שתף קטע נבחר

זירת הקניות

חשש: המים של הפלסטינים יהרסו את האקוויפר

ברשות המים מעכבים את בניית מתקן ההתפלה הפלסטיני בחדרה, מחשש שהוא יגרום נזק בלתי הפיך לאקוויפר. הסיבה: המתקן מרוחק מקו החוף, והצנרת המובילה את מי הים המלוחים חולפת מעל מאגר המים החשוב. "מה יקרה אם תהיה רעידת אדמה קלה או תקלה? חייבים לקרב את המתקן לחוף"

מתקן ההתפלה הפלסטיני באזור חדרה, שהתוכנית להקמתו מתעכבת כבר מספר שנים, ייאלץ להמתין עוד. מתקן זה אמור לספק כ-50 מיליון קוב מים בשנה לאזור השומרון וכבר זכה לאישור על מיקומו באזור התעשייה בעיר, אך כעת ביקשה רשות המים לעצור את התוכנית ולבחון חלופות שטח אחרות למיקומו.

 

הסיבה: ריחוקו של האתר המוצע כחמישה קילומטרים מקו החוף - מרחק שמשמעותו הובלת מי ים ורכז מעל אקוויפר החוף. ברשות המים טוענים כי הנחת צנרת שמובילה מים מליחים מעל האקוויפר, עשויה להיות קטלנית ולגרום לנזק בלתי הפיך במקרה של אסון טבע או תקלה באזור.

 

"אנו מתנגדים למיקום ומבקשים להציע חלופות אחרות. אם חס וחלילה תהיה באזור רעידת אדמה קלה והצינור הזה ייבקע? זה יגרום להרס של האקוויפר לצמיתות", אומר ל-Ynet מנהל מחלקת ההתפלה ברשות המים, אברהם טנא. לדבריו, "אין תעודות ביטוח נגד אסונות טבע ולכן המתקן חייב להיות קרוב יותר".

 

מיקומו של המתקן הפלסטיני בחדרה זכה כבר לאישור המועצה הארצית לתכנון ובנייה, ואמור היה להגיע להכרעת הממשלה. נוכח בקשת רשות המים לאיתור חלופות, הנושא כאמור מתעכב.

 

עמדת רשות המים בנושא מתקן ההתפלה הפלסטיני, משקפת למעשה "קו אדום" חדש שהתגבש לאחרונה ברשות, בנוגע למרחק של מתקני התפלה מן החוף. המרחק המקסימלי שנדרש על ידם עומד על בין קילומטר לשלושה קילומטרים מהחוף - עמדה שנושאת עימה משמעויות מרחיקות לכת עבור מתקני ההתפלה העתידיים שמתכוונת ישראל להקים בשטחה בשנים הקרובות.

 

ברשות המים מדגישים כי במקרה של מתקן ההתפלה הפלסטיני, מדובר בהחלטה הכרחית שמטרתה להגן על מאגרי המים הטבעיים של ישראל. 

 

ארגוני סביבה: המשמעות היא פגיעה בשטחים רגישים

אולם התעקשות רשות המים בנושא המרחק, מעוררת חשש כבד בקרב ארגוני סביבה ובראשם אנשי החברה להגנת הטבע. בשיחה עם ynet מבהיר רכז החופים בחברה, משה פרלמוטר, כי עמדה זו תביא לפגיעה ברצועות החוף ובשטחים רגישים.

 

"אם יוגבל המרחק זה עלול להגדיל את הלחצים על שטחים רגישים יותר ובמקרה של מתקן ההתפלה הפלסטיני, בזמנו עלתה חלופה שהוא יוקם על חולות קיסריה - חלופה רעה מאוד מבחינה סביבתית". באשר לחשש מפני פגיעה באקוויפר, אומר פרלמוטר כי "חייב להימצא לכך פתרון טכנולוגי. לא ייתכן שהאופציה היחידה תהיה פגיעה בשטחים פתוחים וברצועות החוף".

 

הרעיון להקמת מתקן התפלה פלסטיני, עלה לראשונה לפני כמה שנים במסגרת דיונים בין ישראל, הרשות הפלסטינית וארצות הברית בנושא אספקת מים לאזור השומרון. בדיונים אלה נמצא כי נוכח המחסור הצפוי במקורות מים טבעיים באזור, הדרך הטובה ביותר לאספקת מים תהיה באמצעות התפלת מי ים.

 

"ישראל איננה מעורבת בפרויקט והוא זוכה למימון בינלאומי, אך אנו אלו שמקצים את השטח ויש לנושא זה חשיבות רבה", מבהיר טנא. האתר שאושר, ועתה נמצא במחלוקת בשל התנגדות רשות המים, משתרע על פני כ-100 דונם באזור התעשייה החדש של העיר חדרה ומאגר מים מאגר מים נוסף שמיועד לצרכי המתקן אמור להיבנות במרחב הפארק האזורי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נמרוד גליקמן
מתקן התפלה (המחשה)
צילום: נמרוד גליקמן
מומלצים