שתף קטע נבחר

תיאטרון הבימה מציג: חבר מביא חבר

השופטת סביונה רוט-לוי לא דיווחה על חברותה באגודת הידידים של הבימה עם מינויה ליו"ר הוועדה לבחירת ועד הנאמנים של התיאטרון. כשר? אולי, אבל מריח רע. וזה לא הכל

השופטת סביונה רוט-לוי, חברה באגודת הידידים של תיאטרון הבימה, מכהנת במקביל כיושבת ראש הוועדה שתבחר הערב (א') את ועד הנאמנים הבא של התיאטרון הלאומי. האם מדובר בניגוד עניינים? כבוד השופטת חושבת שלא. ובכל זאת, בקורות החיים שהוגשו למועצה לתרבות ולאמנות, שהמליצה על מינויה וקיבלה את אישורו של היועץ המשפטי לממשלה, נשמט דבר חברותה של השופטת באגודת הידידים.

 

במשרד התרבות אומרים היום ל-ynet: "למשרד אין מסמך כתוב שבו הודיעה השופטת כי היא חברה באגודת הידידים של תיאטרון הבימה. ליועצת המשפטית של המשרד, עו"ד הדס פרבר, לא זכורה שיחה בעל פה שבה עודכנה בנושא על ידי השופטת. כמו כן, בפני המועצה לתרבות ולאמנות ובפני שרת התרבות לא הוצג מידע בעניין".

 

במשרד מעדיפים עם זאת שלא לקבוע עמדה ברורה בנוגע לניגוד העניינים לכאורה ואמרו כי "במידה שנידרש לכך, נבדוק את הנושא". למרות שהוועדה שבראשותה עומדת השופטת אינה זו שבוחרת את הדירקטוריון באופן ישיר, בעקיפין השפעתה על צביונו איננה מבוטלת.

 

בתגובה ל-ynet מאשרת השופטת את חברותה באגודת הידידים של הבימה ואומרת כי בניגוד לנטען על ידי משרד התרבות, כן נעשה גילוי נאות. "הצטרפתי לאגודת הידידים לפני שהשרה לימור לבנת ביקשה ממני לשמש כיו"ר הוועדה הבוחרת", אמרה השופטת ל-ynet. "הפעילות שלי כחברת אגודה מסתכמת בתרומה של דמי חברות. הצהרתי על חברותי באגודת הידידים כבר בפתיחת הישיבה שבה נכחה גם היועצת המשפטית של המשרד. זה מופיע בפרוטוקול. איני רואה בכך ניגוד עניינים".

 

לא ממנה, כן מלווה?

תהיות ואי נחת מעורר גם מינויו של אוֹרי לוי לתפקיד מרכז הוועדה הבוחרת שמשתתף בדיוניה. לוי, לשעבר מנכ"ל תיאטרון גשר המכהן כיום כראש מדור תיאטרון במועצה לתרבות ולאמנות, היה למעשה בין מגבשי רשימת החברים בוועדה הבוחרת שהוגשה לאישור המועצה. עם אישור המינוי, אמורה היתה המועצה לתרבות ולאמנות להתנתק מן ההליך כדי לייצר ולו למראית עין חיץ בין הממשל לבין הוועדה המקצועית ולאפשר לה לפעול בעצמאיות מוחלטת. האם במינויו של לוי החזירו חברי הוועדה שנבחרו בהמלצתו טובה תחת טובה? לוי משוכנע שלא.

 

"לא אני מיניתי את הוועדה", אומר לוי בתגובה. "התבקשתי על ידי המועצה לתרבות לרכז וללוות את הליך בניית המוסדות בהבימה ומדובר בעסק מורכב מאוד. אין לי יד ורגל במינוי האנשים. היה שלב שבו באמת היתה מחשבה שהתפקיד שלי הסתיים עם מינויה של הועדה הבוחרת, אבל מפה והלאה אני מציע שתשאלי את יו"ר הוועדה בעניין.

 

"אין לי שום אינטרס בסיפור הזה מלבד טובת הציבור. אני מוכן ללכת היום הביתה ולתת למי שרוצה להמשיך ולטפל בעניין. אני עושה פעולה ציבורית בהתנדבות שגוזלת ממני הרבה משאבים וכסף. אני בסך הכל משמש כפקיד, כיוון שהוועדה לא רצתה מעורבות פוליטית. אם התפקיד הזה יצא מהידיים שלי, אני מזהיר, בעוד חמש שנים לא תהיה להבימה הנהלה ציבורית. צריך בתפקיד הזה מישהו עם אחריות ציבורית".

 

גם השופטת רוט-לוי אינה רואה בעיה בהמשך פעילותו של נציג המועצה המייעצת לשרה הממונה על התיאטרון בוועדה הבוחרת. "הוועדה פועלת על פי שיקול דעת ובאופן עצמאי", אומרת השופטת רוט-לוי. "לאורי לוי אין שום סמכות או יכולת הצבעה בוועדה. הוא עוזר לנו בסידורים ובתיאום הישיבות. כדי שלא יהיו שיקולים זרים או בחישות למיניהן, כולנו חשבנו שעדיף שיהיה אדם כמותו מאשר נציג המשרד. בתום הישיבה הוא יסיים את תפקידו".

 

סייגים נוספים מתעוררים בכל הנוגע לצביון הוועדה הבוחרת את ועד הנאמנים של הבימה. הרכב הוועדה, גם אם מציע ייצוג של אנשי תרבות ובהם חוקר הספרות ד"ר אריאל הירשפלד ומי שכיהן בעברו כסגן ראש מנהל תרבות, דן רונן, אינו כולל בתוכו אישים מתחום התיאטרון למעט פרופסור בנציון מוניץ, מוותיקי מעצבי התאורה בארץ. חברים נוספים בוועדה הבוחרת הם יוסי בכר, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר, עו"ד יצחק מולכו, שליחו של ראש הממשלה בנימין נתניהו למגעים עם הממשל האמריקני, ושלום זידלר, יו"ר הדירקטוריון ומבעלי חברת תה ויסוצקי.

 

"מרבית חברי הוועדה אינם באים מתחום התיאטרון ולא מעורבים במילייה הזה", אומרים ל-ynet גורמים שונים מהתחום. "כיוון שהם לא מכירים את השטח ואת הדמויות הפועלות בו, איך הם אמורים למנות אנשים ראויים?". על כך ענתה השופטת רוט-לוי: "מרכיבי הועודה נקבעו בהסכם שקיבל אישור של בית המשפט. יושבים בה אנשים שלחלק מהם יש בקיאות בתיאטרון. הם לא חייבים להיות שחקנים בשביל לשבת בוועדה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוי. "אין לי יד ורגל במינויים"
לאתר ההטבות
מומלצים