שתף קטע נבחר

ר"מ בריטניה: הגנה למנהיגים מצווי מעצר פרטיים

בעקבות תקרית צו המעצר נגד ציפי לבני, צפויה ממשלת בריטניה להקשות על הוצאת צווי מעצר לבכירים, למרות עיתוי פוליטי לא נוח. ראש הממשלה בראון הסביר כי המצב הקיים מאפשר "מעצר בגין הפשעים החמורים ביותר על-סמך הראיות הקלושות ביותר"

ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, הגן במאמר שפורסם הבוקר (יום ה') בעיתון "דיילי טלגרף" על החלטתו לשנות את החוק המאפשר לאנשים פרטיים לדרוש צווי מעצר למנהיגים וקצינים זרים על אדמת בריטניה. החלטת הממשלה לשנות את החוק הגיעה בעקבות צו המעצר שהוצא ליו"ר האופוזיציה ציפי לבני לפני ביקורה בלונדון בשנה שעברה. כזכור, בראון מיהר להגיב בשעתו, התקשר ללבני ואמר לה כי הוא מתנגד לצו.

 

ההצעה לשינוי החוק הבריטי קובעת כי התביעה הממשלתית תיטול לידיה את האחריות להעמיד לדין פושעי מלחמה ובכירים אחרים החשודים בעבירות על החוק הבינלאומי. מטרת השינוי היא לשים סוף לשיטה הנוכחית, המאלצת שופטים לחקור ולשקול כל בקשה להוצאת צו מעצר המוגשת על-ידי אדם פרטי. לאחרונה הובע חשש כי ממשלת בריטניה תימנע מלבצע שינוי בסוגיה הבוערת, בצל הבחירות המתקרבות בממלכה.

 

"השאלה היחידה עבורי האם אנו משיגים את מטרותינו באמצעות הליך שמאפשר הוצאת צו מעצר בגין הפשעים החמורים ביותר על-סמך הראיות הקלושות ביותר", כתב בראון. הוא הבהיר כי עקרון השיפוט האוניברסלי, המאפשר למדינות לשפוט מנהיגים שביצעו פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות גם אם הן אינן מעורבות בסכסוך, הוא חשוב ונכון, ואין לבטלו - אלא רק לבצע שינויים בחוק הבריטי שיקשו על הוצאת צווי מעצר.

 

ראש הממשלה הבריטי הדגיש כי "הסכנה היא שהקלות שבה ניתן להוציא צו מעצר לבכירים מנוצלת על-ידי ארגונים בעלי מוטיבציה פוליטית או אנשים פרטיים שמעוניינים לזכות בפרסום למרות שהם יודעים שאין לתיקים שלהם סיכוי בבית המשפט. גברים ונשים עשויים למצוא את עצמם מאחורי הסורגים על בסיס 'מידע', אך ההליך המשפטי נגדם יוכל להמשיך רק בהסכמת התובע הכללי".

 

"יש לשמור על האינטרסים המשותפים"

בראון, שלא התייחס במאמרו באופן מפורש לפרשת צווי המעצר נגד לבני או בכירים ישראלים אחרים, רמז כי "ישנם אנשים שאינם מוכנים להגיע לבריטניה מחשש שיוצא נגדם צו מעצר פרטי מסיבות פוליטיות גרידא". הוא הוסיף כי "מדובר באנשים שמייצגים מדינות שיש להן אינטרסים משותפים עם בריטניה, ועלינו לשמור על היחסים איתן לטובת האינטרסים וההשפעה שלנו מסביב לעולם".

 

לאחרונה ביקרה בישראל התובעת הכללית הבריטית, הברונית פטרישיה סקוטלנד,

בניסיון להרגיע פוליטיקאים וקצינים ישראלים החוששים להגיע לממלכה. סקוטלנד אמרה כי בריטניה רואה צורך לשנות בדחיפות את המדיניות המאפשרת להוציא צווי מעצר נגד בכירים ישראלים. גם שר החוץ מיליבנד עצמו הגדיר את החוק "בלתי נסבל".

 

לבני לא היתה היחידה שנפגעה מהמצב החוקי הקיים בממלכה. בחודשים האחרונים גם נגד שר הביטחון אהוד ברק הוגשה בקשה דומה לצו, שנדחתה לבסוף, והשר משה (בוגי) יעלון ביטל נסיעה לממלכה. המקרה הבולט היה זה של אלוף (במיל') דורון אלמוג, שב-2005 נמנע מלרדת מהמטוס אחרי ששמע כי הוא עומד להיעצר.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מניעים פוליטיים. בראון
צילום: רויטרס
בטוחה בלונדון. לבני
צילום: לואיז גרין
מומלצים