שתף קטע נבחר

 

יחסי ישראל-ארה"ב: "דרישה ביזארית, לא משבר"

עכשיו גם שכונת גילה מעוררת מחלוקת בין ירושלים לוושינגטון. שגרירים לשעבר טוענים שהתקשורת מגזימה, אך מומחית מזכירה: זה לא היה בממשלים קודמים - ממשל אובמה תובעני יותר

ליחסים הטעונים בין ברק אובמה לבנימין נתניהו, נוסף בימים האחרונים זעם גלוי של הממשל בארצות הברית על תוכניות הבנייה בשכונת גילה בירושלים. האם המחאה התקדימית על בנייה בבירה מעידה על שבר של ממש עם הפטרון מוושינגטון?

 

"לא משבר וגם לא משברון", אמר בשיחה עם ynet זלמן שובל, לשעבר שגריר ישראל בארצות הברית. "בעיני התקשורת הישראלית אנחנו הולכים כביכול ממשבר למשבר, משבוע לשבוע", הוא מגחך, אבל מודה ש"הדרישה לא לבנות בגילה נראית מוזרה ואף ביזארית, מאחר שמדובר במקום שגרים בו שלושים שנה ויותר. זה לא מזרח ירושלים - בגילה לא גרו ערבים ובתיה לא נבנו על קרקע פרטית ערבית".


 

"זה לא מזרח ירושלים ולא גרו שם ערבים" (צילום: רויטרס)

  

שובל אומר שאת התגובה האמריקנית ניתן להסביר בשתי צורות. "אולי הם בלבלו את העניין של גילה עם תכנון שכונה ישראלית חדשה בין גילה לבית ג'אלה. בסך הכל, כשיושבים בוושינגטון ומסתכלים במפות קשה להבדיל.

הסיבה השנייה היא שיכול להיות שהממשל האמריקני רוצה לעודד את אבו מאזן וגם פועל כדי לכסות על ההתבטאויות השונות של הילרי קלינטון, אולי הם רצו לעשות משהו כדי לאזן".

 

לדבריו, "האמריקנים היום מודים, בין אם בפרהסיה ובין אם לא, שההתעקשות הראשונית שלהם לראות בנושא ההתנחלויות מוטיב מרכזי בתהליך השלום הייתה טעות".

 

השגריר לשעבר שכיהן בשתי קדנציות, בתחילת ובסוף שנות ה-90, הזכיר שפעמים רבות העלו האמריקנים את הדרישה להפסיק לבנות בשטחים, אך מעולם לא באופן קונקרטי. "ממשל אובמה שונה, וזה נובע גם מהשינוי במעמדה של אמריקה בעולם ומניסיונות ההידברות עם יריבים קשים כמו צפון קוריאה ואיראן. אבל בסך הכל היחסים בין המדינות חזקים כפי שהיו - מה גם שהקונגרס תומך באופן כמעט מלא במדינת ישראל, ואני מעריך שהתמיכה הזו לא תיחלש - אלא להיפך", חזה שובל.

 

"לגיטימי לדחות את הדרישה"

גם בעיני משה ארנס, השגריר בוושינגטון בתחילת שנות ה-80, "משבר זו מילה גדולה מדי. זה לא משבר אלא חילוקי דעות שהיו לנו גם בעבר ויהיו לנו גם בעתיד". ההבדל היחידי, לדבריו, מתבטא בתקשורת. "יש בממשל אובמה שינוי גם בטון וגם במוזיקה. אולי בשיחות הפנימיות הדרישה היתה קיימת מאז ומעולם, אבל היא לא זכתה להד ציבורי כמו שהיא זוכה לו היום". לטענת ארנס, "ישראל לא מקבלת הוראות, ולגיטימי מאוד לדחות את דרישת הממשל האמריקני".

 

לעומתם, פרופ' מיכל פומרנץ, מומחית למשפט בינלאומי ומדיניות החוץ של ארצות הברית מהאוניברסיטה העברית, מדגישה את התקדים בכך שהבניה בירושלים עומדת על הפרק. "עניין ירושלים לא הביא למשברים בעבר, כי לא היו דרישות שנוגעות לירושלים. למרות שהיו תנודות ביחס לעיר, זה דבר שלא היה בכל הממשלים. ממשל אובמה תובעני יותר".

 

באשר להמשך היחסים, פרופ' פומרנץ סבורה ש"אי אפשר לדעת מה יהיו השיקולים של הממשל אחרי שבישראל דחו את הדרישה. גם הם במצב של תנודות. מצד אחד היתה מגמה להתקרב הרבה יותר לעמדה הפלסטינית. מצד שני, היתה איזושהי התפכחות בדעת הקהל הישראלית, שהממשל האמריקני הופך להיות יותר עוין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היחסים חזקים. שובל
המוזיקה אחרת. ארנס
צילום: גיל יוחנן
נתניהו ואובמה, בפגישה ה"חשאית"
צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן
מומלצים