שתף קטע נבחר

סטודנט, חמאסניק ותושב שדרות דנים בגיוס לצה"ל

מה יחשוב סטודנט שנקינאי על ביטול גיוס החובה לצה"ל, ואיך יתייחס לכך לוחם חמאס? בפני השאלה הזו יתמודדו תלמידי תיכונים במסגרת משחקי תפקידים, כחלק מתוכנית שתסייע להם להתמודד עם דילמות לפני הגיוס לצה"ל

מורים שחווית השירות הצבאי שלהם לא הייתה נעימה ייאלצו להשאיר את הזכרונות מהבסיס מחוץ לכותלי בית הספר, במסגרת תוכנית חדשה של משרד החינוך שמטרתה להכשיר את סגל המורים להתמודד מול דילמות התלמידים הנמצאים לפני גיוסם.

 

התוכנית, "ההכנה לשירות משמעותי של צה"ל", נועדה לסייע למורים לעבד רגשות אישיים הקשורים לשירות הצבאי, כדי שיוכלו להכין את בני הנוער בצורה מושכלת. "משימה זו יכולה להיות לא קלה, כיוון שעבור כל אחד מהמורים נתפס

 הצבא בצורה שונה ואף מעורר רגשות אחרים. בעוד שעבור חלק מהצוות יעורר הצבא זיכרונות ורגשות חיוביים, עבור אחרים הוא עלול לעורר כעסים, פחדים וכו'", מסבירים במשרד החינוך.

 

על פי התוכנית, נדרשים המורים לערוך שיעורים בנושא סרבנות בצה"ל, פטור משירות ודילמות מוסריות ואחרות הקשורות לגיוס לצבא. ההנחיות כוללות גם קטעי הקריאה, בהם מתבקשים התלמידים לדון שאמירות שונות המייצגות עמדות של חיילים בשירות סדיר.

 

"אצלי אין שאפתנות ואתגר אישי. גם לא גאווה", נכתב באחד הקטעים שיידונו בכיתות, "אני נותן שלוש שנים, עובד קשה כדי לא לצאת פרזיט. בתור חייל פשוט אני עושה עבודה לא הכי מעניינת ובתכל'ס אני לא מרגיש שאני עושה מי יודע מה. אבל מעבר לזה - במישור האישי גם כשאתה אוכל חרא אתה מקבל משהו". 

 

בכיתות יתקיימו משחקי תפקידים, במסגרת דיון באפשרות שצה"ל יהפוך לצבא התנדבותי. בין הדמויות: לוחם חמאס בעזה, תושב בשדרות, ישראלי יורד שחי בארצות הברית, סטודנט שגר ברחוב שינקין בתל אביב ותלמיד כיתה י"ב.

 

עוד כוללת התוכנית דיון ב"דילמת ראש העיר", שאלת ההופעות של זמרים שלא שירתו בצה"ל על בימות יום העצמאות במקומות שונים בארץ. בהתייחס לתופעת הסרבנות, נדרש המורה לברר עם התלמידים את משמעות המילה, והאם סרבנות בחיים האזרחיים דומה לסרבנות בשירות הצבאי. בין היתר ידונו התלמידים במכתב הלוחמים, הקצינים והמילואימניקים משנת 2002, שכתבו כי הם מסרבים לקחת חלק ב"משימת הכיבוש והדיכוי".

 

בנוסף, יעומתו התלמידים עם שאלה "האם אני פראייר?", לנוכח נתוני הפטור משירות צבאי לפיהם רבע משנתון הגיוס אינו מגיע בפועל לשורות צה"ל. שר החינוך,

גדעון סער, הזכיר בימים האחרונים את מקומו החשוב של בית הספר במניעת השתמטות ובעידוד הגיוס לצבא. "אני חושב שלנו כחברה ישראלית וכמערכת חינוך חייבת להיות אמירה ברורה: אי אפשר לקבל השתמטות בטענות שונות שהן כסות לאי רצון לקיום חובה אזרחית ולהעברת הנטל לכתפיים אחרות", אמר.

 

אולם התוכנית, שתופעל בקרב הציבור היהודי והדרוזי, מותאמת בעיקר למגזר החילוני ולחובשי הכיפות הסרוגות - ומתעלמת מדילמות הקיימות גם בקרב החרדים והבדואים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המחשבות השליליות ישארו בבית
צילום: ablestock
מומלצים