שתף קטע נבחר

למרות האיומים: אובמה והדלאי למה נפגשו

מנהיגה הרוחני של טיבט בא אל הבית הלבן ונפגש עם הנשיא האמריקני, חרף איומיה של סין לפגוע ביחסים עם וושינגטון. הפגישה התקיימה בחדר המפות ולא בחדר הסגלגל, וללא נוכחות מצלמות. דובר הבית הלבן: "אובמה תמך בזכויות האדם של הטיבטים בסין". השאלה כעת - כיצד יגיבו הסינים?

לראשונה נפגש הערב (יום ה') נשיא אמריקני עם מנהיגה הרוחני של טיבט בפגישה רשמית בבית הלבן. פגישתם של ברק אובמה והדלאי למה, שתתקיים בצל המשבר הדיפלומטי החריף בין ארה"ב-סין, התקיימה ללא בנוכחות מצלמות.

 

לאחר הפגישה אמר דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, כי "הנשיא אובמה הצהיר על תמיכתו החזקה בשימור הזהות הדתית המיוחדת, התרבותית והלשונית של טיבט ובהגנה על זכויות האדם של הטיבטים ברפובליקה העממית של סין". אובמה שיבח את עמדתו המתונה של הדלאי למה, קריאותיו להימנע מאלימות ורצונו לדיאלוג עם ממשלת סין. "הנשיא מעודד את שני הצדדים לקיים דיאלוג ישיר לפתור את חילוקי הדעות".


אובמה והדלאי למה בפגישתם (צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן)

 

בשבועות האחרונים דרשה סין פעם אחר פעם מוושינגטון לבטל את הפגישה, אולם אובמה עמד על קיומה. עם זאת, הפגישה תתקיים בחדר המפות ולא בחדר הסגלגל וללא נוכחות אמצעי התקשורת. בייג'ינג איימה כי אם לא תבוטל הפגישה, יפגעו היחסים עם וושינגטון.


הדלאי למה בתום פגישתו עם אובמה (צילום: רויטרס)

 

מנהיג טיבט ביקר בוושינגטון בחודש אוקטובר, אולם אז נמנע הנשיא האמריקני מלפגוש אותו, על-מנת שלא להרגיז את סין לקראת ביקורו בשנגחאי חודש לאחר מכן. בייג'ינג טוענת שהמנהיג הגולה הוא בדלן, המעודד אי-יציבות וקורא לעצמאות במחוז הריבוני בסין.

 

הדלאי למה אמר בתום הפגישה כי הוא "שמח מאוד". לדבריו, שני המנהיגים שוחחו על קידום זכויות האדם, הרמוניה בין דתית, העצמת מנהיגות נשית ברחבי העולם ודאגות העם הטיבטי. "אובמה תמך בדברים", הוסיף מנהיג טיבט.

  

המחלוקת קשה בין ארה"ב וסין על עצם קיום הפגישה, באה בתזמון רע במיוחד. ארה"ב פועלת בחודשים האחרונים בניסיון לגייס את תמיכת סין להחרפת הסנקציות נגד איראן במועצת הבטחון. למרות זאת, נראה שממשל אובמה אינו מפחד להתעמת עם הסינים בנושא, לאחר שסין התעלמה מדרישותיו בנושאי כלכלה והמלחמה בשינויי האקלימי. ארה"ב וסין חלוקות גם בכמה סוגיות נוספות כמו: הגרעין הצפון-קוריאני, פרשת גוגל, מצב זכויות האדם בסין ומכירות הנשק האמריקניות לטייוואן.


נפגשו חרף איומי סין. הדלאי למה בבית הלבן (צילום: רויטרס)

 

הנשיא האמריקני הראשון שפגש את הדלאי למה היה ג'ורג' בוש האב ב-1991, שנתיים לאחר אירועי הדמים בכיכר טיינאנמן. הפגישה לא צולמה כלל. במהלך תקופת שלטונו של ביל קלינטון, נהג הממשל האמריקני להזמין את הדלאי למה לפגישות עם בכירים בבית הלבן, והנשיא נהג להיכנס לחדר רק כדי לברכו לשלום.

 

ג'ורג' בוש הבן שב והעלה את פרופיל הביקורים של מנהיגה הרוחני של טיבט. הוא פגש אותו כמה פעמים במעון הנשיא והיה הראשון שנפגש עמו לעיני מצלמות, כשהעניק לו את מדליית הקונגרס בגבעת הקפיטול.

 מסקר שערכה רשת החדשות CNN עולה 53% מהציבור האמריקני סבור שיחסי ארה"ב-סין, חשובים יותר מאשר הפגישה עם הדלאי למה. זאת למרות היחס החיובי של מרבית האמריקנים למנהיג הגולה.

 

בטיבט עצמה שמחים וצוהלים על הפגישה.  נזירים בודהיסטים ואזרחי מחוז טונגן, המורכב כמעט כולו מטיבטים, חגגו עם זיקוקין. "הלב שלי מתמלא גאווה" סיפר אחד הנזירים בעת שצפה במופע שעבר ללא הפרעת השלטונות הסינים. "הפגישה הזו חשובה לנו מאוד. חשוב לנו שהנשיא האמריקני לא נכנע לאיומים והחליט לפגוש את מנהיגינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. לא ויתר
צילום: רויטרס
יחס אוהד באמריקה. הדלאי למה
צילום: AP
מומלצים