דיווח: נשיא ניגריה ישוב למדינה "בקרוב"
הנשיא אומרו ירדואה לא נראה בציבור כבר חודשיים בשל אשפוז בסעודיה. סגנו הבטיח לשגרירים חדשים שהגיעו למדינה כי הוא צפוי לשוב "בקרוב", אולם לא ציין מועד מדוייק לחזרתו
לאחר משבר פוליטי עמוק ועימותים שגבו את חייהם של מאות - האם נשיא ניגריה ישוב למדינה ו"יציל" את המצב? סגן נשיא ניגריה, המכהן כנשיא בפועל, אמר אמש (יום ה') כי חל שיפור במצבו של הנשיא אומרו ירדואה, הנעדר מארצו בחודשיים האחרונים, וכי הוא צפוי לשוב לניגריה "בקרוב".
סגן הנשיא, גודלאק ג'ונתן, אמר את הדברים בטקס קבלת כתבי ההתחייבות של כמה שגרירים חדשים שהגיעו למדינה. "הוא הודה לשגרירים על התעניינותם במצבו הבריאותי של הנשיא, ירדואה, והבטיח להם כי הנשיא ישוב בקרוב למדינה", נמסר בהודעה שפרסם משרדו של ג'ונתן. עם זאת, בהודעה לא צויין מועד שובו המדוייק של הנשיא.
ניגריה נקלעה לאחד המשברים הפוליטיים החמורים בתולדותיה מאז שנשיאהּ עזב לטובת טיפולים רפואיים בסעודיה ב-23 בנובמבר, בעקבות מקרה חריף של דלקת קרום הלב. מאז הוא לא נראה בציבור.
במהלך היעדרותו המסתורית גברו ההערכות כי הממשלה מסתירה את העובדה שהנשיא אומרו ירדואה למעשה מת, או סובל מנזק מוחי חמור. אולם בממשלה התעקשו בכל העת כי הוא מחלים במרפאה פרטית בממלכה הערבית.
לפני כשבועיים התראיין הנשיא לראשונה מאז אושפז והביע תקווה כי ישוב לפעילות מלאה בקרוב. בראיון לרשת השידור הבריטית BBC - שהתקיים באמצעות הטלפון - אמר ירדואה כי הוא עדיין מחלים. "לפי שעה אני עדיין מקבל טיפולים שונים, ואני מחלים. אני מקווה שבקרוב תחול התקדמות ממשית שתאפשר לי לשוב הביתה", אמר ירדואה בראיון. "אני רוצה בשלב זה להודות לכל הניגרים שהתפללו למעני ולמען בריאותי".
אולם בשבועות האחרונים עסוקים אזרחי ניגריה בעניין אחר: למעלה מ-450 בני אדם נהרגו בעימותים אלימים בין נוצרים ומוסלמים שפרצו בעיר ג'וס לאחר שצעירים מוסלמים הציתו כנסייה במקום. עדי ראייה סיפרו כי המתפרעים, שנשאו סכינים, רובים ואבנים, תקפו עוברי אורח ואף שוטרים שהועזקו למקום. כוחות גדולים של צבא ומשטרה שהוזעקו לאזור הטילו עוצר בניסיון לדכא את העימותים.
ג'וס, בירת מדינת המחוז פלטו, סובלת מהיסטוריה ארוכה של אלימות על רקע דתי.
במהומות שפרצו בספטמבר 2001 נהרגו יותר מ-1,000 בני אדם. עימותים בין הנוצרים למוסלמים פרצו שוב ב-2004 וגרמו להריגתם של כ-700 תושבים. בתקרית האחרונה שנרשמה בעיר ב-2008 נהרגו כ-300 איש.
בניגריה בת 140 מיליון התושבים יש מספר שווה יחסית של נוצרים ומוסלמים ויותר מ-200 קבוצות אתניות החיות זו לצד זו. המדינה האפריקנית ידעה מלחמת אזרחים בין 1967-70, שבה נהרגו כמיליון בני אדם.