שתף קטע נבחר

סנאטור אמריקני: הכרזה פלסטינית תוביל לכאוס

לינדזי גרהאם, מבכירי השמרנים בארה"ב, אמר בראיון ל-ynet כי כל מהלך חד-צדדי מצד הפלסטינים יהיה הרסני לתהליך השלום ולא יקבל גיבוי מוושינגטון. גרהאם הביע תקווה שהעולם הערבי ילחץ על אבו מאזן כדי לקדם משא ומתן אזורי כולל

הסנאטור האמריקני הבכיר לינדזי גרהאם, המתארח בפורום סבן בירושלים, אמר אמש (יום ב') בראיון ל-ynet כי יהיה זה בלתי סביר שממשל אובמה ייתן את ידו להכרזת עצמאות חד-צדדית של הפלסטינים. גרהאם קרא לפלסטינים לשוב לשולחן המשא ומתן והזהיר כי כל מהלך עצמאי מצד הפלסטינים יהיה הרסני לתהליך השלום.

 

בשיחה עם ynet אמר גרהאם כי אינו יכול לקבוע בוודאות שממשל אובמה יטיל וטו על הכרזת עצמאות של הפלסטינים, כפי שהעריך שר החוץ, אביגדור ליברמן. אולם באותה נשימה הוסיף הסנאטור: "אני לא יכול לדמיין מצב שבו ממשלתי תתמוך במהלך כזה. אם זה יקרה, זה יהיה צעד לא אחראי מצד הפלסטינים. הדבר האחראי לעשות הוא לקבל את עמדת ישראל, לפתוח במשא ומתן ולתת לנשיא מחמוד עבאס (אבו מאזן) את הכוח לפעול".

 

עוד אמר הסנאטור הבכיר: "אני לא יכול לחשוב על מעשה יותר הרסני מהכרזה חד-צדדית - זה יוביל כאוס. המטרה צריכה להיות פתרון שתי המדינות והקמת מדינה פלסטינית עצמאית. אולם צריך גם להכיר בקיומה של מדינה עצמאית יהודית שתחיה בשלום מבלי לחשוש ממתקפה".  


הסנאטורים לינדזי גרהאם וג'ו ליברמן בירושלים, אמש (צילום: AP)

 

מוקדם יותר נשמעה עמדה דומה אם כי מהוססת יותר מצד עמיתיו של גרהאם בסנאט - ג'ו ליברמן העצמאי וטד קאופמן הדמוקרטי. "זה סתם יהיה בזבוז זמן", אמר הסנאטור קאופמן בדבריו בפורום סבן בנוגע לאפשרות שפלסטינים ייפנו למועצת הביטחון של האו"ם בדרישה להכיר בעצמאותם. "אני מקווה ומניח שארצות הברית תטיל וטו על צעד אם זה יגיע למועצת הביטחון", הוסיף הסנאטור ליברמן.

 

"העולם הערבי צריך להפעיל לחץ"

במהלך הראיון הביע גרהאם ביטחון באפשרות להוביל תהליך שלום עם הפלסטינים ואף עם שאר העולם הערבי. "למנהיגי מדינות ערב יש את היכולת להפעיל לחץ על הפלסטינים כדי לפתוח במשא ומתן. אם הנשיא מחמוד עבאס (אבו מאזן) מוכן לנהל משא ומתן עם ישראל הוא יזדקק לתמיכה של העולם הערבי, משום שחמאס תמיד יהיה ביקורתי כלפיו.

 

"עכשיו זו ההזדמנות של מנהיגי העולם הערבי לחזק את הרשות הפלסטינית ולקבל את הצעת ישראל לפתוח במשא ומתן. אני באופן אישי תומך בפתרון שתי המדינות ואת זה אני מדגיש בביקוריי השונים בעולם הערבי", אמר.

 

גרהאם התייחס למתיחות בין ממשלת נתניהו לממשל אובמה וטען כי תמיכת ארה"ב בישראל לא השתנתה. "העם האמריקני תומך בישראל בלי קשר לאיזו ממשלה מכהנת. אני רוצה לומר לעם בישראל שהקונגרס תומך בכם בלי קשר למי עומד בראש המדינה".

 

לדבריו, "נראה שהממשלה החדשה בישראל רצינית ברצונה לנהל משא ומתן עם הפלסטינים. הם הציעו לחדש את המשא ומתן ללא תנאים מקדימים, ואני מקווה שהפלסטינים יגיבו בהתאם".

 

הרפובליקנים מחכים ל-2012

גרהאם עסק גם בנעשה בארה"ב ובהתמודדות מפלגתו עם הממשל הדמוקרטי בראשות ברק אובמה. הוא התייחס לאישור חוק הרפורמה בבריאות בבית הנבחרים והעברתו לאישור הסנאט: "ההצעה מתה ברגע שהגיעה לסנאט. אני חושב שהבעיה העיקרית היא שמדובר בחוק רחב מדי שיוביל לבזבוז יתר. גם עמיתי הסנאטור ג'ו ליברמן אמר שהוא לא יוכל לתמוך בחוק".

 

גרהם הביט קדימה לבחירות המשנה לקונגרס בנובמבר 2010 ואף לבחירות לנשיאות ב-2012. "אנחנו נצליח בבחירות לקונגרס בשנה הבאה בגלל שהדמוקרטים מובילים אג'נדה ליברלית מדי, כמו חוק הבריאות וחבילת התמריצים למשק. לכן אני בטוח שנזכה ב-2010 ואחר כך גם ב-2012", אמר.

 

הוא סירב לשער איזה פוליטיקאי רפובליקני יכול להתמודד מול אובמה בבחירות הבאות לנשיאות והכיר בחולשת מפלגתו לגייס תומכים חדשים. "אנחנו צריכים לעשות הכל כדי להצביע על הטעויות של הדמוקרטים. מועמד מטעמנו צריך לתמוך בפתרונות שמרניים שיהיו רלוונטיים לחייהם של האזרחים. אנחנו צריכים להיות מפלגה שתפתור את הבעיות ותציע אלטרנטיבה במגוון נושאים, כמו ביטחון ואיכות סביבה.

 

"כדי לנצח ב-2012 נצטרך לגבש גישה שונה: עלינו להראות שיש לנו דרך חדשה להתמודד עם הגירעון, להוביל רפורמה בבריאות ולגבש מדיניות איכות סביבה שגם טובה לעסקים. המפלגה הרפובליקנית תעשה קאמבק ב-2010 אבל כרגע רק 25 אחוז מהאמריקנים רשומים למפלגה - ואנחנו חייבים לשנות את זה. עלינו לפעול ביחד עם היספנים וצעירים. המועמד שלנו ב-2012 צריך לבנות קואליציה שתמשוך צעירים. בכל זאת, הם המפסידים הגדולים מהגירעון התופח, משום שהם אלה שישלמו את החשבון בסופו של דבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
קורא למו"מ. גרהאם בירושלים
צילום: AP
וטו באו"ם. ליברמן
צילום: AFP
תמיכה מגרהאם. אבו מאזן
צילום: AFP
מומלצים