שתף קטע נבחר

פגעתם ברכב וברחתם? רישיונכם ייפסל

בית משפט לתעבורה פסל את רישיונה של נהגת שפגעה ברכב אחר, וברחה מבלי שהשאירה פרטים מזהים. השופט אברהם טננבוים: "אנו עדים למקרים לא מעטים בהם רכב פוגע ברכב חונה, ומחליט לברוח מהמקום ללא השארת פרטים. יש לבער תופעה מעין זו באמצעות הטלת עונש מרתיע"

פגעתם ברכב ולא השארתם פרטים מזהים? אתם מסתכנים בפסילת רישיון וקנס גבוה. בית המשפט לתעבורה בירושלים פסל אתמול (ג') את רישיונה של נהגת לתקופה של שישה חודשים, לאחר שפגעה ברכב אחר ועזבה את זירת התאונה מבלי למסור פרטים. בנוסף, בית המשפט הטיל על הנהגת קנס בגובה 2,000 שקל, וכן פסילה על-תנאי לשלושה חודשים לתקופה של שלוש שנים.

 

"מן ההכרח שיצא מבית המשפט מסר ברור, תקיף וחד משמעי", כותב השופט אברהם טננבוים בפסק הדין. "מי שבוחר לברוח ממקום תאונה לאחר שגרם נזק, מבלי למסור או להשאיר פרטי זיהוי ליצירת קשר - יבוא על עונשו".


פגעתם? תשאירו פרטים (צילום אילוסטרציה: רועי צוקרמן) 

 

הנאשמת מגדפת ובורחת

המקרה המתואר בפסק הדין פשוט ושכיח: לפני כשנתיים וחצי, נהגה ש' במכוניתה בירושלים, ופגעה במכוניתו של א'. לטענתו, הנאשמת לא נתנה זכות קדימה, ופגעה במכוניתו - פגיעה קלה, שגרמה לשריטה. א' סיפר לבית המשפט כי לאחר מכן, הנאשמת "יצאה ממכוניתה והחלה לגדף אותו ואת אשתו שנסעה עימו".

 

כאשר התבקשה ש' למסור פרטים מזהים, נכנסה למכוניתה וברחה מהמקום. את גרסתו של א' חיזק עד ראייה, שעבד בסמוך למקום התאונה. כך תיאר בקצרה את מה שהתרחש: "הנאשמת התנהגה באופן לא מכובד ולא ראוי, ונמלטה מהמקום מבלי להשאיר פרטים". לאחר שהתלונן א' במשטרה, הוגש נגד ש' כתב אישום בגין שתי עבירות: נהיגה הגורמת נזק, ואי-מתן זכות קדימה.

 

"חובה בסיסית ואנושית"

לאחר שמצא כי גרסתה של הנאשמת אינה אמינה, וקיבל את כל טענותיו של א', התפנה השופט טננבוים לבחון את התייחסות מערכת המשפט לנהגים שבורחים מזירת תאונה, מבלי להשאיר פרטי זיהוי. "ההלכה פשוטה: כל מי שהיה מעורב בתאונת דרכים או נחשד בכזאת, עליו למסור את פרטיו. אין לאפשר לנהגים להתחמק מחובה בסיסית ואנושית זאת".

 

טננבוים גם מסביר לנהגים מה לעשות במקרה שבו אינם בטוחים כי גרמו נזק: "כל מי שמתלבט אם למסור את פרטיו או לא, התשובה אחת היא - קודם מסור את פרטיך, ואחר כך טען את טענותיך". יתרה מכך, השופט מציין כי מי שאינו משאיר פרטים, מסתכן בהליך משפטי: "לו היו המעורבים מחליפים פרטים, לא היה כלל כל הליך פלילי. ברגע שמעורב לא מסר את פרטיו, הרי שהתנהג בצורה עבריינית שתביא עליו את עונשו".

 

עבור מי שממשיך להתלבט, מוסיף טננבוים עוד כמה מילות אזהרה: "אין נהג יכול לטעון כי לא נגרם נזק לדעתו ולכן לא ימסור את פרטיו, או לטעון כי קודם ימסור הצד השני את פרטיו - ואז ימסור הוא את פרטיו, או לטעון כי התכוון למסור את פרטיו מאוחר יותר. מי שלא מוסר את פרטיו עבר על החוק".

 

"נטייה טבעית לברוח" 

מאחר שמדובר בתופעה שכיחה, סבור השופט כי על בתי המשפט להשית עונשים חמורים על מי שבוחר שלא להשאיר פרטים מזהים. "לצערנו אנו עדים למקרים לא מעטים בהם רכב פוגע ברכב חונה, ומחליט לברוח מהמקום ללא השארת פרטים ליצירת קשר - או אפילו מקרים בהם נוכח הנהג הנפגע אך הפוגע מסתלק מהמקום. עלינו לעשות כל שניתן לביעור ולמיגור תופעה מעין זו וזאת באמצעות הטלת עונש מרתיע".

 

טננבוים גם מזכיר כי הבריחה ממקום תאונה היא כמעט תגובה אינסטינקטיבית - ולכן יש לטפל בה בחומרה. "ישנה נטייה אנושית טבעית לברוח בעת צרה", מסכם השופט. "היינו מעיזים אפילו לומר כי האינסטינקט הטבעי הוא להרים רגליים ולברוח מהמקום, תוך תקווה שבריחה מהבעיה תפתור את הבעיה. דווקא בשל מגמה זו, צריכה התגובה להיות קשה. מן הראוי הוא ששום נהג לא יהרהר אפילו על אפשרות זו של בריחה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט אברהם טננבוים: "האינסטינקט הטבעי הוא להרים רגליים ולברוח"
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים