שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מי יציל את נחל כזיב? אולי המשרד להגנת הסביבה

קידוחי הבצורת במקורות נחל כזיב עלולים לייבש את הנחל האיתן האחרון שנותר בגליל המערבי. החברה להגנת הטבע פנתה לשרים - השאיבה אינה הפתרון למשבר המים. השר ארדן: "יש לאפשר המשך שפיעתו של הנחל ולא לצמצמה עם קידוחים"

עד כמה קידוחי הבצורת נחוצים ואיזה מחיר הם גובים דווקא ממקורות המים? התשובה לכך ככל הנראה איננה חד משמעית, אך המשרד להגנת הסביבה אינו מוכן לקחת סיכון ומבקש להגביל את קידוחי הבצורת בגליל, מחשש שיפגעו בזרימה הטבעית של הנחלים והמעיינות האזור.

 

אם עמדת המשרד תתקבל, הראשון ליהנות יהיה ככל הנראה נחל כזיב - הנחל האיתן האחרון בגליל המערבי - שנמצא לדעת מומחים בסכנת פגיעה אנושה בשל קידוחי שתיה בסביבתו. 

 

החשש לגורלו של הנחל הועלה לאחרונה על ידי החברה להגנת הטבע, שאנשיה טוענים כי קידוחי מי שתיה שמבצעת רשות המים בסביבתו, עלול לדון את גורלו של כזיב לזה של נחל בצת.

 

נחל זה שפע בעבר כמיליון מ"ק מים בשנה ואף שימש כמקור שתיה לתושבי האזור, אך כיום התייבש לחלוטין בשל שאיבת יתר.

 

בחברה להגנת הטבע טוענים כי קידוחי שומרה, קידוחים שבוצעו לפני כעשור בסמוך לנביעת מעיינות כרכרה - מקור החיים של נחל בצת - למעשה "המיתו" אותו.

 

שני קידוחי מים נוספים, אותם מקדמת רשות המים בגליל, מעוררים כעת חשש דומה באשר לגורלו של נחל כזיב. אחד הקידוחים, "אבן מנחם 2", ממוקם כ-2 ק"מ צפונית מזרחית לעין זיו - המעיין הגדול ביותר של נחל כזיב. השני, הוא קידוח "גורן 1", הממוקם גם כן במרחק קטן יחסית מהמעיין. רשות המים מקדמת את הפעלת הקידוחים הללו כחלק מההיערכות שלה לבצורת, ועבודות ההכנה להפעלתם כבר כמעט הושלמו. 


תחת איום? נחל כזיב (צילום: החברה להגנת הטבע)

 

השר ארדן: פועלים להקטנת הקידוחים

לאחרונה, כשפניותיהם לרשות המים לא הועילו, פנו אנשי החברה להגנת הטבע אל השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן ואל שר התשתיות, עוזי לנדאו, כדי שיתערבו בסוגיה ויעצרו את הקידוחים.

 

"אנו סבורים שיש לעצור את המשך ההרס של מעט הנחלים החיים שנותרו. אין לנו יותר נחלים שאפשר להעמידם במבחן. עלינו לשוב ולהזכיר כי שאיבת-יתר אינה הפתרון למשבר המים אלא הגורם המרכזי שלו, והיא תפיל חללים נוספים מנחלי הארץ", כתבו.

 

בימים האחרונים השיב השר ארדן לאנשי החברה והבהיר כי "ניצול קידוחים באופן נרחב תביא לפגיעה בזרימות הטבעיות בנחל כזיב ויש לדאוג להקטנת השאיבה ככל שניתן... בכל מקרה, אין להגיע למצב של שאיבת יתר במקומות רגישים שיגרמו לייבוש מקורות מים נוספים". 

 

"במקרה של נחל כזיב, יש לאפשר את המשך שפיעתו של הנחל ולא לצמצמה כתוצאה מקידוחים באזור", הוא מוסיף. "לאור זאת, המשרד להגנת הסביבה פועל להקטנת קידוחי הבצרות והגבלתם בזמן כדי להבטיח את שפיעת המעיינות הטבעיים בנחלי הארץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קידוח אבן מנחם. מוכן להפעלה
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים