שתף קטע נבחר

ועדת האתיקה נגד ברק: החזר כספי שדרוג הטיסה

אחרי הדו"ח החריף של מבקר המדינה על המשלחת הבזבזנית ופרשת העסקת העובדת הזרה, הוטחה על השר אהוד ברק מכה נוספת - הפעם מכיוונה של ועדת האתיקה. הוועדה קבעה כי שדרוג כרטיסי הטיסה שלו ושל רעייתו למחלקה ראשונה היתה טובת הנאה, ודרשה להעביר את שווי ההטבה למדינה

ועדת האתיקה של הכנסת קבעה היום (ב') כי "אין מקום לספק" ששדרוג כרטיס הטיסה של שר הביטחון אהוד ברק ורעייתו ממחלקת עסקים למחלקה ראשונה "מהווה טובת הנאה" והורתה לו להעביר למדינה את שווי ההטבה שקיבלו הוא ורעייתו. מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, מתח בשעתו ביקורת חריפה על המשלחת הבזבזנית של ברק לסלון האווירי בפריז. בני הזוג ברק הסתבכו באחרונה גם בפרשת העסקת עובדת זרה באופן לא חוקי.

 

תלונתו של ח"כ אורי אריאל הוגשה בעקבות טיסתו של ברק ב-10 בנובמבר 2009 מניו-יורק לישראל. לדברי אריאל, בהתאם לתחקיר שפורסם בתקשורת, קיבלו השר ברק ורעייתו נילי פריאל-ברק שדרוג לכרטיס הטיסה שלהם, ממחלקת עסקים למחלקה ראשונה, ללא כל תשלום.

אריאל טען כי הסכמתו של השר ברק לשדרוג הכרטיסים מהווה קבלת טובת הנאה אסורה ועומדת בניגוד להחלטות ועדת האתיקה של חברי הכנסת. לדבריו, "אין חולק על כך ששדרוג מושב הטיסה, בוודאי בטיסה טרנסאטלנטית, הוא בגדר שדרוג משמעותי".

  

שר הביטחון טען בתגובה כי הנסיעה המדוברת "היתה נסיעה ממלכתית בתחום מדיני בעל חשיבות רבה, והכללים בנוגע לנסיעת שר לחו"ל, המעוגנים בתקנון הממשלה, אינם עוסקים בעניין". הוא הסביר מעבר של שר הביטחון, במהלך טיסה בתפקיד, ממחלקת עסקים למחלקה ראשונה, נעוץ בהסדר הקיים מימים ימימה בחברת אל על ביחס לראשי ממשלה לשעבר, ואין בכך משום קבלת טובת הנאה או ניגוד עניינים אסור".

  

ברק אף הדגיש בתגובתו, כי "מדובר בהטבה או במחווה סמלית בלבד, הניתנת מטעמי נימוס על-ידי חברת אל על לשר הביטחון אשר אף כיהן בעבר כראש ממשלה, ויש לראותה ככזו".

 

גם בחברת אל אל הסבירו לאחר פרסום הפרשה כי מדובר בנוהג של שנים. "מאז ומעולם יש באל על נוהג המקנה לבכירים לשעבר שדרוג אוטומטי מעבר למחלקה שבה נרכש הכרטיס", מסר דובר החברה רני רהב. "אם לשר נרכש כרטיס במחלקת העסקים - הוא שודרג אוטומטית למחלקה ראשונה. אף נוסע משלם לא נפגע בשל השדרוג האוטומטי של השר ושל אשתו".

 

"שדרוג הכרטיס - מתנה בעלת ערך כספי רב"

ועדת האתיקה קבעה כי הדין אינו מתיר לחברי הכנסת לקבל טובת הנאה בקשר למילוי תפקידם. בהחלטתה נכתב כי "ההגדרה של המונח 'טובת הנאה' בהחלטה בעניין המתנות, אינה מותירה מקום לספק, כי שדרוג כרטיס טיסה למחלקה גבוהה יותר, כמו ממחלקת עסקים למחלקה הראשונה, נכנס לגדריה ומהווה טובת הנאה".

 

ועדת האתיקה דוחה את הטענה, לפיה השדרוג נעשה בקשר להיותו של שר הבטחון חבר הכנסת ברק ראש ממשלה לשעבר ולא בקשר למילוי תפקידו כיום או בשל היותו חבר הכנסת. לדעת הוועדה, "כל עוד קיים חשש, שמתן טובת הנאה עלול להיתפס בעיני הציבור כקשור למילוי תפקידם כחברי הכנסת, יש לאסור זאת, שאם לא כן עלול אמון הציבור בכנסת ובחבריה להיפגע.

 

לוועדה אין ספק כי בכך שהסכים לקבל את השדרוג פגע הנקבל במעמד הכנסת ובמעמד חבריה, וחיזק את התחושה הקיימת למרבה הצער בקרב חלקים ניכרים בציבור כי חברי הכנסת הם נהנתנים שאינם מהססים לקבל הטבות הנובעות מתפקידם. בכך חטא הנקבל כנגד חובתו לעשות לטיפוח אמון הציבור בכנסת וחובתו לשמש דוגמא אישית ומופת להתנהגות נאותה".

 

הוועדה אף דחתה את הטענה בדבר "הסדר הקיים מימים ימימה בחברת אל על ביחס לראשי ממשלה לשעבר", בהיותו בלתי רלוונטי. "להסדר כזה או אחר הנוהג בחברה עסקית אין קשר לכללים המחייבים את חברי הכנסת", נקבע בהחלטת הוועדה. שדרוג כרטיס טיסה אינו בגדר מתנה "סמלית", אלא "מתנה בעלת ערך כספי רב, גבוה בהרבה ממתנות אחרות, שלגביהן קבעה הוועדה איסור לקבלן, אף אם הנותן מתכוון לעשות כן כמחווה או מטעמי נימוס".

  

העבודה: "החלטה תמוהה שגובלת בצביעות"

הוועדה קבעה כאמור שברק יעביר לקופת המדינה את שווי ההטבה שקיבלו הוא ורעייתו. עם זאת ציינה כי "בהתחשב בטענתו של חבר הכנסת ברק כי פעל בתום לב, וכי סבר שהדבר מותר בשל תפקידו בעבר, החליטה הוועדה שלא להטיל עליו אמצעי כלשהו, ולהסתפק בהעברת שווי המתנה למדינה ובהבהרה המפורטת בהחלטה זו".

 

ח"כ אורי אריאל שהגיש את הקובלנה לוועדה אמר בתגובה להחלטה כי "עצוב לגלות שלמרות הצטברות המקרים - ברק ממשיך לכהן כשר במדינת ישראל". לדבריו, "זו לא הפעם הראשונה, וכנראה שגם לא האחרונה, שאהוד ברק מתגלה כאיש

אוהב מנעמים. וכך, בזמן שהוא לוקח לעצמו עוד ועוד, הוא ממשיך להתעמר באנשים אידיאליסטים ושומרי חוק שרק רוצים לבנות את ביתם ביהודה ושומרון". מחברת אל על נמסר בתגובה כי הם "לומדים את ההחלטה".

 

במפלגת העבודה אמרו כי החלטת ועדת האתיקה תמוהה וגובלת בצביעות. "זה שנים שראשי ממשלות לשעבר וממלאי תפקידים בכירים, ובהם שמיר, רבין, פרס, שרון, נתניהו, ברק ואולמרט, שודרגו מעת לעת בטיסות 'אל-על', ואם הוחלט לשנות את הנוהל - אל ייעשה הדבר על גבו של איש, מתוך מטרה לנגחו פוליטית ולפגוע בתדמיתו, אלא במבט צופה פני עתיד".

 

בהודעת המפלגה נמסר עוד כי "זכור לכל כי שרים וח"כים אף טסו בעבר במטוסים פרטיים לאירועים כאלו ואחרים, ועל אף החלטת מבקר המדינה - לא קיימו אותה עד היום. לצערנו, ספורט ה'חבטות' ביו"ר מפלגת העבודה הפך להיות פופולרי בקרב ח"כים מתוסכלים ויריבים פוליטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החיים הטובים של בני הזוג ברק ופריאל
צילום: יריב כץ
הגיש הקובלנה. ח"כ אורי אריאל
צילום: דודי ועקנין
מומלצים