שתף קטע נבחר

חקירת מות החייל בגולני: סימון שגוי בחדר הלקוי

מפרטים שהגיעו לידי ynet מחקירת תאונת האימונים שבה נהרג רב"ט מור כהן, עולה כי נציג מחלקת הבטיחות באוגדה מצא ביולי ליקויים מסוכנים בחדר שבו נורה - אך גורם שנשלח למקום כדי לסמנו, סימן בטעות את החדר הסמוך. מהחקירה עולים סימני שאלה לגבי תהליכי האישור, ובצה"ל בודקים כעת את כל המבנים

נציג מחלקת בטיחות קבע שהחדר מסוכן לירי, אך באוגדה סימנו בטעות חדר אחר. זו ככל הנראה אחת הסיבות המרכזיות לתאונת האימונים בגולן, שבה נהרג חייל גולני רב"ט מור כהן בשבוע שעבר, כפי שעולה מהחקירה שמקיים צה"ל. לידי ynet הגיעו פרטים מתוך החקירה, שעודנה נמצאת בעיצומה. מהחקירה עולים סימני שאלה לגבי כל תהליך האישור, הבדיקה והטיפול במבנים בהם נערכים אימונים באש חיה.

 

כהן, שהיה בשלב אימון מתקדם במסגרת הכשרתו, השתתף באותו יום בתרגיל חוליה בשטח בנוי. לאחר תרגול "יבש", החלו החיילים בחלקו של התרגיל שבו נעשה שימוש באש חיה - תרגול "רטוב". חבריו של כהן נכנסו למבנה וירו לעבר הקירות מרובי התבור שלהם. אחד הקלעים הצליח לחדור את המבנה, פגע בראשו של החייל - וגרם למותו.

 

האירוע הטרגי נבדק בשלושה מישורים: תחקיר מבצעי, ועדת חקירה

בראשות אלוף-משנה מוניר עאמר וכן חקירת מצ"ח. ל-ynet נודע כי במרכז החקירות עומד המבנה שבו אירעה התאונה, הנמצא בשטח האימונים בזעורה שברמת הגולן. בצבא מדגישים כי החקירה עדיין בעיצומה, ואיש אינו ממהר להטיל את האשמה על אף גורם.

 

בין היתר, נבחנת בחקירה התנהלותם של כל הגורמים המעורבים: מהדרגים הגבוהים בפיקוד הצפון ובאוגדת "געש", דרך הדרגים המקצועיים בתחומי הבטיחות והאימונים, ועד לכוח המתאמן עצמו. על פי הממצאים הראשונים, מסתמן כי התוצאה הקשה היתה תולדה של שרשרת טעויות שנעשו על-ידי גורמים שונים באוגדת "געש", האחראית על מתקן האימונים - וביניהם נציג האוגדה שהחליף בשוגג בין סימונים של מתחמים במבנה האימונים.

 

סימוני החדרים הוצלבו: המסוכן הפך לתקין

מהמידע שנאסף עד כה עולה כי בחודש יולי נערכה במתקן בזעורה ביקורת של נציג מחלקת בטיחות, שעבר הכשרה מקצועית ייעודית בנושא. הוא בדק יותר מ-20 מבנים והעיר הערות בדבר מצבם וכשירותם לירי.

 

במבנה שבו ביצעו חיילי גולני את האימון בשבוע שעבר, יש שני חדרים. באחד מהם, נמצאו באותה ביקורת ליקויים שחייבו טיפול. בין היתר, הוא מצא שבמבנה יש עשבים וצמחייה, נבלה וקולט קליעים לא תקין. בעקבות זאת החליטו באוגדה לסווג את החדר ככזה שלא ייעשו בו אימונים בירי "חי". החדר השני במבנה נמצא תקין ומתאים לירי.

 

למקום נשלח נציג זוטר באוגדה, כדי לסמן את המבנים שלא עברו את ביקורת הבטיחות. באותו מבנה, הוא עשה טעות גורלית: דווקא את החדר שלא נמצאו בו ליקויים הוא סימן כמיועד לאימון "יבש" בלבד - ואילו את החדר הבעייתי הוא לא סימן. כפי הנראה, התבלבל בין שני החדרים. הסיבה לטעות טרם התבררה, אך ככל הנראה, הרישומים שהיו בידיו לא היו בהירים מספיק.

  

לדברי גורמים צבאיים, במקום אכן נמשכו האימונים באש חיה, משום שאיש לא היה מודע לסימון השגוי - וזה התברר רק באותו תרגיל חוליה, כשלוחמי גולני פתחו באש חיה בתוך החדר, ואחד הקליעים חדר את הקיר ופגע ברב"ט כהן. שעות לאחר האירוע אמר קצין בכיר כי המבנה היה תקין ומדובר ב"תאונה נדירה" - דבר שמעיד כי הכוח שהתאמן במבנה לא ידע דבר על הטעות בסימון. 


האם עוד מבנים סומנו בטעות? (צילום ארכיון: AP)

 

עוד התברר בבדיקה, כי במקביל לסימון המבנים ה"בעייתיים", פעלו באוגדה לתקן חלק מהליקויים שנמצאו בביקורת, ואף ערכו בחודש ספטמבר ביקורת פנימית. באותה ביקורת נבחנו סימונים רק בחלק מהמבנים - אך זה שבו התרחשה התאונה לא נבדק.

 

מהחקירה עולי סימני שאלה לגבי הליך האישור והעברת המידע לכל הדרגים בשטח. ברור שהגורם הזוטר באוגדה טעה בסימון, אך עדיין לא ברור אם הטעות לא נגרמה, לפחות בחלקה, עקב ליקויים במידע שהועבר לידיו. לגבי תפקודם של הגורמים המקצועיים שהחליטו על כשירות המבנה, נשאלת השאלה - האם לא היה מקום, בגלל ליקויי הבטיחות, לפסול את המבנה כולו ולא רק את אחד החדרים.

 

נוסף על אלה, נבדקת בחקירה גם התנהלות קבלת ההחלטות של המפקדים באוגדת "געש", וייתכן שגם בפיקוד הצפון. גם הכוח המתאמן עצמו נתון תחת חקירה, כשבין היתר נבדק אם לא היה עליו לבדוק באופן יסודי יותר את השטח לפני האימון. מדובר צה"ל נמסר כי "האירוע בכללותו נמצא בבדיקה על-ידי צוות בראשות קצין בדרגת אלוף משנה אשר מונה על-ידי מפקד פיקוד צפון. מטבע הדברים לא נוכל להתייחס לפרטים המצויים בתחקיר עד לסיומו, אז ימסרו עיקרי הממצאים".

  

בינתיים - האימונים מוקפאים

לנוכח ההתפתחות בחקירה, והחשש כי גם מבנים אחרים סווגו בטעות

ככשירים לירי חי אף שאינם כאלה - הוחלט שלא לחדש את האימונים בשלב זה, עד שהעניין ייבדק באופן יסודי, הן במתקן בזעורה והן במקומות אחרים.

  

גורמים צבאיים מוסיפים כי במקביל לממצאים האלה, נבדק גם כלל הטיפול במבנה, תחזוקתו, ומערכת מתן האישורים מהגורמים בפיקוד צפון, דרך אוגדת געש, גורמי הבטיחות של זרוע היבשה ועד הכוח המתרגל.

 

"בשלב זה מוקדם להסיק מסקנות ולקבוע מהן ההשלכות של הליקויים שאירעו במקום, ועד כמה השפיעה כל אחת מהן על התוצאה הסופית", אמרו גורמי צבא. "יהיה כאן צורך בבדק בית כדי שאירועים כאלה לא יחזרו, אסור לנו לאבד חיילים באימונים, בטח לא בגלל טעויות שניתן למנוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מור כהן. החקירה נמשכת
צילום רפרודוקציה: חגי אהרון
מומלצים