שתף קטע נבחר

תא"ל תמיר: שמח על ההחלטה - ומחכה לרמטכ"ל

ההחלטה להותיר את הדרגות על כתפיו של תא"ל משה (צ'יקו) תמיר התקבלה בהקלה - והוא ייפגש בקרוב עם רא"ל אשכנזי באשר לתפקידו הבא. פרופ' אסא כשר על ההכרעה: "את אמון הציבור לא חייבים לקנות בזה ששולחים קצינים הביתה". בינתיים, קרוביו של תא"ל עימאד פארס, שהתפטר מהצבא לאחר ששיקר בדיווח על תאונת דרכים מקווים שישוב לשרת

"אני שמח על ההחלטה, חש הקלה וממתין לפגישה עם הרמטכ"ל". כך אמר אמש (יום ג') תא"ל משה (צ'יקו) תמיר, לחברים ששוחחו עימו, לאחר החלטת בית הדין הצבאי לערעורים להשאירו בדרגתו.

 

"צ'יקו מאופק, אבל היה בהחלט ניתן להרגיש שהוא שמח, מרגיש שהעוול שנעשה לו בהחלטת השופטים בערכאה הראשונה - נמחק, ולפי הרמזים שלו, ישמח מאוד להמשיך ולשרת בצה"ל", סיפר אחד מהחברים ל-ynet.

חבריו של תא"ל תמיר ששחחו עימו הערב, סיפרו כי החודשים האחרונים, מאז ההחלטה להורידו בדרגה, היו מאוד קשים עבורו, "הוא ידע שעשה טעות, ידע שחצה גבולות בגלל שרצה להגן על בנו, הבין שעליו לקבל עונש, אבל מאוד נפגע מזה שהורד בדרגה".

 

"הצבא בשבילו זה הכל, הוא תמיד אומר את זה ונראה שהוא ישמח לשוב לשורותיו כשהסיפור הזה מאחוריו", אמר חברו. בשיחות עמו, סיפרו החברים, הוזכרה שוב עמדת השופט שהיה בדעת מיעוט בערכאה הראשונה - תא"ל אבי לוי, שעמד בראש ההרכב, וסבר כי יש להשאיר את תמיר בדרגתו. "חבל שזה לא נגמר כך כבר אז, עבור צ'יקו זה כמו פצע, אבל אחרי ההחלטה היום, נראה שהוא חוזר לעצמו, וגם הפצע הזה יתרפא".

  

ההקלה לתמיר - התקווה של פארס?

בינתיים נראה כי הכרעת בית הדין לערעורים גרמה למחשבות שניות בסביבתו של תא"ל עימאד פארס. בסביבתו אמרו אמש כי הוא שוקל את צעדיו ולא מן הנמנע שיבקש לחזור לשירות, להישפט ולהילחם על טיהור שמו. חוקית, אפשרות החזרה לשירות פעיל פתוחה לפניו, למרות הביקורת הקשה שהטיח הרמטכ"ל במעשיו.

 

תא"ל פארס, ששימש עד לאחרונה כמפקד עוצבת הגליל, יצא לחופשה טרם שחרור לפני כמה חודשים, לאחר שהודה כי העביר דיווח שקרי אודות תאונת דרכים ברכבו הצבאי, שבה היתה מעורבת אשתו. בעניינו עדיין מתנהלת חקירת מצ"ח - והתיק טרם הובא לפתחו של בית הדין, בניגוד למה שהתרחש ב"פרשת הטרקטורון" של תא"ל תמיר.

 

סלאח, אחיו של תא"ל פארס, המכהן כראש מועצת חורפיש, אמר ל-ynet כי על הצבא לעשות הכל בכדי להחזיר את אחיו חזרה למדים. "אני אומר את הדברים כדרוזי, עימאד הוא דגם לחיקוי בקרב הצעירים בעדה ועל הצבא להתעשת ולהחזיר אותו לשירות".  


חבריו של תא"ל תמיר הגיעו לתמוך בו (צילום: עופר עמרם)

 

"כנגד צ'יקו התנהל משפט, עימאד עד היום לא הועמד למשפט, כך שאין כאן שום אפשרות להגיש ערעור, העניין של עימאד קטן כאין וכאפס לעומת העניין של צ'יקו", אמר האח סלאח פארס.

 

"אני חושב שעימאד מהווה סמל ודוגמא עבור הצעירים הדרוזים. הפסקת שירותו היא הפסד למדינת ישראל ולעדה הדרוזית כולה. מאז שהמקרה נחשף, אמרנו שעושים פה עניין משום דבר וצריך לחשוב טוב לאן זה יוביל", אמר. "עימאד טעה וכשהבין זאת - הודה, אך זאת לא סיבה לסיים כך את הקריירה הצבאית שכללה תרומה רבה למדינה תוך סיכון חיים מתוך אמונה בדרך".

  

"אני בטוח, למרות שעדיין אינני יודע מה בכוונתו של עמאד לעשות, שהוא יקבל את

ההחלטה הנכונה עבורו ועבור צה"ל - וזה חזרה לשירות", סיכם האח ובירך על ההכרעה בתיקו של תא"ל תמיר: "שמעתי שצ'יקו הוא קצין טוב, ואני שמח שכך זה נגמר ומאחל לו כל טוב".

 

קצינים רבים בצה"ל המתינו בדריכות להכרעת בית הדין לערעורים. משהוחלט שלא לפגוע בדרגותיו של תמיר, הוא צפוי לפגוש בימים הקרובים את הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, כדי לדון בהמשך שירותו בצה"ל. ההערכה היא שתמיר ימלא תפקיד מטה בכיר, ולאחריו יישקל קידומו בהתאם להמלצת בית הדין לעכב את המהלך בשנתיים. 

 

פרופ' כשר: העוול תוקן - לא הכל שחור ולבן

ומה באשר למסר שמעבירים חמשת השופטים? "בבסיס העניין זהו תיקון העוול של מה שעשה פסק הדין הקודם", אמר ל-ynet הפרופסור אסא כשר, מחבר הקוד האתי של צה"ל.

 

כשר עקב אחרי משפטו של תמיר מהערכאה הראשונה, דרך כתב האישום ועד סיום הערעור. לפני כחודש וחצי דחה בית הדין את הבקשה להגיש מסמך "חוות דעת ערכית-מוסרית" שחיבר, כחלק ממאבקו של תמיר בגזר הדין.

  

פרופ' כשר ציין כי אותו תיקון עוול נעשה בצורה פרופורציונית: "אם היינו אומרים שזה מחייב את התגובה הכי חריפה - מה היינו עושים כשמדובר על משהו שהוא פי אלף יותר גרוע? נעשו פה דברים שאסור לעשות, אבל יש דברים שיכלו להיות פי אלף יותר גרועים בהתנהגות של קצין בדרגה גבוהה".

 

הרכב השופטים, לפי כשר, שם דגש על נקודה חשובה לפיה הדחה היא לא בהכרח פיתרון הענישה הטוב ביותר. "הם מצטטים מתוך פסק דין של שופטת העליון פרוקצ'יה, שמדברת על אמון הציבור.

היא אומרת שאת אמון הציבור אפשר לרכוש בין השאר בתיקון, בהכאה על חטא בהודאה באשמה. את אמון הציבור לא חייבים לקנות בזה ששולחים אותם הביתה".

  

כשר לא חושב שפסק הדין יהווה תקדים מסוכן לעתיד ושתא"ל תמיר יהיה נושא הדגל ודוגמא לעתיד, "הנה קצין ששילם על זה בעיכוב ואין שום ספק שהוא לא יעשה את זה עוד פעם. אין לי שום ספק שהחיילים שלו ישמעו ממנו שאסור לעשות דברים כאלה, שהוא יהיה הראשון להגיד להם: 'אני על בשרי למדתי'". 

 

לדברי כשר, ראוי להביא את פסק הדין בערעור לידיעת הציבור, שכן בהחלטת הרכב השופטים טמון לקח חברתי. "זה מסר נכון, מסר חשוב, מסר שהחברה שלנו שהיא קיצונית, ביקורתית ולא מפרגנת - שצריך לחשוב בכל גווני הקשת ולא לחשוב בשחור ולבן".

 

בהכנת הידיעה השתתפו חגי עינב, שרון רופא-אופיר וטל רבינובסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
תא"ל תמיר. מחכה לפגישה עם אשכנזי
צילום: עופר עמרם
תא"ל פארס. שיקר, התפטר - ומתחרט?
צילום: אפי שריר
סלאח פארס. רוצה את האח במדים
צילום: תומריקו
פרופ' כשר. לא שחור ולבן
צילום: תומריקו
מומלצים