שתף קטע נבחר

התעשיינים: למנוע קריסת מפעלים בצפון

נשיא לשכת המסחר והתעשיה חיפה והצפון, גד שפר, מזהיר כי ההתאוששות מהמשבר אינה מגיעה לצפון וקורא לממשלה לשפר את תנאי קרנות הסיוע למפעלים. עיני: מקווה לכנס את נציגי הצדדים כדי להציל את תפרון. בן אליעזר: הנחתי את הגורמים המקצועיים לבצע ניתוח מעמיק של ענף הטקסטיל

ההתאוששות מהמשבר אינה מגיעה לצפון - כך הזהיר היום (א') נשיא לשכת המסחר והתעשיה חיפה והצפון, גד שפר, וקרא לממשלה לשפר את תנאי קרנות הסיוע למפעלים.

 

 

לדברי שפר, "סכנת הסגירה המאיימת על מפעלים בצפון, כמו תפרון ומלתון, והחשש של יותר מאלף עובדים שייפלטו לשוק העבודה בצפון ללא חלופות עבורם, הם איתותים נוספים כי השמחה על סימני ההתאוששות מהמשבר מוקדמת מדי, לפחות לגבי המפעלים בפריפריה".

 

שפר הוסיף, כי "דווקא כאשר נדמה שאנחנו יוצאים מהמשבר, צריך להיזהר משאננות ולשלב ידיים במאמץ למנוע קריסה של מפעלים. הסכנה לא חלפה. אני קורא לממשלת ישראל להיחלץ מייד למניעת פיטוריהם של יותר מאלף עובדים אך גם לבנות את מערכת הסיוע שלה כך שמפעלים יוכלו להיעזר בה ולא יגיעו לסגירה.

 

"הפיתרון הדרוש הוא לא מוצא נקודתי של הסדר עם הבנקים לגבי מפעל זה או אחר שנקלע למצוקה. דרוש פיתרון הולם של הממשלה שימנע הידרדרות של מפעלים. ממשלת ישראל הקימה קרנות שונות לסיוע למפעלים במצוקה. אנחנו, בלשכת המסחר והתעשיה חיפה והצפון, שבנו והתרענו כי כלים אלה אינם מספיקים, כי התנאים שהמפעלים נדרשים לעמוד בהם אינם מאפשרים להם להיעזר בקרנות וכי יש לבנות כלים לעזרה בדרך שמאפשרת לקבל את העזרה".

 

עיני: לגלות רגישות במקרים כמו תפרון

בתוך כך, שוחח היום יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, בטלפון עם יו"ר תפרון, יעקב גלברד, לאחר שבסוף השבוע הפכה ההסתדרות לארגון היציג של עובדי המפעל כיווון שהצטרפו אליה המספר הנדרש של העובדים. עיני אמר: "אני מקווה שכבר בימים הקרובים נוכל להתכנס יחד עם הבנקים, נציגי משרד האוצר ועם נציגי התמ"ת כדי לחלץ פתרון ולהציל את 1,000 העובדים שפרנסתם כרגע נמצאת בסכנה".

 

עיני הוסיף כי יש לתפרון זכות קיום. "מדובר במפעל מרוויח בדרך כלל שנקלע בשנה האחרונה לקשיים עקב המשבר ןהכלכלי. זהו מפעל שבהחלט צריך לקבל סיוע. צריך להבין ש-100 מובטלים יעלו למדינה הרבה יותר מאשר להזרים סיוע למפעל. לא מדובר בהרבה כסף. אם תפרון בסופו של דבר תיסגר זו תהיה חלמאות".

 

עוד אמר יו"ר ההסתדרות כי המקרה של תפרון מבטא את יחסן של ממשלות ישראל לפריפריה. "לממשלות ישראל לא ממש היה אכפת מהפריפריה. הבעיה קיימת בעיקר שם. מפעל באופקים או בקריית שמונה אינו דומה למפעל בתל אביב כי במרכז יש אלטרנטיבות לתעסוקה. עובד שנפלט ממפעל בפריפריה הקושי שלו הופך לגדול יותר". 

 

עיני הוסיף כי משרד האוצר ושר האוצר חייבים לגלות רגישות גדולה יותר למקרים כמו תפרון. עיני הסביר כי "בקרנות הסיוע הקיימות היום יש ביורוקרטיה רבה וקריטריונים נוקשים לקבלת הלוואות. אני חושב שבמקרים כאלה יש לנהוג קצת יותר בגמישות". 

 

עיני נותן לדוגמא את הקרן לסיוע לעסקים במצוקה. "הקרן עדיין לא קמה למרות שיש כבר כספים שנלקחו מהעובדים במגזר הציבורי לצורך המטרה הזאת. אנשי האוצר רוצים שהקרן תציב קריטריונים קשוחים מידי למי שרוצה הלוואות כך שלא תהיה משמעות לקרן ואף מפעל בקשיים לא יוכל להסתייע בה. צריך להקים את הקרן כמה שיותר מהר כדי שתוכל לתת סיוע".

 

בן אליעזר: הענף הולך ונעלם

שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, דיבר היום בממשלה בנושא המשבר בענף הטקסטיל, ואמר: כידוע לכם, ענף הטקסטיל בישראל נמצא במצוקה קשה. ענף זה, שפרנס בכבוד עשרות אלפי משפחות, הולך ונעלם לנו, מפעלים נסגרים ועובדים מאבדים את מקור פרנסתם.

 

:"כוחות השוק אינם פועלים לטובתנו במקרה הזה. כוח העבודה הזול והזמין במדינות המזרח עושה את שלו ועלינו כממשלה להוביל את אנשי ענף הטקסטיל בזמן משבר שכזה. עלינו לקבל החלטה אם אנו מאמינים כי לענף הטקסטיל בישראל יש סיכוי להתאושש ולחזור לתפארתו או שעלינו להכשיר את עובדי הענף ולסייע להם בהסבת מקצוע.

 

"הנחתי את הגורמים המקצועיים במשרדי לבצע ניתוח מעמיק של ענף הטקסטיל הישראלי ומקומו אל מול המתחרים בעולם וכן לבחון את הדרכים לסייע לענף ולעובדיו", אמר השר והתייחס ישיבה רבת משתתפים שכינס לאחרונה לדיון במצב הענף. "אני אדווח לממשלה, תוך מספר שבועות, על המתווה שיוצע על ידי הגורמים המקצועיים במשרד התמ"ת, באשר לאופן הסיוע לעובדי ענף הטקסטיל".

 

השר הדגיש כי לגבי כל מפעל ומפעל, זה או אחר, נדרשת בדיקה מדוקדקת של הסיבות שהובילו למצוקתו ושל כלי הסיוע האפשריים עבורו, בכלל זאת בחינה של אפשרות הסיוע של הקרן לסיוע לעסקים קטנים ובינוניים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעל תפרון
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים