שתף קטע נבחר

מלחמת הלוויתנים: "הצלחנו למנוע טבח של מאות"

שבועיים לפני תום עונת ציד הלוויתנים, פעילי ארגון הסביבה "סי שפרד" הכריזו על סיום מאבקם נגד הציידים היפנים בים האנטרקטי והחלו את מסעם בחזרה לטסמניה. "הצלחנו למנוע טבח של מאות לוויתנים", הכריז פול ווטסון, מייסד הארגון. ביפן טוענים כי ננקטו "פעולות אלימות ומסוכנות" נגד ספינות ואנשי המחקר

אנשי הארגון "סי שפרד" סיימו את מאבקם השנה בציידי הלוויתנים היפנים בים האנטרקטי ולא ירדפו עוד אחרי ספינת האם של הצי היפני, אליה מובאים הלוויתנים שנלכדו בים. ספינות הפעילים עושות דרכן כעת בחזרה לנמל בטסמניה והן אמורות להגיע אליו בתחילת החודש הבא.

 

לדברי פול ווטסון, מייסד הארגון, בספינת "בוב בארקר" התגלו בעיות טכניות שעלולות להוביל להשבתה מוחלטת של הספינה ולכן הוחלט שלא לקחת סיכונים נוספים. "החלטתי כי הדבר הבטוח ביותר לעשות הוא לסיים את הקמפיין ולהחזיר את הספינות בחזרה לנמל. שתי הספינות והפעילים עשו עבודה נהדרת השנה", הוא אמר בהודעת הארגון וציין כי השנה הצליחו אנשי "סי שפרד" לגרום לפגיעה הקשה ביותר לצי היפני, בהשוואה לשש השנים הקודמות בהן התנהל מאבקם נגד ציד הלוויתנים באוקיינוס הדרומי.

 

בארגון טוענים כי במשך שלושה שבועות היפנים לא הצליחו להרוג ולו לוויתן אחד. למרות שנותרו עוד כשבועיים עד לתום עונת ציד הלוויתנים הרשמית, הם מעריכים כי בעקבות מאמציהם בחודשיים האחרונים לשבש את פעילות הציידים ולגרום להם לרדוף אחרי ספינות הפעילים, נגרם ליפנים נזק כלכלי כבד.

 

"אני בטוח כי הצלחנו למנוע טבח של מאות לוויתנים", הכריז ווטסון וציין כי גם מזג האוויר הקשה באזור לא יאפשר ליפנים לצוד לוויתנים בשבועיים הקרובים במטרה לפצות על ההפסדים שנגרמו להם עד כה.

 


ציד לוויתן מינקי (גוץ) (באדיבות Australian Customs)

 

בשבועות האחרונים המאבקים בין הפעילים ליפנים החריפו ושני הצדדים האשימו זה את זה בפגיעה וסיכון אנשי צוות. אחד האירועים הבולטים בהתנגשות בין שני הצדדים היה הפגיעה בספינת המירוץ המשוכללת "עדי גיל" של "סי שפרד" על ידי אחת מספינות הצי היפני.

 

אנשי המכון הימי לחקר יונקים ימיים ביפן טוענים כי הפעילים החריפו בימים האחרונים את מעשי האלימות כנגד אנשי הצי. "הפעילים התקרבו לספינת יאשין מארו-3 והחלו להשליך לעברה בקבוקים המכילים חומרים כימיים, שחלקם נחתו ונשפכו על סיפון הספינה", אמרו היפנים וציינו כי לא נגרם נזק לספינה או פציעות בקרב הצוות. באחת מספינות היפנים מוחזק פעיל של ארגון "סי שפרד" שעלה לסיפון ונעצר על ידם.

 

במכון מגנים את מעשי הפעילים נגד ספינות המחקר ואנשי הצוות היפנים המבצעים  לטענתם, פעולות מחקר חוקיות באזור והגדירו אותם כמעשים "מסוכנים ואלימים". בהודעתם האחרונה הבהירו אנשי המכון כי על כל המדינות המעורבות (אוסטרליה, הולנד ומדינות נוספות), צריכות לנקוט בכל האמצעים כדי למנוע את המשך הפעולות האלימות מצד "סי שפרד". 

 

בשבוע שעבר הכריזה אוסטרליה על הצבת אולטימטום ליפן ודרשה ממנה להפסיק לצוד לוויתנים באוקינוס הדרומי עד חודש נובמבר, אחרת תתבע את יפן בבית הדין הבינלאומי. ראש ממשלת אוסטרליה, קווין ראד, אמר אז כי הוא עדיין מקווה שהשיחות שמתנהלות עם יפן בנושא ציד הלוויתנים יצליחו להביא להפסקת הציד מבלי שיידרש ההליך המשפטי.

 

יפן צדה מדי שנה כמה מאות לוויתנים באוקיינוס הדרומי, שחלקו נחשב לטריטוריה אוסטרלית. היא עושה זאת למרות אמנה בינלאומית משנת 1986 שאוסרת ציד לוויתנים מסחרי. יפן טוענת כי היא אינה מקיימת ליד מסחרי אלא רק ציד למטרות מחקר. היא אף מדגישה זאת בכתובת "מחקר" שמתנוססת על צידי צי הספינות שלה. 

 

ארגוני סביבה טוענים לעומת זאת מנגד כי אין צורך במחקר מסוג כזה, שהכמות גדולה מדי, שהמינים שיפן בוחרת לצוד נמצאים תחת איום ושהלכה למעשה מדובר בציד מסחרי, שיפן אינו רוצה להפסיק אותו מטעמים כלכליים וחברתיים.

 

כיום שווי שוק הייצוא של אוסטרליה ליפן מוערך בעשרות מיליארדי דולרים וארגוני סביבה חוששים כי הממשלה תימנע בסופו של דבר מנקיטת פעולה ממשית, בכדי שלא לפגוע בהמשך הייצוא. בשבועות הקרובים, לאחר חזרת ספינות הצי היפני, אמורים במכון המחקר לפרסם את מספר הלוויתנים שניצודו עד כה בעונת הציד הנוכחית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספינת "עדי גיל" שנפגעה על ידי היפנים
צילום: רויטרס
"פעולות אלימות ומסוכנות". אנשי סי שפרד מסנוורים את היפנים
© ICR
מומלצים