שתף קטע נבחר

 

האם יש מצב שבו לא צריכים לקיים מצוות?

שאלה:

 

האם יש מצב שבו לא צריכים לקיים מצוות? (עידן)

 

תשובה:

 

עידן שלום,

 

המצוות אינן סתם עול על האדם, אלא נועדו להדריך אותו באופן שלחייו תהיה משמעות נצחית, ולא רק לשרוד ולהתקיים. לכן, כל זמן שאדם חי ומסוגל למעשים אנושיים – הוא חייב במצוות.

 

חכמים ביטאו זאת בדרשה על דברי אליפז בספר איוב: "כִּי אָדָם לְעָמָל יוּלָּד וּבְנֵי רֶשֶׁף יַגְבִּיהוּ עוּף". (איוב פרק ה , ז), ודרשו חכמים: כי כוונת הדברים היא, שאדם נולד לעמל ועשייה, אולם מעבר לעמל לצורך הקיום הגשמי, יש צורך בעמל פה, כלומר בעמל רוחני, וכפי שנאמר ליהושע בן נון בכניסתו לארץ: "לא ימוש ספר התורה הזה מפיך", (יהושע א), ומכאן המסקנה כי מטרת האדם – "לעמל תורה נברא". (תלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף צט, ב).

 

גם דוד המלך ביטא רעיון זה בספר תהילים: "לֹא הַמֵּתִים יְהַלְלוּ יָהּ וְלֹא כָּל יֹרְדֵי דוּמָה", (תהלים פרק קטו, יז), וגם על זה דרשו חכמים בכוונתו של דוד המלך: "לעולם יעסוק אדם בתורה ובמצוות קודם שימות, שכיוון שמת - בטל מן התורה ומן המצות, ...", והוסיפו את מאמרו של ר' יוחנן המסביר את כוונת הכתוב "במתים חפשי" (תהילים פח) – "כיון שמת אדם - נעשה חפשי מן התורה ומן המצוות". (תלמוד בבלי מסכת שבת דף ל , א ). כלומר, כל זמן שאדם חי ומסוגל לעמול – הרי הוא חייב במצוות, ורק עם מותו – הוא פטור.

 

כמובן, שכלל זה נוהג באדם בר דעת, בריא בגופו ובנפשו, ובמציאות בה הוא יכול לבחור כיצד להתנהג, אולם, אם אדם מחוסר דעת, או שאינו מסוגל גופנית לקיים מצוות, או שהוא במקום בו אינו יכול להתנהג לפי בחירתו (מצבים של אונס) – בכל אלו – אין חובה לקיים את המצוות.

 

בריאות והצלחה (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים