שתף קטע נבחר

הכנענים שרצו להיות אירופאים

רב תרבותיות אינה המצאה מודרנית. ציור מינואי שנתגלה בתל כברי, עיר כנענית מתקופת הברונזה התיכונה (2000-1550 לפנה"ס). מחזק את ההשערה כי תושבי העיר היו כנענים, אבל העדיפו להיות משויכים לתרבות של עמי הים התיכון

שרידים של ציור קיר בסגנון מינואי, הראשון מסוגו שנמצא בארץ, התגלו בעונת החפירות האחרונה בתל כברי. ציור זה מצטרף לציורים אחרים בסגנון אגאי שכבר נמצאו בעונות קודמות בארמון הכנעני העתיק שבתל.

 

"אין ספק שמדובר בהחלטה מודעת של שליטי העיר להשתייך לתרבות הים תיכונית ולא לאמץ סגנון אומנותי סורי ומסופוטמי, כמו שעשו ערים אחרות בכנען. מדובר בכנענים שישבו בלבנט אך רצו להרגיש באירופה", אמר ד"ר אסף יסעור לנדאו מאוניברסיטת חיפה שהוביל את החפירה.

 

בתל כברי, שנמצא ליד קיבוץ כברי בסמוך לנהריה, נמצאים שרידיה של עיר כנענית מתקופת הברונזה התיכונה (2000-1550 לפנה"ס). במרכז העיר עמד הארמון של שליטי העיר, שהייתה העיר החשובה באזור הגליל המערבי באותה תקופה.

 

החפירות במקום החלו בשלהי שנות ה-80 על ידי פרופ' אהרון קמפינסקי ז"ל והופסקו בשנת 1993. בשנים האחרונות ממשיכים בחפירות צוותים בראשותם של ד"ר יסעור לנדאו ממכון רקנטי ללימודי ים באוניברסיטת חיפה ופרופ' אריק קליין מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון.

 

הייחוד של תל-כברי הוא שלאחר נטישת העיר לא נבנתה על חורבותיה עיר אחרת, ולכן מדובר בעיר הכנענית היחידה שניתן לחפור אותה במלואה. גם הארמון, שבדיקות גיאו-פיזיות גילו כי הוא השתרע על שטח של 6-4 דונם, הוא הארמון היחיד מהתקופה שניתן לחפור את כולו. "השימור של העיר בתל כברי מאפשר לנו לקבל תמונה מלאה של החיים הפוליטיים והחברתיים בתקופה הכנענית. נוכל לדעת האם השלטון היה ריכוזי או לא, האם נגבו מסים, מה היה אופי החקלאות ואיך התנהלה הפוליטיקה של התקופה", ציין ד"ר יסעור לנדאו.


כד שנתגלה בחפירות (צילום: באדיבות מערך תהוד"ה, אוניברסיטת חיפה)

 

בעונת החפירות האחרונה גילו החוקרים מה היה הטעם התרבותי של שליטי העיר. בעוד שבחצור לדוגמא, העיר הכנענית הגדולה והחשובה של התקופה, נמצאו שרידים רבים של אומנות פיסול בסגנון סורי ומסופוטמי, בתל כברי לא נמצאה אפילו עדות אחת לאומנות מסוג זה. 

 

יצירות האמנות שנתגלו באתר מחזקות את ההשערה כי מדובר בעיר שלא רק קשרה קשרי מסחר עם הממלכות הים תיכוניות, אלא גם העדיפה להיות משויכת אליהם מבחינה תרבותית. "בניגוד לחצור, שקשרה קשרי מסחר ותרבות עם סוריה ומסופוטמיה, בחרו שליטי העיר בצורה מודעת להציג אלטרנטיבה ים תיכונית, קישור לתרבויות הים האגאי, שללא ספק נראתה אקזוטית בעיני התושבים המקומיים" , אמר ד"ר יסעור לנדאו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבן מהציור שנחשף
באדיבות מערך תהוד"ה, אוניברסיטת חיפה
מומלצים