שתף קטע נבחר

 

אובמה אישר הסיוע: כמה לישראל וכמה לרשות?

זו השנה השנייה שישראל מקבלת סיוע במסגרת הסכם המעניק לה 30 מיליארד דולר בעשור. הפלסטינים זכו לראשונה לחצי מיליארד. עוד תקדים: איסור על עזרה למספקים דלק לאיראן

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, חתם השבוע לפני יצאתו לוועידת האקלים בקופנהגן על חוק התקציב לסיוע חוץ לשנת 2010, ובכלל זה סיוע ביטחוני לישראל בסך 2.775 מיליארד דולר. זו השנה השנייה של העברת התקציב במסגרת ההבנות לפיהן הסיוע האמריקני לישראל בעשור הקרוב יסתכם ב-30 מיליארד דולר.

 

במסגרת שאושרה נכלל סיוע ראשון מסוגו של חצי מיליארד דולר לרשות הפלסטינית,

 ובתוכו 100 מליון דולר לאימוני כוחות הביטחון הפלסטינים בידי הגנרל האמריקני קית דייטון.

 

העברת הסיוע לפלסטינים מותנית בכך שכספי משלם המיסים האמריקנים יועברו רק לממשלה פלסטינית שכל שריה מקבלים את תנאי הרביעייה הבינלאומית ("הקוורטט" - ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם). התנאים כוללים הכרה בישראל, הפסקת האלימות וקבלת ההסכמים הקודמים עם ישראל.

 

בחוק תקציב סיוע החוץ האמריקני, נכלל לראשונה סעיף האוסר על בנקים אמריקנים לייצוא וייבוא להשתמש בכספי הסיוע למתן ערבויות, ביטוח או אשראי לחברות המספקות לאיראן נפט מזוקק.

 

נתניהו ויתר על הסיוע האזרחי לטובת הביטחוני

הסיוע האמריקני השנתי ניתן לראשונה בעקבות חתימת הסכם השלום עם מצרים, ועמד במשך שנים על 3 מיליארד דולר בשנה. הוא היה מורכב מסיוע ביטחוני של 2 מיליארד דולר וסיוע אזרחי של מיליארד דולר. בתקופת כהונתו הראשונה, ראש הממשלה בנימין נתניהו ויתר בהדרגה על הסיוע האזרחי, תוך הגדלת החלק הביטחוני ל-2.4 מיליארד דולר.

 

עם תום תקופת ההסכם, נחתם מזכר הבנות חדש בין ממשל בוש לממשלת אולמרט, להגדלה הדרגתית של הסיוע הבטחוני בעשור הקרוב. המניע היה הצורך לשמור על היתרון האיכותי של ישראל, נוכח האיומים מאיראן ומארגוני הטרור.

 

למרות המשבר הכלכלי החמור, לא העלו האמריקנים בשום שלב אפשרות של הקטנת הסיוע או ביטולו. ההסכם האמריקני-ישראלי מחייב את ישראל להשתמש ב-75 אחוזים מהסיוע הביטחוני בדולרים - למעשה לייצור אמצעים צבאיים בארה"ב, כדי לסייע שם ליצירת מקורות תעסוקה.

 

מעבר לסיוע השנתי הבטחוני הרגיל, מאשרים הנשיא אובמה והקונגרס האמריקני תוספות מיוחדות לתעשיות הבטחוניות הישראליות בפיתוח טכנולוגיות - בעיקר בתחום ההגנה מפני טילים.

 

ארה"ב סייעה ומסייעת לישראל בקו הייצור של ה"חץ 2", פרויקט הגנה אווירית מטילים המשותף לחברת בואינג ולתעשיה האווירית, ובשנתיים האחרונות היא מממנת את פיתוח ה"חץ 3", להגנה רב שכבתית של שמי ישראל מפני טילים בליסטיים איראנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. חתם על האישור הסופי
צילום: AFP
אבו מאזן יישאר ליהנות מהסיוע?
צילום: AP
מומלצים