שתף קטע נבחר

כל בוקר בבית-ספר - 5 דקות של עברית

ל-ynet נודע שמשנת הלימודים הבאה ייפתח יום הלימודים ביסודיים ובחטיבות בשיחה על מילה או שיבוש לשוני נפוץ מהשפה העברית - או מהערבית. שר החינוך: אוצר המילים היום דל. תלמיד י"ב: זה עצוב, רואים "האח הגדול" ולא קוראים

"לקחתי החלטה שאני לא ילך לספריה במידה ויירד גשם". גם לכם זה צורם? כנראה שליותר ויותר לתלמידים בישראל, המשפט הזה נשמע הגיוני. ל-ynet נודע שבשנת הלימודים הבאה ילמדו תלמידי ישראל עברית תקינה - חמש דקות בכל יום, כדי שיבינו שיש לומר ולכתוב: "החלטתי שאני לא אלך לספריה אם יירד גשם". 

 

שר החינוך, גדעון סער, אישר את תוכנית "מילה ברגע": מורי בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים יפתחו את יום הלימודים בשיחה עם התלמידים במשך חמש דקות על מילה או שיבוש לשוני נפוץ מהשפה העברית בבתי הספר במגזר היהודי, ומהשפה הערבית במגזר הערבי.
דוגמאות למילים משובשות

שיבושים נפוצים שאיתרו במשרד החינוך
לא תקין תקין
מאחר ו... מאחר ש...
במידה ו... אם...
אני ילך (אני) אלך
אני יביא (אני) אביא
הֶתחלתי הִתחלתי
קפיתי מקור קפאתי מקור
מַבין מֵבין
מֵכיר מַכיר
עומסים עומס (לא ניתן לריבוי)
לקחתי החלטה החלטתי

 

המילים תבחרנה על ידי מומחים לשפה העברית והדיון בהן יהיה מהיבטים שונים: תקינות ההגייה, ההקשר התחבירי שלה, דרך הטייתה, דרך כתיבתה וכדומה. כמו כן, ייקשרו המורים את המילה לניבים, צירופים ופתגמים בהם היא כלולה. בין היתר ילמדו התלמידים איך לדבר נכון דרך חידונים, עיתון בית-ספרי, ועברות שמות ומונחים לועזיים שחדרו לשפה הישראלית. 

 

התוכנית החדשה היא חלק מהחלטה להכריז על שנת הלימודים הבאה כ"שנת השפה העברית". במקביל, הדרג המקצועי במשרד החינוך מגבש בשבועות הקרובים תוכנית עבודה מפורטת בנושא, שתותאם לבתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים.

 

קונים עוד ספרים

לדברי השר סער, "שפה היא גם תרבות, ובחברה הישראלית השיח מתבסס על אוצר מילים דל, שיבושי לשון רבים, קשיים בהתבטאות בעל פה ובכתב. השליטה בשפת אם תורמת רבות להתפתחותם האישית של התלמידים, ומהווה תשתית הכרחית להגדרת זהותו של האדם, לתפקודו ולהשתייכותו לקהילה."

 

שר החינוך הוסיף כי מטרת התוכנית המתגבשת היא שיפור המיומנויות בשפה בעל פה ובכתב, טיפוח שפה תקנית, העלאת המודעות לשפה והעשרתה, שיפור תרבות הדיבור והדיון והיכרות עם המורשת הלשונית של התרבות העברית ותולדותיה.

 

עוד במסגרת "שנת העברית" יורחב היקף הקריאה בתי הספר. מתוכננת רכישה גדולה של ספרי קריאה מומלצים לבני נוער, תקציב הפרויקט ישולש לשני מיליון שקל, במקום כ-600 אלף שקלים כיום, והוא יורחב ל-140 בתי ספר נוספים - ובסך הכל ייושם ב-215 בתי ספר.

 

ומה אומרים התלמידים על התוכנית? נחי בוגוסלבסקי, תלמיד כיתה י"ב אורט הבונים, מודה ש"זה נכון, יש הרבה מאוד שגיאות כתיב. זה מצחיק או ליתר דיוק עצוב, לראות גם תלמידים בכיתה י"ב כותבים עם שגיאות כתיב. קשה להגדיר ממה נובעות השגיאות. חלק מלקות למידה, או שפשוט נתקלים בזה מכיתה א' - לא קוראים ספרים. הבעיה העיקרית היא שלא קוראים ספרים. בני הנוער היום במקום לקרוא רואים 'האח הדול' או נמצאים בצ'אט ובפייסבוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך אומרים בעברית צחה...?
צילום: ablestock
השר סער. "שיבושי לשון רבים"
צילום: ירון ברנר
מומלצים