שתף קטע נבחר

האולימפיאדה הלבנה: מהיר יותר ויותר

החלקה מהירה על הקרח היא ספורט ותיק מאז 1924. ההולנדים שולטים במרחקים הארוכים, המזרח אסייתים במרחקים הקצרים, אבל אסור לשלול גם את האמריקנים והאוסטרלים

החלקה מהירה על הקרח הוא אחד מענפי ספורט החורף הוותיקים. כמו בכל ספורט לקביעת האיש המהיר יש בו דרמות, שיאי עולם, גיבורים על-זמניים וסינדרלות. הכתבה הבאה תציג את ספורט החורף שמשגע את הולנד ומזרח אסיה ושהעיסוק בו, תתפלאו, מתקיים גם בישראל החמה.

 

 

מאז ומתמיד מתחרה הגזע האנושי בלהיות הכי מהיר. יש שעושים זאת בריצה ובשחיה, ואחרים מסתייעים בסירות ומכוניות כדי לפתור את השאלה הנצחית. לתושבי הולנד חובבי החתירה והשייט היתה בעיה: התעלות ההולנדיות קפאו בחודשי החורף ולא ניתן היה להתקדם בתעלות ממקום למקום באזורים כפריים. על כן עלה רעיון: לקחת נעלי החלקה פשוטות ולנצל את התעלות הקפואות על מנת להתקדם למרחקים גדולים תוך ניצול התנופה שנותן הקרח על מנת לצבור מהירויות שאופייניות לרכיבה על אופניים.

 

בשלב הבא, כאשר התפתחו אמצעי תחבורה יבשתיים יעילים יותר, החליטו לנצל את הטכניקה שנלמדה על מנת להתחרות אחד עם השני על התואר "המחליק הכי מהיר". מכאן הדרך למיסוד התחרויות היתה קצרה. מרתון Elfstedentocht שמתקיים בהולנד, וכולל מירוץ המוני למרחק של 200 ק"מ, מהווה זכר מהימים הראשונים של הענף ועדיין נחשב לתחרות יוקרתית שמתקיימת בהשתתפות מחליקים בכירים בעולם.


 

אגם קפוא בהולנד. מומחים בהחלקה מהירה (AFP)

 

אליפויות העולם בהחלקה מהירה החלו להתקיים בסוף המאה ה- 19, והענף עשה את הבכורה האולימפית ב-1924 (אולימפיאדת החורף הראשונה). תחילה התחרו המחליקים על קרח טבעי, דבר שגרם לתלות גדולה במזג האוויר. המעבר להחלקה בקרח מלאכותי בשנות ה-60, ולהחלקה באולמות בשנות ה-80, תרמו לביטול התלות במזג האוויר ולשיפור מתמיד בשיאי העולם.

 

כיום ניתן לחלק את ההחלקה המהירה לשני סוגים: ההחלקה המהירה המסורתית (מסלול ארוך) והחלקה המהירה במסלול קצר. בהחלקה המהירה המסורתית מתחרים המחלקים בחמישה מרחקים אישיים: 500 מ', 1000 מ', 1,500 מ', 3,000 מ' (נשים בלבד), 5,000 מ' ו- 10,000 מ' (גברים בלבד), כשבנוסף מתקיימות תחרויות מרדף קבוצתי.

 

התחרויות האישיות מתבצעות נגד השעון: המשתתף שיקבע את הזמן הטוב ביותר מכל המתחרים יוכרז כמנצח (ב-500 מ' התוצאה נקבעת על סך סכום שני מירוצים). בתחרות המרדף הקבוצתי התחרות מתבצעת בשיטת נוק-אאוט, כשבגמר מתחרות שתי קבוצות. הקבוצה שתנצח בגמר תזכה במדליית הזהב.


היידן. אגדת ספורט חורף וספורט בכלל (גטי אימג'ס)

 

ענף ההחלקה המהירה הוא ענף בעל תחרותיות רבה. אמנם קיימים בענף זה כוכבים שזכו במדליות רבות, אך ספק אם מישהו יוכל לשחזר את הישגו של האמריקאי אריק היידן, שזכה בזהב בכל חמשת המרחקים האישיים באולימפיאדת 1980 ועד היום נחשב כאגדה חיה לא רק בעולם ההחלקה המהירה אלא גם בעולם הספורט האמריקאי בכלל.

 

למרות זאת, כדאי לשים לב לביצועים של המחליקים והמחליקות המזרח אסייתיים (סינים, קוריאנים ויפנים) במרחקים הקצרים, באמריקנים ובקנדים במרחקים הבינוניים, בנורבגים ובצ'כיות במרחקים הארוכים ובהולנדים (עבורם כאמור מדובר בספורט החורף הלאומי) בכל המרחקים.

 

ארבעה רבים, החמישי זוכה

האח הצעיר של ההחלקה המהירה המסורתית, היא החלקה מהירה במסלול קצר. ענף זה נכנס לתכנית האולימפית רק ב-1992 ועד מהרה התחבב על המחליקים המזרח אסייתים, שגרפו בו את מרבית המדליות.

 

בניגוד להחלקה מהירה על מסלול ארוך, שמתקיימת באצטדיון ייעודי, המחליקים במסלול קצר עושים זאת במשטח שמשמש לתחרויות הוקי או החלקה אמנותית ותחרויות ההחלקה המהירה במסלול קצר באולימפיאדה אכן יתקיימו בימים שבהם המחליקים האמנותיים ינוחו. הבדל מהותי נוסף הוא בעובדה שבענף זה לא מתחרים נגד השעון אלא אחד נגד השני, כשהמטרה היא לסיים ראשון במקצה, בדומה לתחרויות האתלטיקה.


מחליקה אסייתית. השתלטו על המרחקים הקצרים (גטי אימג'ס)

 

צפיפות המשטח גורמת במקרים רבים לתאונות שרשרת ותורמת לתוצאות בלתי צפויות במיוחד. המקרה המדהים של המחליק האוסטרלי סטיבן ברדבורי (Steven Bradbury) מייצג בצורה הנאמנה ביותר את טיבו הבלתי צפוי של ספורט זה.

 

ברדבורי היה מחליק ותיק שהתחרה עבור מדינה, שבדומה לישראל, ספורט החורף בה אינו פופולארי. בשום סוכנות הימורים לא נחשב ברדבורי פייבוריט להשיג מיקום גבוה. בתחרות ל-1,000 מ' באולימפיאדת סולט לייק סיטי (2002) זכה ברדבורי במקצה המוקדמות, ועשה מבחינתו את תכנית המינימום. אלא שלגורל היו תכניות אחרות.


ברדבורי והמדליה המפתיעה מסולט לייק סיטי ב-2002 (גטי אימג'ס)

 

ברבע הגמר סיים ברדבורי שלישי, כשרק שניים עולים לחצי הגמר, אלא שמנצח המקצה נפסל, מה שהעלה את האוסטרלי לחצי הגמר. במקצה חצי הגמר השתרך ברדבורי מאחור, אך נפילה של שלושה מתוך ארבעת המתחרים שהיו לפניו גרמה לו לעלות למקצה הגמר מהמקום השני.

 

אך כל השתלשות אירועים זו התגמדה לעומת מה שקרה במקצה הגמר. במקצה זה נחשב ברדבורי כאנדרדוג ברור, שעצם העפלתו לגמר היתה הפתעה גדולה. ואמנם, במשך 950 מ' השתרך האוסטרלי אחרי המחליקים המובילים בסבב. אלא ש- 50 מ' לסיום נתקלו ארבעת המתחרים אחד בשני ונפלו, וברדבורי, שהיה 15 מ' מאחוריהם ולא היה מעורב בנפילה, חצה בנינוחות את קו הסיום בדרך למדליית זהב הכי בלתי צפויה בתולדות האולימפיאדות.


ביקנוב. אולי גם הוא פעם יילך בעקבות ברדבורי (צילום: אלכס סלזניוב)

 

לפני כמה ימים נכשל המחליק הבכיר של ישראל, ולדי ביקנוב, בהשגת הקריטריון האולימפי, אולם השיג תוצאות נאות כשהגיע למקום החמישי במרחק ל-100 מ' ולמקום התשיעי במרחק ל-1,500 מ'. המקרה המדהים של ברדבורי נותן תקווה שאם הברק הכה שלוש פעמים והביא מדליה למדינה קיצית כמו אוסטרליה, באולימפיאדה הבאה גם אנחנו יכולים לחלום על מדליה.

 

  • המשחקים וטקס הפתיחה ישודרו בספורט 1 וספורט 2

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטיבן ברדבורי
צילום: GettyImages imagebank
מומלצים