שתף קטע נבחר

"אודי ניסן אמר: מפעל כושל? עדיף שכבר ייסגר"

שר האוצר וראש אגף התקציבים נפגשו עם נשיא התאחדות התעשיינים ומנהלי הבנקים וניסו למצוא פתרון למפעלים במצוקה. גורם שהשתתף בפגישה טוען שראש אגף התקציבים אמר: "אם למפעל אין סיכוי, אולי עדיף שייסגר". באוצר מכחישים: "הוא רק אמר שהמדינה לא מסייעת למפעלים כאלה"

הבנקים והאוצר אינם מצליחים למצוא פתרון למצוקת האשראי של המפעלים בצפון, כמו תפרון, מוליתן וב.א. אלקטרוניקה . כך עולה מפגישת השולחן העגול שנערכה היום (ד') בהשתתפות שר האוצר, יובל שטייניץ. אולם האם באוצר מעוניינים לסייע למפעלים אלה?

 

הפגישה, שיזם נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, נועדה למצוא פתרון למצוקת האשראי, על רקע מצוקת שלושת המפעלים והחשש מקריסתם. באופן רשמי, סוכם בפגישה כי "ייבחנו מחדש תנאי הסיוע של קרנות האשראי", אך גורמים שנכחו בפגישה טוענים כי לא נמצא בה כל פתרון.

 

בפגישה השתתפו מלבד שטייניץ וברוש גם החשב הכללי באוצר, שוקי אורן, ראש אגף התקציבים במשרד האוצר, אודי ניסן, וכן ראשי הבנקים הגדולים, כולל מנכ"ל בנק הפועלים, יאיר סרוסי, מנכ"ל בנק לאומי, גליה מאור, מנכ"ל דיסקונט, גיורא עופר, מנכ"ל מזרחי-טפחות, אלי יונס ומנכ"ל הבנק הבינלאומי, סמדר ברבר-צדיק.

 

גורם שנכח בפגישה דיווח כי ברוש הביע חשש ששלושת המפעלים ייסגרו רק בגלל שהבנקים אינם מעניקים להם מספיק אשראי. מנהלי הבנקים אמרו שמבחינתם, אין מצוקת אשראי במשק, וכי עסקים שמראים עמידה בדרישות הפיננסיות הנדרשות מהם, מציגים תוכנית עסקית הגיונית ומוכיחים שיש להם אפשרות קיום - מקבלים אשראי בלא הגבלה.

 

כיוון שכך, העלה ברוש את השאלה, מדוע המדינה והבנקים אינם מעניקים אשראי לחברות באמצעות הכלים המיועדים לכך - הקרנות לסיוע לעסקים קטנים ובינוניים וקרן המנוף. חלק מבכירי הבנקים אמרו כי הקרנות הללו הן מסורבלות ואינן יעילות. לדברי ברוש, "הקרנות מסייעות היום רק למי שלא צריך סיוע".

 

ומה היה לנציגי האוצר להגיד על כך? גורם שנכח בפגישה טוען שראש אגף התקציבים, ניסן, אמר: "אנחנו לא מסייעים למפעלים שאין להם זכות קיום. יכול להיות שמפעל שלא יכול להחזיק את עצמו ואין לו סיכוי לשרוד עוד שנתיים, עדיף שייסגר כבר עכשיו".

 

במשרד האוצר מכחישים את הדברים שיוחסו לניסן. באוצר מאשרים שניסן חזר על עמדתו הידועה של האוצר, לפיה משלם המסים אינו אמור לסייע למפעלים שאינם יכולים להחזיק את עצמם, אך טוענים כי ניסן לא התייחס לשיקוליו העסקיים של המפעל. גורם באוצר, שנכח גם הוא בפגישה, אמר: "אנחנו לא מתערבים להם בשיקולים. אם מנהל מפעל רוצה להמשיך להתקיים ולהפסיד למרות שהוא לא רווחי, זאת החלטה שלו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדי מוליתן: אין בשורות
צילום: חגי אהרון
החשב הכללי, אודי ניסן: אמר או לא אמר?
צילום: יעל קיסר
מומלצים