שתף קטע נבחר

זירת הקניות

האם התיאבון שלנו לבשר הורס את כדור הארץ?

מחקר חדש טוען שתעשיית הבשר העולמית אחראית למחצית מפליטות גזי החממה בעולם; מחקר נוסף טוען שהמתאן שפולטות הפרות תורם להתחממות כדור הארץ יותר מכפי שסברו עד היום. אבל כשמומחה בריטי בכיר למאבק בהתחממות קרא לוותר על הנקניקיות - זה כבר היה יותר מדי

שני מחקרים חדשים שפורסמו בסוף השבוע, והתבטאות מעוררת מחלוקת של אחד הקולות הבולטים בנושא המאבק בשינוי האקלים, עוררו מחדש את הויכוח סביב אכילת בשר והתחממות כדור הארץ.

 

המחקר הראשון הוא של הארגון האמריקני WorldWatch ולפיו תעשיית הבשר העולמית אחראית לכמחצית מפליטות גזי החממה בעולם - ולא ל-18 אחוז כפי שנכתב בדו"ח של האו"ם בנושא ב-2006.

 

מחברי הדו"ח הם שני יועצי סביבה שעבר בעבר עם הבנק העולמי. הם טוענים כי נתוני האו"ם המעיטו בשיקלול ההשפעה ההרסנית שיש לפליטות ממיליארדי ראשי בקר, צאן, חזירים ועופות במשקים ברחבי העולם, ולא הקדישו תשומת לב מספקת לסוגיות של ניצול קרקע, לנשימותיהם של בעלי החיים ולפליטות גז מתאן. לדבריהם תעשיית הבקר לבדה אחראית ל-37 אחוז מפליטות גז המתאן בעולם. 

 

בתוך כך התפרסם מחקר נוסף, של נאס"א, ולפיו גז מתאן עלול להיות חזק פי 33 מפחמן דו-חמצני - ולא רק פי 23 כפי שסברו עד כה.

 

הלורד סטרן: ותרו על הבשר והצילו את העולם

עוד לפני פרסום המחקרים, התבטא בנושא גם הכלכלן לורד ניקולס סטרן, אחד מהקולות הבולטים בעולם בתחום המאבק בשינוי האקלים. סטרן קרא לוותר על תפריט בשרי כדי לרסן את התחממות כדור הארץ - ועורר סערה רבתי בבריטניה.

 

סטרן, שחיבר את אחד הדו"חות המרכזיים בנושא שינוי האקלים, אמר ל"טיימס" הלונדוני: "בשר הוא ביזבוז של מים, ויוצר הרבה מאוד גזי חממה... דיאטה צמחונית טובה יותר (לכדור הארץ)". לדבריו, פליטות גז מתאן מבקר וחזירים יוצרים "לחץ עצום" על כדור הארץ.

 

הוא אמר כי עמדות הציבור כלפי אכילת בשר ישתנו בשנים הקרובות, ככל שאנשים יהיו מודעים יותר להשפעה הסביבתית שיש למזון שלהם, וחזה שאכילת בשר תהפוך אט אט לבלתי מקובלת חברתית. "אני חושב שזה חיוני שאנשים יחשבו על מה שהם עושים, לרבות מה שהם אוכלים. אני בן 61 כיום, והעמדות כלפי שתיה ונהיגה במכונית השתנו מאז היותי סטודנט. אנשים משנים את העמדות שלהם במיוחד לגבי מה מותר ואחראי. הם יתחילו בקרוב לשאול מהי טביעת הרגל הפחמנית של המזון שלהם".

 

סטרן, שהודה כי אינו צמחוני אדוק בעצמו, אמר כי אם ימשיך העולם להתעלם מהנושא ולא יפעל, תיתכן עלייה של עד חמש מעלות בטמפרטורה העולמית הממוצעת עד המאה הבאה. "לתופעות שכאלה יהיו השלכות מרחיקות לכת: רוב דרומה של אירופה יהיה מדבר ומיליוני בני אדם יאלצו לעזוב את בתיהם. הדבר יהווה מכה קשה לכלכלה ולביטחון הגלובלי.

 

"עולם לא בשר - לא מעורר תיאבון"

דבריו של סטרן עוררו כאמור סערה רבתי בבריטניה. ארגוני החקלאים ומגדלי הבקר למשל, כעסו עליו על שהתעלם מהמאמצים הגדולים שעושה התעשייה בניסיון להאבק בשינוי האקלים, כמו למשל מיחזור של הפסולת והשפכים מחוות הגידול לצורך הפקת חשמל. אפילו שפים ובשלנים יצאו נגד ההתבטאות של סטרן ואמרו כי "עולם ללא בשר אינו מעורר תיאבון".

 

מאחר שסטרן הוא לורד, כלומר חלק מבית הנבחרים העליון הבריטי, הדברים שאמר היו מקור של מבוכה לממשלה. מי שנאלץ לצאת לתקשורת הרעבה לכותרות וליישר את ההדורים היה פרופ' רוברט ווטסון, היועץ המדעי הראשי של המשרד הבריטי להגנת הסביבה, שהבהיר שאין לממשלה אף תוכנית לעידוד הצמחונות.

 

ווטסון, שהודה שגם הוא אוכל בשר ומוצרי חלב - אך מרבה באכילת ירקות ופירות "בשביל הבריאות" - צידד בעמדתו של סטרן לפיה בריטניה צריכה להפחית את פליטות גזי החממה שלה, ושצריכת בשר תורמת דווקא לעלייה בפליטות. "אין ספק שאנו צריכים להפחית את הפליטות ולחסוך באנרגיה, למנוע בירוא יערות והרס קרקעות אך זה לא רק עניין של אכילת בשר. תעשיית הבשר אינה קשורה רק לשיהוקי מתאן של הפרות אלא גם לשינוע של הבשר והמוצרים, הקירור שלהם והבישול שלהם שצורכים הרבה מאוד אנרגיה ופולטים הרבה מאוד גזי חממה", אמר.

 

מנגד, סו טיילור, דוברת האגודה הצמחונית הבריטית, ברכה על דברי סטרן. "הדברים שאנו בוחרים לאכול משפיעים השפעה גדולה על הסביבה. ייצור בשר מצריך השקעת משאבים רבים ואילו דיאטה צמחונית צורכת הרבה פחות מים, קרקע ואנרגיה.... אחד הדברים הטובים ביותר שאפשר לעשות למען הסביבה הוא לוותר על בשר", אמרה. אינגריד ניוקירק, העומדת בראשון ארגון זכויות בעלי החיים PETA קפצה גם היא על ההזדמנות וטענה כי חוץ מלפגוע בכדור הארץ, אכילת בשר גם פוגעת בבעלי החיים ובטבע. "לורד סטרן נתן למנהיגי העולם מזון למחשבה בבואם לכינוס האקלים בקופנהאגן", כתבה ב"אינדיפנדנט".

 

  • ב-19 בנובמבר יקיימו מכון ערבה ללימודי הסביבה ומרכז השל לחשיבה ומנהיגות סביבתית כנס בנושא מזון וקיימות תחת הכותרת "מזון למחשבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם אפשר לוותר?
צילום: Index Open
מומלצים