שתף קטע נבחר

דינו של נהג בורח מהמשטרה - מאסר בפועל

רוכב קטנוע שברח מהמשטרה תוך כדי ביצוע עבירות תנועה חמורות, נשלח למאסר בפועל. בית המשפט: "מדיניות הענישה צריכה להיות קשה כלפי נהגים נמלטים"

"מה דינו של נהג שנמלט משוטרים? אין מנוס ממאסר בפועל". כך קבע בסוף השבוע האחרון שופט בית המשפט לתעבורה בירושלים, אברהם טננבוים, בגזר דינו של רוכב קטנוע שניסה להימלט מהמשטרה, ונתפס לאחר מרדף. "מן ההכרח שייצא מבתי המשפט מסר ברור, תקיף, צלול וחד-משמעי, לכל נהג ונהגת: נהג שנמלט משוטרים, אחת דינו - לכלא". הרוכב נשלח למאסר בפועל של 21 יום - עונש אותו הגדיר השופט "מאסר קצר וסמלי, שמטרתו גינוי והרתעה".

 

טננבוים מסביר בפסק הדין כי יש להחמיר עם מי שנמלט מן מהמשטרה, מאחר שמרדפים משטרתיים גורמים סכנה לכל משתמשי הדרך. "מרדף משטרתי מסוכן לא רק לנהג הנמלט", מציין השופט, "אלא גם לעוברי אורח תמימים שלא חטאו, ודבר אין להם עם המרדף - ועל בית המשפט להגן עליהם".


הסכנה במרדפים: תאונת הקטנוע ביפו (צילום: בני ישראלי, HNN.CO.IL) 

 

ראוי להזכיר לפני כשלושה וחצי וחודשים נהרג רוכב קטנוע ביפו, לאחר שנמלט מהמשטרה. הרוכב, בני גופמן, נהג ללא רישיון ונמלט משוטרים שניסו לעצור אותו. במהלך המרדף שהתפתח, התנגש הרוכב בעמוד, וכתוצאה מכך נהרג. יש לציין כי במשטרה כלל לא התייחסו אל המקרה כתאונת דרכים, אלא כמקרה פלילי - ועקב כך לא נספר הרוכב במניין ההרוגים בתאונות.

 

"איבד את עשתונותיו לרגע"

המקרה שבגינו ניתן פסק הדין אינו חריג או נדיר: באוגוסט 2008, רכב י' על קטנוע ברחוב דולצ'ין בירושלים, כאשר שוטר ביקש שיעצור לצורך בדיקה שגרתית. אלא שי' החל לפתע לרכוב במהירות, בניסיון לברוח מהשוטר. במהלך הבריחה, לא ציית לתמרור עצור, ונכנס לצומת במהירות גבוהה. לאחר מכן, אף נסע נגד כיוון התנועה ברחוב חד-סיטרי, וכמעט פגע במספר כלי רכב - ובהם ניידת משטרה.

 

לאחר שנעצר, התברר כי לי' אין רישיון רכב תקף - ולכן נמלט מהבדיקה המשטרתית. השופט מציין כי למרות שרוכב הקטנוע הודה בהאשמות שיוחסו, טען כי "המשטרה הגזימה בתיאור האירוע". עורך דינו אף הסביר כי י' "איבד את עשתונותיו לרכב, ועקב 'טעות רגעית' אכן נמלט מהשוטרים, אך בסופו של דבר נעצר".

 

מרדפים רבים מסתיימים בתאונה

כהרגלו, הופך השופט טננבוים מקרה פרטי להזדמנות שבה יוכל לדון בעניינים רחבים הרבה יותר - ובמקרה זה, בבעייתיות של מרדפים משטרתיים ובמדיניות הענישה הראויה למי שבוחר לברוח מהמשטרה. "ככלל, ניתן לומר שאחוז גבוה של המרדפים מסתיים בתאונת דרכים, ולדאבוננו גם בתאונה קטלנית", כותב השופט בפסק הדין, ומציין כי מחקרים שנערכו בחו"ל מצביעים על שיעור גבוה במיוחד של תאונות דרכים שנגרמו כתוצאה ממרדפים. "המחקר המדעי בנקודה זו הוא חד-משמעי", מסכם טננבוים.

 

הסיכון הכרוך בניהול מרדף אחר חשודים בביצוע עבירות, מעורר בעייתיות עבור השוטרים: "אם תחל המשטרה במרדף בכל מקרה בו נמלט ממנה אדם או נהג, ישנו חשש לסיכון בעצם המרדף", כותב טננבוים. "אולם, אם לא ייעשו מרדפים כאלה, ישנו חשש כי נהגים עבריינים היודעים זאת - ינסו להימלט".

 

להחמיר דווקא עם רוכבים

אם כן, מה אפשר לעשות כדי למנוע מרדפים מסוכנים? "מדיניות הענישה צריכה להיות קשה כלפי נהגים נמלטים, וזאת לא רק משום כבודם של השוטרים כמייצגי הציבור", מסכם טננבוים. "יש צורך במדיניות נוקשה בעיקר בשל הסיכון הבטיחותי החמור שכל מרדף משטרתי גורם. מי שנמלט ברכבו, וגורם לניידות לרדוף אחריו - מסכן את חיי הזולת, כפשוטו". השופט גם קובע כי יש להחמיר במיוחד עם רוכבי קטנועים ואופנועים: "קשה הרבה יותר לעצור כלי רכב דו-גלגליים. אלו זריזים, מהירים וקלי תמרון... ישנם נהגי אופנועים המנצלים יתרון זה לרעה - דווקא בכלי רכב מסוג זה יש אולי להחמיר".

 

לאור קביעתו כי יש להחמיר עם מי שבורח מהמשטרה, גזר טננבוים על י' "עונש סמלי": מאסר בפועל לתקופה של 21 יום. בנוסף, נגזרו על י' עונשי מאסר על-תנאי לחודש לתקופה של שנתיים, פסילת רישיון בפועל לשלושה חודשים, וקנס בסך 2,000 שקלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט אברהם טננבוים: "נהג שנמלט, אחת דינו - לכלא"
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים