שתף קטע נבחר

סוריה: מוכנים לשלום, אבל גם למלחמה

בביטאון "תישרין", המבטא את עמדת המשטר בדמשק, התייחסו לפינג-פונג הלוחמני בין ירושלים לדמשק. "הדרך לשלום פתוחה וברורה, אך דרך החורבן וההרס יכולה להיפתח ברגע בו תיענה ישראל לנטיותיהם התוקפניות ולמוחם של המנהיגים שבעורקיהם זורם הפשע ושמפעמת בהם רוח ההרג"

סוריה מדגישה כי איומים שיוצאים מפי אישים ומנהיגים בישראל, מבטאים את התפיסה של הממשלה הישראלית  בהיבט המדיני והצבאי גם יחד, ומבהירים את כוונותיה של ישראל לפתוח במלחמות חדשות באזור ולצעוד לקראת מלחמה כוללת. דברים ברוח זו נכתבו הבוקר (שבת) במאמר המערכת של ביטאון המשטר הסורי, "תישרין".

 

ביומון, המבטא את עמדת המשטר בדמשק, נכתב כי "אף שסברה ישראל שהיא מסוגלת לפתוח במלחמות ולהרחיק את עצמה מתוצאותיהן, אף שהיא חשבה שהיא זו שתוכל לקבל את ההחלטות מתי שתרצה וכיצד שתרצה, התברר כי טעתה. כל איימת שעשה זאת בעבר ואף שניסתה

 את הסבלנות העמוקה והבלתי מוגבלת של סוריה ושל האומה הערבית והאיסלאמית - הסתבר שבסופו של דבר - סבלנות זו פוקעת, בזמן בו ישראל מנסה את נחישותה של סוריה ועמה להשיב את אדמתם הכבושה בכל האמצעים".

 

עוד נכתב במאמר המערכת של הבטאון הסורי: "הדרך לשלום פתוחה וברורה ותנאיה אינם זקוקים להסברה. דרך החורבן וההרס יכולה להיפתח ברגע בו תיענה ישראל לנטיותיהם התוקפניות ולמוחם של המנהיגים, שבעורקיהם זורם הפשע ושיטות המאפייה ושמפעמת בהם רוח ההרג. בכל דרך בה תבחר ישראל היא תמצא את סוריה מוכנה לחלוטין לשלום ודרישותיו - או למלחמה".

 

הפינג-פונג הלוחמני בין ירושלים לדמשק החל בדבריו של שר הביטחון אהוד ברק, בתחילת השבוע, לפיהם "בהיעדר הסדרים עם סוריה, אנו עלולים להגיע עמה לעימות כוחני שיגיע עד למלחמה כוללת". בתגובה לדברים אמר שר החוץ הסורי, וליד אל-מועלם, כי "ישראל יודעת שאם הם יכריזו מלחמה על סוריה, מלחמה שכזאת תגיע גם לעריהם". הוא האשים כי ישראל ממלאת את "תפקיד הנבל באזור" ובניגוד לדברי ברק, הזהיר: "אנו שוללים את האפשרות כי הדור שלנו יחזה בשיחות שלום אחרי מלחמה".

 

גם נשיא סוריה, בשאר אסד, התבטא בנושא ביום רביעי ואמר שישראל "דוחפת את האזור לקראת מלחמה". באותו ערב התפרסמה הודעה מלשכת ראש הממשלה, בה נאמר: "מצער לשמוע את הדברים מסוריה בשעה שהמציאות הפוכה לחלוטין". אך בזמן שנראה שישראל מנסה להפסיק את המתיחות, הגיע תורו של שר החוץ, אביגדור ליברמן, שנאם ביום חמישי באוניברסיטת בר-אילן.

 

ליברמן אמר: "אסד חייב לדעת שאם יתגרה בישראל, הוא יאבד השלטון. אני מקווה שהמסר ייקלט היטב בדמשק". למרות הכל, ליברמן הבהיר כי הוא תומך בהסכם שלום עם סוריה, כל עוד הגולן יישאר בידי ישראל. "אם רוצים נורמליזציה - בסדר. חייבים להביא אותם לאותו מצב כמו שהגיעו ביחס לחלום של סוריה הגדולה. צריך להביא את הסורים להבנה שהם צריכים לוותר על הדרישה לרמת הגולן".

 

כמה שעות לאחר נאומו של שר החוץ, שזכה לביקורת חריפה באופוזיציה וגם לצעד חריג של שגריר ישראלי לשעבר, פרסמו ליברמן וראש הממשלה נתניהו הודעה בה נאמר כי "פניה של ישראל למו"מ. בד בבד, ישראל תנהג בתקיפות מול כל איום עליה". נתניהו פנה למזכיר הממשלה וביקש שיורה לשרים לא לדבר על סוריה.

 

מצרים: להפסיק את העוינות

במקביל, התייחס גם שר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-רייט, למצב בין ישראל וסוריה. הוא קרא אמש לישראל להפסיק את "העוינות". "מצרים מתנגדת להסלמה בהתבטאויות של ישראל נגד כל מדינה ערבית, ובאיומים שלה למלחמה", אמר השר המצרי. הוא הוסיף כי ההערות "הבלתי אחריות" יכולות להשפיע לרעה על תהליך השלום.

 

אבו אל-רייט אמר עוד: "ההערות של ישראל באו לאחר

 ניסיונות של גורמים אזוריים ובינלאומיים, בראשם מצרים, לקדם את תהליך השלום המתחדש באזור".

 

אתמול גם ארצות-הברית קראה לישראל, אך גם לסוריה, להנמיך את גובה הלהבות. העיתון "א-שרק אל-אווסט" ציטט גורמים בוושינגטון, שקראו "לנהוג באיפוק ולא לנקוט צעדים כלשהם שיביאו להכבדה על פתיחת משא ומתן". על פי הדיווח, הגורמים הוסיפו כי "וושינגטון פועלת ברצינות כדי לחדש את המגעים לשלום במהירות, ובכל הערוצים", לרבות זה שבין ישראל לבין סוריה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אסד. מסרים דרך הבטאון
צילום: AP
ליברמן. מסר למשפחת אסד
צילום: יוני המנחם
אבו אל-רייט. להפסיק העוינות
צילום: AP
מומלצים