שתף קטע נבחר

אמנון ז'קונט: "חוק הספרים פופוליסטי"

שוק הספרים כמרקחה: היום יגישו בנפרד שרת התרבות לבנת וחבר הכנסת שאמה הצעות חוק שמטרתן לתמוך בסופרים. רבים מהסופרים תומכים בהצעה, אך לא כולם. ח"כ זבולון אורלב: "צריך להחזיר את שיווי המשקל לענף שאיבד את שיווי המשקל"

שרת התרבות לימור לבנת, יחד עם חברי הכנסת ניצן הורוביץ וזבולון אורלב, הציגו היום (ג') את חוק הספרים החדש במסיבת עיתונאים. היוזמה שהחל ח"כ ניצן הורוביץ לפני כשמונה חודשים קורמת עור וגידים. החוק יכיל מנגנון בו תקבולי הסופרים ותגמוליהם לא ייפגעו כתוצאה ממדיניות המבצעים של הרשתות. אם סטימצקי או צומת ספרים יחליטו על מבצע מסוים שיוריד את המחיר של הספר - הן יישאו ברוב עלויות המבצע.


ח"כ הורוביץ. יוזמה שהחלה לפני חודשים (צילום: גיל יוחנן)

 

"אנחנו רוצים קודם כל להגן על הספרות והתרבות העברית. יש מציאות בה סופרים מקבלים שקל אחד על כל עותק מספרם שנמכר. זה לא מאפשר להם להשקיע ולכתוב", אמרה לבנת. "החוק לא יפריע לענף הספרים ולצרכנים להמשיך וליהנות מהנחות. אין לנו דבר נגד הרשתות, זה בכלל לא עניין כלכלי".

 

לבנת הוסיפה כי במציאות של היום יש מספר הוצאות ספרים שעומדות בפני סגירה עקב מציאות של חוסר איזונים. "ספרים זה לא רק למכור את קובן או ג'ון גרישם, אלא זה לשמר את נכסי צאן הברזל שלנו", סיכמה.

 

ח"כ אורלב הוסיף: "נוצרה מציאות בה ככל שהפצת הספר גדלה - כך חלקו של הסופר הצטמצם. המטרה שלנו

היא גם למנוע תרגילים של חנויות ספרים, מיקומי ספרים ואת עניין התמריצים שמקבלים המוכרים עבור ספר שהם ממליצים עליו. זו המלצה מסחרית ולא מקצועית וצריך גילוי נאות לזה. לדעתי, מדובר בפריצת דרך, לא במהפכה, אבל כזו שמחזירה את שיווי המשקל לענף שאיבד את שיווי המשקל".

 

ח"כ הורוביץ, שכאמור החל את היוזמה, אמר: "יש כאן נושא שהוא מעבר לעניינים פוליטיים ומפלגתיים. לספרות העברית יש שוק שהוא רק מדינת ישראל, ואם לא נגן עליה כאן, היא לא תהיה קיימת. המטרה היא שכל הענף ייצא נשכר, ולתגמל גם גורמים אחרים מלבד הסופר שמעורבים בתהליך יציאת ספר, כמו מתרגמים, עורכים ומגיהים".

 

במקביל, ח"כ כרמל שאמה הגיש היום הצעת חוק מקבילה, הכוללת גם הצעה להגביל את הבעלות הצולבת. הסעיף הנ"ל לא נכנס במהדורה הנוכחית של הצעת החוק. המהדורה כוללת הן את ההצעה המקורית של הורוביץ והן הצעה מאוחרת יותר. "אני עדיין נגד המציאות הזו, ואני נמשיך לטפל בזה", אמר הורביץ.

 

להערכת הורביץ, אורלב ולבנת התהליך החקיקתי ייקח לפחות חצי שנה. החוק יעבור את כל התהליכים. "אפשר לומר שאם זה ייקח חצי שנה זה יהיה השיג", אמר אורלב. לבנת מצדה הוסיפה כי ייתכנו "זרמים תת קרקעיים" מסוימים שינסו לעכב את התהליך, אך הם לא צפויים לחבל במאמצים.

 

ומה אומרים הסופרים?

רבים הסופרים תומכים בהצעת החוק, אבל לא כולם. אמנון ז'קונט מתנגד לחוק בתוקף: "זה חוק פופוליסטי. אני מתנגד לכל ויסות של השוק במקומות שלא צריך. אולי בחשמל ומים צריך לווסת, אבל לא בספרים. רוב הכותבים עושים זאת מתוך צורך ולא מתוך עניין כלכלי, ועדיף לדעתי למכור הרבה ספרים במחיר נמוך מאשר מעט ספרים במחיר גבוה.

 

"אני יכול להבין שבמציאות הנוכחית סוגות מסוימות יוצאות מקופחות, אבל זה לא הפתרון. הפתרון לעניין הזה הוא בקרנות, לא לקבוע מחירי רצפה, ואם עושים זאת לספרים, למה לא לדיסקים ולסרטים? הפוליטיקאים פה מחפשים מטבע היכן שמאיר הפנס. זה מאוד פופולרי לצאת נגד מחירי הספרים, כי סופרים הם אנשים כותבים וסביר להניח שהם יהיו אסירי תודה באופן פומבי".

 

הסופר אלון חילו, לעומת זאת, מצדד בהצעה: "ברור שאני בעד. זה צעד מאוד נכון, ואין ממש מה להגיד נגדו. הסופר צריך לקבל תמורה לעבודה שלו. את הספר שלי 'אחוזת דג'אני' מוכרים היום בצומת ספרים בארבעים שקלים, ואילו בצרפת הוא נמכר ב-24 אירו".

 

נאוה סמל: "האמת היא שאני עדיין בטראומה משבוע הספר האחרון. אנשים ניגשו אלי ושאלו 'את לא בעשר שקל?'. הרגשתי כאילו הספר שלי, שנמכר אז ב-64 שקלים, הוא כמו איזה יהלום נדיר בבורסה. במקום לבכות, צחקתי צחוק אירוני.

הרגשתי כאילו אני דמות במחזה של חנוך לוין. לא קראתי את הצעת החוק, אבל אני בעד כל דיון ציבורי במעמדו של הסופר, למרות שאני חושבת שספרות יפה היא ייעוד ולא פרנסה".

 

שמעון אדף: "אני בעד כל חוק שנותן לסופרים לקבל תמורה עבור העבודה שלהם. כל מה שמקדם סופרים - מבורך. היום אם מישהו צעיר שואל אותי על כתיבה, אני ישר אומר לו לוותר על החלום לחיות מזה. שיעשה זאת בשביל הדבר עצמו".

 

מהוצאת זמורה ביתן נמסר: "עוד לא קראנו את הצעת החוק של לבנת או שאמה, אבל אנחנו מברכים על כל מהלך שיסייע לשמור על זכויות הסופרים והספרות". ברשת סטימצקי סירבו להגיב על הצעת החוק של הורוביץ ולבנת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים