שתף קטע נבחר

זירת הקניות

משרד הבריאות: החסכמים הם מפגע בריאותי

בוועדת הכלכלה אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק שתחייב להתקין חסכמים במבני ציבור - אך יישומה כבר מוטל בספק. במשרד הבריאות טוענים כי זהו מפגע בריאותי, בשב"ס ביקשו פטור מהתקנתם, בצה"ל התריעו כי הם לא יחזיקו מעמד וגם תקן אין. מנגד, ברשות המים הבטיחו כי עד הקיץ הם יחולקו לבתים

התייעלות או חלמאות? חלוקת חסכמים לכל בתי האב בישראל, כפי שהובטח על ידי רשות המים כבר לפני מספר רב של חודשים, תבוצע אולי רק בקיץ וכנראה לא לכולם - אך בינתיים נראה כי הכנסת תתקשה להחיל התייעלות אפילו על צריכת המים במבני ציבור.

 

הצעת חוק פרטית של חברי הכנסת יוחנן פלסנר (קדימה), ניצן הורוביץ (מרצ), אופיר אקוניס (ליכוד) ודב חנין (חד"ש) אושרה היום (ד') בקריאה ראשונה בוועדת הכלכלה, אך מהדיון שהתקיים בוועדה עולה כי צפויים קשיים רבים עד ליישומה בפועל. את ההצעה יזמה במקור החברה להגנת הטבע ועל פי ההערכות היא צפויה לחסוך למשק בין 11 - 15 אחוזים מצריכת המים.

 

אולם למרות התרומה החיובית שצפויה הצעת החוק להוסיף למשק המים, יש מי שכבר מיהרו לצנן את ההתלהבות. משרד הבריאות היה הראשון להגיב על הצעת החוק והודיע כי בחסכמים טמון מפגע בריאותי, בכך שהם יוצרים בברזים משקעי אבנית שסוחפים חיידקים ומפיצים אותם על סביבתם כמו בתרסיס.

 

מסיבה זו, ביקש המשרד שלא לחייב את בתי החולים בהתקנת החסכמים, והתריע כי הסכנה הזו "רלוונטית לכל בית בישראל":

 

נציג משרד הביטחון בדיון התריע גם הוא כי במתקני צה"ל אין סיכוי שהחסכמים יחזיקו לפרק זמן העולה על חצי שנה - בשל הצטברות אבנית והחשש שאם יפורקו לא יותקנו תחתם אביזרים חדשים.

 

פטור נוסף מהתקנת החסכמים ביקשו גם נציגי שירות בתי הסוהר והמשטרה. נציגיהם בדיון ביקשו לפטור מהתקנת החסכמים את מתקני הכליאה, מאחר ולטענתם "הברזים הם קורבן קבוע להשחתה אלימה של האסירים".

 

מה נשאר מהצעת החוק? "על הנייר" אמנם מחייבת הצעה, במידה ותאושר בכל הליכי החקיקה, את כל משרדי הממשלה והגופים הנסמכים אליהם - כגון הכנסת, הרשויות המקומיות, החברות העירוניות וכל רשות ותאגיד ממשלתי. אלא שבפועל לא רק שגופים רבים ביקשו פטור מהתקנת החסכמים, גם אכיפת החוק מעלה שאלות רבות. על פי ההצעה יידרש כוח אדם רב, שיורכב מפקחים שיוסמכו לנושא וכן יעברו בדיקות לבחינת עברם הפלילי. 

 

בדיקה זו נחוצה שכן הפקחים שיתקינו את החסכמים יורשו להיכנס למבני ציבור ומתקני מדינה. אלא שבדיון כבר התריעו אנשי המשרד לביטחון פנים כי אין ברשותם את כוח אדם המספק לערוך את הסינון המתבקש.

 

הצעת החסכמים "מתגלגלת" כבר 8 שנים

נקודה נוספת שהועלתה במהלך הדיון היתה העובדה כי הצעת החוק הזו, בגרסאות שונות, "מתגלגלת" במסדרונות הכנסת מזה שמונה שנים. סוגיה זו קיבלה משנה תוקף בהחלטת ממשלה בנושא ובהמשך אף גובשו תקנות של שר הפנים, שלא יושמו ולא נאכפו. בשנים שלאחר מכן הועלה הצעת חוק דומה שהוכשלה על ידי הממשלה עצמה בטענה של עלות תקציבית גבוהה.

 

בדיון ציינה היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד אתי בנדלר, כי הנוסח שעבר היום בתמיכת רשות המים, הוא בדיוק הנוסח שהיאהתנגדה לו לפני כשנה.

  

בינתיים, בשורה אחרת הושמעה מצד סמנכ"ל ההנדסה ברשות המים, עודד פיקסלר, שהצהיר כי בחודשים הקרובים תחל הרשות בחלוקת חסכמים לבתי התושבים וכי עד הקיץ יותקנו כל החסכמים בבתים. לדברי פיקסלר, הזוכה במכרז החסכמים ייבחר בעוד כחודש, ועד הקיץ הקרוב, יוני, יותקנו חסכמים במשקי בית פרטיים בישראל.

 

במהלך הדיון נודע עוד כי מתן העדיפות במכרזי החסכמים למפעלים ישראלים בוטלה. מכון התקנים התריע כי אין כיום תקן רשמי לחסכמים וכי החסכמים המיובאים מחו"ל אפילו לא נבדקים אם הם מתאימים למטרתם. כך או כך, נציגי רשות המים טענו בדיון כי בכל מקרה 70 אחוזים מאספקת החסכמים תבוא מייצור ישראלי. 

 

באשר להיקף חלוקת החסכמים לבתי התושבים - גם שם לא צפויות בשורות מרעישות. בניגוד להבטחות רשות המים כי כל בתי האב יזכו לחסכמים, הרי שמעיון בפרטי המכרז עולה כי רק כ-40 אחוזים מכלל משקי הבית בישראל כלולים בו. על פי ההערכות שהועלו בדיון, נראה כי בפועל - כמות פחותה מזו תחולק לבתים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ככה חוסכים?
צילום: סי די בנק
מומלצים