שתף קטע נבחר

לונדון: מדינות העולם מביעות תמיכה בתימן

בכינוס בו משתתפות שמונה מעצמות, מדינות המזרח התיכון וראשי המוסדות הכלכליים המובילים הבטיחו המשתתפים לסייע לתימן במלחמתה באל-קאעידה ודרשו ממנה להיאבק גם בשחיתות. סעודיה טוענת: הכנענו את המורדים התימנים

"ממשלת תימן מכירה בצורך הדחוף ברפורמות כלכליות וביטחוניות על-מנת להילחם בפעילות ארגון אל-קאעידה במדינה, המאיימת על יציבות האזור כולו" - כך צפויה תימן להודיע בטיוטת מסמך בתום הכינוס הבינלאומי בנושא תימן המתקיים היום (ד') בלונדון. בהודעה, יכריזו מעצמות המערב על תמיכתן בממשלה התימנית, שהסכימה לדון עם קרן המטבע העולמית בדרכים להתגבר על העוני הגובר, שמאפשר את ההקצנה של ארגונים איסלאמיים במדינה.

 

ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, הודיע על כינוס השיחות בלונדון לאחר שהתגלה כי ארגון אל-קאעידה בתימן עומד מאחורי הניסיון לפוצץ מטוס נוסעים מאמסטרדם לדטרויט בחג המולד.

"האתגרים בתימן גדלים, ואם לא נתייחס אליהם, האיום על יציבות המדינה והאזור יגבר", נכתב במסמך שעליו עובדים המשתתפים. אחד הנושאים החשובים עליהם מתעקשת תימן הוא השמירה על ריבונותה, והתחייבותן של מדינות זרות שלא להתערב בענייניה הפנימיים.

 

מלבד אל-קאעידה, פועלים בתימן מורדים שיעים בצפון וקבוצות בדלניות הדורשות מדינה עצמאית בדרום. החשש במערב הוא שממשלת תימן לא תצליח להתמודד עם כל אלו, כמו גם עם המחסור הנמשך במים ובנפט, וחולשתם של מוסדות המדינה. בניסיון לגייס מימון ותמיכה מארה"ב, מנסה הנשיא עלי עבדאללה סאלח, לקשור את כל אויביו הפנימיים לארגון אל-קאעידה העולמי, ומזהיר כי הידלדלות המשאבים והעוני דוחקים את האזרחים לארגוני הטרור.

 

במקום כסף - תמיכה ארוכת טווח 

לפחות בחזית אחת, נרשמה היום התפתחות חיובית, כאשר סעודיה הכריזה ניצחון על המורדים השיעים הפועלים בתחומה, לאחר שאלו הגישו הצעה לסכם הפסקת אש. ממשלת תימן נלחמת במורדים השיעים מאז 2004, וסעודיה נכנסה לתמונה רק בחודש נובמבר האחרון, כאשר המורדים החמושים השתלטו על שטח שנמצא בתחומה. הגנרל הסעודי האחראי על האזור אמר כי "מאז אמש, כשהוכרז על הפסקת האש, הם לא ירו ואנחנו לא ירינו. הקרב הסתיים".

 

כ-42 אחוזים מאוכלוסיית תימן, המונה 23 מיליון בני אדם, מרוויחים פחות משני דולרים ליום לפי נתוני הבנק העולמי. האוכלוסיה צפויה להכפיל את עצמה ב-20 השנים הקרובות,

אך האבטלה גוברת, ומים הפכו למצרך נדיר. בשיחות בלונדון, שבהן משתתפות שמונה המדינות המתועשות, שכנותיה של תימן וכן מצרים, ירדן וטורקיה, הכוונה היא להביע תמיכה בתימן ובאותה העת לדחוף לפיתוח כלכלי ורפורמות אמיתיות.

 

נציגי המערב, כמו גם בכירי הבנק העולמי, קרן המטבע והאיחוד האירופי, מבקשים מתימן להתחייב למלחמה בשחיתות. בכינוס תורמים שהתקיים בלונדון ב-2006 נאספו חמישה מיליארד דולר למדינה הענייה, אולם רק חלק קטן מהכסף הועבר לה, בעיקר בשל החשש שהוא לא יגיע ליעדו. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, הבהירה שלא תבקש מהמדינות התחייבויות כספיות, אלא תמיכה ארוכת טווח ומעורבות בנעשה בתימן.    

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון. תתחייבו לטווח הארוך
צילום: AFP
מפגינים נגד ממשלת תימן בלונדון
צילום: AFP
חיילים סעודים. המורדים עזבו
צילום: רויטרס
מומלצים