שתף קטע נבחר

צילום: AFP

חולץ צעיר ששרד בהריסות חנות ירקות בהאיטי

האו"ם אמנם הודיע על הפסקת מאמצי החילוץ בהאיטי, אבל הצוותים הבינלאומיים ממשיכים לפעול וגם מצליחים. צעיר בן 23 אותר במצב טוב בהריסות של חנות ירקות. חברי המשלחת הישראלית מעבירים את הפצועים לידי הצוותים האמריקנים

11 יום אחרי רעש האדמה העז בהאיטי אותר אמש (שבת) ניצול בן 23 מבין ההריסות של חנות ירקות בפורט או-פרינס. כריסטופר רנו מצוות החילוץ הצרפתי מסר שהמחלצים העבירו לניצול מים דרך חור שפערו בהריסות. רופאים בדקו את האיש עוד לפני שהוצא, וקבעו שמצבו טוב.

 

"החיים לא נעצרו לאחר ההודעה על הפסקת פעילות החילוץ", אמר רנו בהתייחס להודעה הרשמית מטעם האו"ם. "יש עדיין תקווה, אבל יידרש קצת מזל ועזרה מאלוהים, כי יש כאן כל-כך הרבה מבנים הרוסים".

 

דוברת האו"ם בהאיטי, אליזבת' ביירס, הבהירה כי "במקרה שבו יש אפילו את הסיכוי הקטן ביותר למצוא אדם בעודו בחיים, נדע לפעול בהתאם". יחד עם זאת, היא הוסיפה כי "למעט נסים מעטים, התקווה שכך יהיה, למרבה הצער, הולכת ומתפוגגת".


מתפללים לנס. מיסה המונית של תושבים בהאיטי (צילום: AFP) 

 

הודעת האו"ם על הפסקת מאמצי החילוץ נמסרה בתום התייעצות בין בכירי הארגון לבין ממשלת האיטי. "האו"ם ישאיר בינתיים את גוף התאום בשטח ושני צוותי חילוץ בינלאומיים שיפעלו במקרה שבו יתקבל מידע אמין אודות ניצולים חיים תחת ההריסות", הסביר אל"מ גילי שנהר, קצין הקישור לאו"ם מטעם פיקוד העורף בהאיטי.

 

רבים מבין תושבי האיטי ממשיכים להיאבק על הסיכוי לחלץ את קרוביהם בחיים מבין ההריסות. ניקול אברהם, בת 33, אמרה לכתבים כי עדיין לא מאוחר לחלץ את ילדיה, בני 4,6 ו-15. "אולי יש סיכוי שהם עדיין חיים", אמרה בדמעות וסיפרה כי אף שמעה אותם זועקים.

 

חברי המשלחת הישראלית עסוקים בשעות האחרונות בסידורים אחרונים להעברת הפצועים מבית חולים השדה שהוקם בהריסות פורט או-פרינס לידי הצוותים הרפואיים האמריקניים, שצפויים להישאר בינתיים בזירת האסון. בסוף השבוע האחרון הועברו 16 פצועים וחולים לבית החולים שהקים חיל הים האמריקני באחת מספינותיו. שני פגים שנולדו לאחר האסון הועברו לטיפול בבית החולים האיטלקי לילדים.


נלחמים לשרוד. תושבים בהאיטי נאבקים על המים (צילום: AFP)

 

הספינה האמריקנית "Us Comfort" כוללת כ-1,000 מיטות אשפוז, 60 עמדות טיפול נמרץ, מעבדה מתקדמת, מערך אולטרה-סאונד, סי.טי. ורנטגן, ומערך טיפול בכוויות וביצוע דיאליזה. על פי התוכנית, תעגון הספינה לחופה של האיטי במשך חמישה חודשים.

 

"המאמץ הגדול שלנו כעת הוא לתאם העברה מתאימה לכל חולה וחולה", אמר מפקד בית החולים הישראלי, אל"מ ד"ר איציק קרייס, בשיחה עם ynet. "חשוב לנו שהמטופלים שלנו יקבלו את הסיוע הרפואי הטוב ביותר אחרי שנעזוב. אנחנו מאתרים מתקני רפואה שמתאימים לקליטת חולים ומתאמים את העברתם. סיירנו בכל המתקנים הקיימים, בין היתר בבית החולים האיטלקי לילדים - שלגביו, ווידאנו את היכולת לקלוט ולטפל בפגים שיילדנו. הספינה האמריקנית תוכל להמשיך להעניק לפצועים טיפול מצויין", אמר.

 

למרות תנאי השדה הקשים, הקפידו חברי המשלחת הישראלית לתעד את ההליכים הרפואיים שהעניקו לניצולים באופן מדויק, כדי להבטיח שהמשך הטיפול בהם, ייעשה באופן הטוב ביותר. "האמריקנים קיבלו מאיתנו מכתב שחרור מודפס באנגלית לכל חולה וחולה. העברנו להם גם דיסק מחשב ובו תצלומי הרנטגן והפציעות לפני ואחרי הטיפול. העובדה שבית החולים האמריקני מסוגל לתת טיפול מתקדם ביותר לפצועים, הייתה שיקול משמעותי בהערכת המצב לגבי מועד חזרת המשלחת לישראל", אמר קרייס.

 

אולם המאמצים הקדחתניים של חברי המשלחת לאתר מסגרות טיפול מתאימות לניצולים, אינם נחלת הפצועים בלבד. שלשום איבחן אחד מחברי המשלחת, סא"ל ד"ר עמית אסא, את מחלת הלוקימיה בגופו של ילד בן ארבע. בתום מאמץ של כמה רופאים הועבר הילד לבית חולים בארצות הברית, שם יעבור טיפולי כימותרפיה במלחמה על חייו.

  

כבר בימים הקרובים צפויים חברי הצוותים הבינלאומיים להתפנות ממאמצי החילוץ לטובת פינוי הריסות המבנים, באמצעות כלים כבדים - ובהם דחפורים וטרקטורים מאסיביים. "מוקמות ערי אוהלים רבות ברחבי האיטי, שיצויידו במקלחות ובתאי שירותים. נוסף להם, יוקמו מוסדות חינוך ורפואה בקהילה", אמר שנהר. עמותות סיוע רבות, ובהן גם ארגון "לתת" הישראלי, מסייעים בחלוקת אוהלים, ציוד ומזון לתושבי האיטי. כוחות צה"ל באי סייעו לתושבי ערי האוהלים להקים מיכלי מים גדולים לרווחתם.

 

התרגשות עד לרגע האחרון

הידיעה בקרב חברי המשלחת על התקרבות מועד החזרה ארצה לא פגעה במוטיבציה הגבוהה להמשיך במירוץ נגד השעון לחלץ ניצולים נוספים מרעש האדמה, שמספרם הולך ויורד ככל שעוברים הימים. עמנואל ביטו, צעיר בן 22, שהה במרתף ביתו כאשר אדמת האיטי החלה לרעוד. המבנה קרס מעליו, והוא איבד את הכרתו. במשך 10 ימים שכב כמעט מבלי לנוע תחת ההריסות, וחשב באמת ובתמים כי הוא מת - עד שלפתע הבחין בקולה של אמו, וחולץ על-ידי חברי משלחת צה"ל.

  

"שמעתי בחוץ את הקול של אמא צועקת 'בן שלי, בן שלי, איפה אתה? אל תמות, תן לי כוח'", שחזר עמנואל בדמעות לאחר שחולץ. "ניסיתי לקרוא לה חזרה. צעקתי לה: 'אמא, אמא' - אבל היא לא שמעה אותי.

 הייתי משוכנע שהפכתי לרוח רפאים, כי רק אני יכול לשמוע אותה ולא להיפך", סיפר עמנואל. לדבריו, למרות העובדה שבמשך ימים ארוכים כמעט שלא הצליח לזוז, המשיך קולה של אמו להדהד בראשו - מה שנתן לו כוח להמשיך ולהתמודד עם המצב - במיוחד כאשר שמע את צוותי ההצלה מחלצים גופות מבין שברי המבנה ומנסים לאתר גם את גופתו שלו - כדי להעבירה לשריפה.

 

חור קטן שהצליחו המחלצים לפעול בחלל בו שהה, אפשר לו לראשונה להבין היכן הוא נמצא ולזעוק לעזרה - שאחרי זמן כה רב, זכתה למענה. זמן קצר לאחר שחולץ, הועבר עמנואל במהירות לבית חולים השדה, תוך שהפרמדיקית מעיין לנצמן והרופא ד"ר גיא לין, מעניקים לו טיפול ראשוני.

 

כשהגיע למקום ופגש באמו, מריולן, התקשה לעצור את שטף הדמעות. "אל תבכה בני, אל תבכה", אמרה האם, והוא השיב לה: "הקול שלך העיר אותי והיה הדבר שהחזיק אותי בחיים".


פורסם לראשונה 23/01/2010 23:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצולי הרעש
צילום: רויטרס
הקרב על האוכל
צילום: רויטרס
מומלצים