שתף קטע נבחר

זירת הקניות

כביש הערבה - בקרוב בגרסה הירוקה

הם נחשבים לסמל הערבה ולמרכיב קריטי במערכת האקולוגית בה - אך בשנים האחרונות עשרות עצי שיטה התייבשו ונעלמו מהאזור בשל עבודות הפיתוח המואצות. בקרוב, בזכות פרויקט שיקום של קק"ל, הם יעשו קאמבק: לאורך כביש הערבה, בשולי החלקות החקלאיות ובכל מקום שבו צמחו בעבר

הנוף המדברי הצהוב שעוטף את כביש הערבה מכל צדדיו עשוי לשנות גוון בשנים הקרובות: במסגרת פרויקט ייחודי מתכננת הקרן הקיימת לישראל לנטוע לאורך הכביש שדרות של עצי שיטה, כדי להציל את אוכלוסיית העצים באזור. 

הפרויקט יושק היום (ד') תחת הכותרת "אמץ שיטה" בטקס בהשתתפות המועצה האזורית, מתנ"ס ערבה, בי"ס שדה חצבה ותחנת המחקר החקלאי "יאיר". 

 

למה צריך לטעת עצי שיטה במדבר? הסיבה עגומה למדי. בשנים האחרונות החלו עצי השיטים באזור להתייבש ולמות במספרים גדולים. העצים הללו, שנחשבים לסמל של הנוף המקומי ולעמודי התווך של המערכת האקולוגית האזורית, סובלים מאוד מעבודות הפיתוח והתשתיות המואצות שמתבצעת באזור בשנים האחרונים. הם גם מתייבשים כתוצאה ממיעוט המשקעים והירידה במפלס מי התהום.

 

"עצי השיטה הם העץ היחידי בערבה והחשיבות שלו למערכת האקולוגית ולבתי הגידול בה היא גדולה מאוד", הסביר ל-ynet איציק משה, סגן מנהל מרחב דרום בקק"ל. לדבריו, בעיית תמותת העצים מדאיגה את המומחים מזה כמה שנים, ולהערכת עשרות, וכנראה אף מאות עצים כבר נעלמו מהנוף המדברי. 


שילמו את מחיר הפיתוח: עץ שיטה מיובש בערבה (צילום: קק"ל)

 

"העצים מתייבשים ומתים בשל שינוי מהלך הזרימה של אפיקי המים באזור. עבודות הפיתוח והתשתית שמבצעים פה - כשבונים בית, מקימים חממה, או סוללים כביש - משנות את משטרי הזרימה וחלק מהעצים פשוט לא מקבלים יותר מים".

 

משה ציין כי בחלק מהמקומות, בעיקר בשל השנים השחונות האחרונות שפקדו את ישראל, מתבצעת גם שאיבת יתר של מי התהום. "במקומות האלה, שורשי העצים אינם ארוכים מספיק על מנת להגיע למפלס המים הנמוך".  

 

בקק"ל מציינים כי השיטים מהווים מארג מזון שממנו מתקיימים בעלי חיים רבים - כולל חרקים נדירים, עופות ואף אוכלי עשב גדולים כדוגמת הצבי, הראם והפרא שניזונים מהעלווה. בנוסף להיותם אבן יסוד חיונית במערכת הסביבתית באזור, נחשבים עצי השיטה גם לנותני צל ייחודיים בנוף המדברי הצחיח. 

 

בפרויקט הייחודי, אותו השיקה קק"ל בשיתוף המועצה האזורית ערבה תיכונה ותלמידים מהאזור, יושקעו מאות אלפי שקלים ובסופו כך מקווים, ישובו עצי השיטה לנוף המדברי.

 

איך זה יעבוד בפועל? "בתחילת האביב, נערך סקר למיפוי וזיהוי העצים המתאימים לריבוי. בהמשך, יחידת הזרעים בקק"ל החלה באיסוף, מיון ומיפוי הזרעים המתאימים מעצים מרשימים ואיכותיים. בשלב השלישי הועברו הזרעים להנבטה ושתילה", הסבירו בקק"ל.

 

הילה אלבז, המרכזת את הפרויקט במועצה אזורית ערבה תיכונה, הסבירה: "בשל השונות הגנטית של הזרעים שנאספו, יינטעו עצים מהמקום שבו נלקחו זרעים". בפרויקט יקחו חלק תלמידי האזור, שתוכנית הלימודים שלהם כולל מחקר אודות השיטים. גם חקלאי הערבה ישתתפו ביוזמה, והסכימו לטעת את השיטים בשולי חלקותיהם ולספק להם מים.

 

האינדקס הירוק

אנרגיה
סולרית

מזון
אורגני

ירוק
לבית

ירוק
למשרד

אנרגיה סולרית

יו"ר קק"ל, אפי שטנצלר, ברך על היוזמה. "מאחר שלמערכת האקולוגית העדינה בערבה אין תחליף, ומתוך האהבה למדבר, לבעלי החיים ולצמחים בו, החלטנו בקק"ל יחד עם תושבי המועצה האזורית ערבה תיכונה על הפרויקט החשוב. אני שמח כי כולם נרתמו לפרויקט וכולי תקווה שהשיטים יחזרו לקשט את נוף הערבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לצד עצי השיטה המיובשים, יש גם מתחדשים
באדיבות קרן קיימת לישראל
נותני הצל באזור. עצי שיטה
באדיבות קרן קיימת לישראל
מומלצים