שתף קטע נבחר

חגיגה מאוחרת: ביקור במיסות חג המולד המזרחי

הכנסייה האורתודוכסית חוגגת את לידת ישו ב-7 בינואר, ולא כפי שנהוג ברוב העולם. לקראת המועד הקרב, קבלו מבט אל שלוש כנסיות בישראל שבהן ניתן לבקר בימי החג. לא לנוצרים בלבד

הכנסייה האורתודוכסית היא אחד משלושת הזרמים הגדולים בנצרות, ותרגום שמה הוא צירוף מילים יווניות שמשמעותן, "שומרי פולחן האמונה הנכונה".

 

חג המולד על פי הכנסייה האורתודוכסית מתקיים ב-7 בינואר. רוב אנשי הקהילה עורכים סעודות בביתם בערב החג, ונפגשים למחרת בבוקר למיסה הגדולה ולאירועי החג שסביבה.

 

"המחפשים את העדות לנצרות המקורית, ילכו אל המזרח", אמר לי ידידי מחולי מכפר יאסיף. אינני נכנס איתו לוויכוח היכן באמת מסתתרת "האמת הנוצרית", אבל אין ספק שביקור בכנסיות המזרחיות לעת ימי המולד הוא חוויה מרנינת עין ואוזן, לאלו המעוניינים לגעת, ולו קצת, במועדי הגויים.

 

בשנים האחרונות משתדלים הזרמים השונים של הכנסייה לאחד חגים ולא לפצלם, על מנת שהכפר כולו, על כל זרמיו, יחגוג באותו יום ולכן מיסת ראש השנה נחגגת על ידי העם (השעב), מזרח ומערב, ביום שישי בבוקר ה-1 בינואר.

 

עם זאת, הטקס הדתי של הכנסיות המזרחיות מתקיים ב-7 בחודש ואליו לא מרבים להגיע, מה שמאפשר למבקרים מבחוץ ליהנות מהחגיגה ללא צפיפות יתרה.

 

הנה לכם שלוש כנסיות מזרחיות (אורתודוכסיות) שניתן לבקר בהן בימי חג המולד, וכמובן במועד של תהלוכת הבישוף והדלקת אורות האשוח החגיגית בנצרת.

 

יהיה זה מיותר לומר, שכל מפגש שכזה מחייב את המבקרים לנהוג כבוד בקדושת המקום, בלבושם, בטלפונים הסלולריים שיש לסגור ובסבלנות עד סוף התפילה. צאו לדרך....

 

עכו: ביקור אצל היפה בכנסיות הלבנט

הרופא הצרפתי גבריאל ברמונד (Bremond) ממרסיי, שביקר בעכו בשנת 1666 מציין כי הכנסייה היוונית-האורתודוקסית, שנקראה בזמנו ע"ש סנט ניקולאס, היתה היפה שבכנסיות הלבנט. אין ספק שעם רזומה שכזה, הכנסייה כלל איננה מאכזבת, נהפוך הוא. די במבט אל קיר האיקונוסטאסיס, העשוי שיש מעשה אמן בהשפעה קפריסאית משנת 1871, כדי להתלהב.

 

כנסיית סנט ג'ורג' היא כנסייה יוונית-אורתודוקסית, שהיתה מקום התפילה הנוצרי הראשון שהוקם בעכו בתקופה העות'מאנית. יסודותיה עומדים על חורבות של כנסייה צלבנית שנקראה סן לורנצו, על שם פטרונם של הגנואזים שישבו ברובע זה. המנזר והכנסייה סמוכים ונושקים זה לזה ולכן המיסה תתקיים בכנסייה, ולאחר מכן הרמת כוסית וכיבוד קל במנזר.


הכנסייה בעכו. הוקמה בתקופה העות'מאנית (צילום: אמנון גופר)

 

מיקום: העיר העתיקה עכו, שכונת עבוד. חנייה מומלצת ליד המגדלור

מתי חוגגים: מיסת חג המולד תחגג כאן ב-7 בינואר, בשעה 11:30-08:30

לתיאום ביקור: האב אליאס או האב פיאלטיוס בטלפון: 050-7231470

 

תרשיחא: כנסייה עם שלושה כמרים בני משפחת אחת

בין בתי הכפר תרשיחא, המהווה חלק מהעיר מעלות תרשיחא, בולטת בכיפותיה האדומות הכנסייה האורתודוקסית. עם השנים נטמע המבנה בין בתי הכפר, והגישה אליו דורשת מיומנות טובה של נהגים ועין חדה של נווטים. ההליכה בסמטאות הכפר נוחה, נעימה ותושביו מאירי פנים ומכניסי אורחים.

 

הכנסייה נבנתה ככל הנראה על חורבותיה של כנסייה צלבנית בת 800 שנה. כבר ב-1889 היו בתרשיחא נוצרים אורתודוקסים, אולם מבנה הכנסייה הוקם רק ב-1903 ומאז ועד היום שירתו בין כתליה שלושה כמרים, כולם בני משפחת עבליני, ששניים מהם קבורים בחצר מימין לדלת הכניסה.


הכנסייה האורתודוקסית בתרשיחא. הוקמה ב-1903 (צילום: אמנון גופר)

 

בעבר נהגו לקרוא לכנסייה "הכנסייה של משפחת מעיקי". היתה זו אחת מהמשפחות הראשונות בכפר שעברו לאורתודוקסיה, ושהשפעתם ונכסיהם היו רבים כל כך עד שאפילו בית הקברות הנוצרי רשום על שמם.

 

מבנה הכנסייה מרשים ביופיו הפנימי, ולמרות חזותו הפשוטה קיר האיקונוסטאסיס מהודר מאוד וקישוטיו, שכולם בהשפעת הבנייה הנוצרית המזרחית, מרחיבים את נפשו של המתפלל. הקהילה האורתודוקסית בתרשיחא קטנה ומונה כ-300 איש. בראשה עומד אב הקהילה, כומר נעים הליכות ומאיר פנים שישמח להסביר את קורות המקום ותושביו.

 

מיסת חג המולד כבר התקיימה, ואולם הכנסייה פתוחה לקהל: 7 בינואר, בשעה 10:00

לתיאום ביקור: האב נביל ישראל עבליני בטלפון: 04-9974087

 

נצרת: כנסיית סנט גבריאל - המלאך גבריאל היה פה

מצפון לכיכר המעיין בנצרת ניצבת כנסיית סנט גבריאל. קטנה וצנועה בחיצוניותה אך מהיפות שבכנסיות הארץ בזכות ציורי הקיר, שלל האיקונות, הנברשות, קול המים המפכפכים והתחושה הנעימה השורה על המבקר בה.


כנסיית סנט גבריאל. קטנה וצנועה בחיצוניותה (צילום: יפעת מזרחי)

 

זוהי הכנסייה המקודשת ביותר לקהילה היוונית-האורתודוקסית בנצרת. הכנסייה הוקמה בראשית המאה ה-12, זמן קצר לאחר הכיבוש הצלבני, ונהרסה על ידי ביברס בעת הכיבוש הממלוכי. בשנת 1750 איפשר השליט דאהר אל-עומר ליוונים האורתודוקסים להקים את הכנסייה מחורבותיה, ואלה נתנו לה את כינויה: "כנסיית הבשורה היוונית".

 

הכנסייה נחלקת לשניים: מבנה התפילה המרכזי שהוקם במאה ה-18, והחלק הקדום שנשתמר היטב מהמאה ה-12, אליו מגיעים דרך מעבר קמרוני מדופן באריחים צלבניים. בקריפטה במה מוגבהת ומאחוריה מעיין שמימיו זורמים דרך הכנסייה, תמונה המוקדשת לבשורה ועל הקיר כתוב בערבית: "הבשורה למרים ליד המעיין".

 

הכנסייה בנוייה בסגנון האופייני לכנסיות היווניות-האורתודוקסיות בגליל. בראשה מגדל פעמונים מרובע ופנימה נחלק לאולם תווך ושתי סטראות. בצידה המזרחי קיר איקונוסטאסיס מפואר ומעוטר, מתנתו של סוחר יווני עשיר משנת 1767, המסתיר את "קודש הקודשים" המזבח. תמשיחי התקרה חודשו בעת האחרונה על ידי קבוצת אמנים מרומניה, מאחר שהעיטורים הקודמים לא עמדו בשיני הזמן.

 

  • שירת המקהלה לחג המולד ליד הכנסייה - במרכז הנוער האורתודוקסי - 5 בינואר, בשעה 19:00. הכניסה חופשית
  • תהלוכה עם הבישוף והדלקת האשוח: 6 בינואר, בשעה 17:00. יציאה מכיכר הבישוף
  • מיסת חג המולד: 7 בינואר, בשעה 08:00
  • לתיאום ביקור ופרטים: עמותת התיירות נצרת בטלפון: 04-6011072

 

  • אמנון גופר הוא מדריך טיולים המתמחה בתרבות הגלילית, מחבר הספר "סודות גליליים" בהוצאת "עם עובד"
  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    הכנסייה בעכו. יסודותיה עומדים על חורבות כנסיית סן לורנצו
    צילום: אמנון גופר
    כומר בכנסייה האורתודוקסית בעכו
    צילום: אמנון גופר
    מומלצים