערכת הביטחון באפגניסטן ולקדם רפורמה מקיפה במערכת הבריאות. גורמים בוושינגטון מעריכים כי ביקור ביפן יחשוף אותו לגל חדש של ביקורת מצד יריביו במפלגה הרפובליקנית, שיוכלו להאשים אותו בהטלת ספק בהחלטת הנשיא המנוח הארי טרומן להטיל את הפצצות ביפן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כן, הוא יכול? אובמה
צילום: AFP
אזכרה לנפגעים בהירושימה (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים